een ei

Bij gebrek aan echte eieren – Shiva meent nog altijd dat ze moet broeden, ook al ligt er al een week lang niks onder haar kont behalve hooi –  wendt ne mens zich tegen beter weten in dan maar tot mogelijke alternatieven, in dit geval de eierplant ofte aubergine.
Ik herinner mij dat ik dat, jaren geleden, eens voorgezet kreeg bij een bezoek aan vrienden. Het kwam uit de oven, was gegrild of zo. Ik vond dat geeneens slecht, toen, meen ik mij te herinneren. Of ’t moest zijn dat enig overmatig ge-aperitief mijn smaakpapillen wat in de war bracht, ge zult altijd zien. Derhalve liet ik mij enkele maanden geleden verleiden tot de aanschaf van een aubergineplantje bij de plaatselijke plantenboer. En jawel, aan dat plantje kwam, geheel zoals het hoort, een aubergine. Dit weekend leek ze eindelijk groot en rijp genoeg om te oogsten, wat ik dan ook prompt gedaan heb.

Aubergines zijn een beetje vreemde dingen om klaar te maken, ge moet dat bijvoorbeeld een half uurtje laten trekken in grof zout.

Daarna eens goed afspoelen, een kruidenolietje er op en grillen maar. Aangezien het zaterdag excellent barbecue-weer was kon dat in één moeite voorafgaand aan de vlezekes op de barbecue.

Voorwaar voorwaar, dat zag er zeker niet slecht uit!

Maar dat was het dus wel. Semi-zacht lebberding met een viezig nasmaakje. Ook al bleef de Eigenwijze Madam hardnekkig beweren dat het wél lekker was en koppig schijfjes bijladen op haar bord. Maar mij maakt ze niks wijs: aubergine is (naast de rode bieten, ook al) bwaakies!

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op een ei

 1. tijdtussendoor schreef:

  Rol de schijfjes in een mengsel van bloem en water. Bak ze in het frietvet en bestrooi ze met grof zeezout. Overgiet met vloeibare honing recht van de imker en je hebt een godengerecht! Smakelijk ;)

 2. J. schreef:

  Oneens… althans: ja, aubergine alléén is een beetje flauw eten. Maar in stukjes door de ratatouille smaakt het wel degelijk lekker :).

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  Wij deden zaterdag net hetzelfde, maar dan met courgettes, zag er goed uit en smaakte goed! Misschien ook eens proberen! Zondag bijvoorbeeld ;-)

 4. hilda schreef:

  groeit er eigenlijk iets in uw moestuin dat ge wel lekker vindt?

 5. marleen schreef:

  Even googelen op Baba ganoush….mmmm:-)

 6. bart schreef:

  @tijdtussendoor: aaah, in FRIETVET! Now you’re talking!
  @J.: jaja, zo gecamoufleerd in spaghettisaus of andere mengsels, omdat het dan niet opvalt tussen al de rest. Een beetje zoals ik mijn kat haar ontwormingsmiddel geef… truken van de foor ja! :-)
  @natuurlijk-rijk: courgetten, dat mag ik dan weer absoluut wél. Is inderdaad een goed idee om er op die manier een halve weg te werken.
  @hilda: courgetten! :-) (en sla, en warmoes, en aardappelen, en erwten, en boontjes, en uien, en peterselie, en tomaten, en paprika’s, en meloenen, en watermeloen, en pastinaak, en wortels, en basilicum, en… ) Let wel, de rode bieten zijn er op uitdrukkelijk verzoek van de Eigenwijze Madam gekomen. De aubergine dan weer in een moment van zwakte! :-)

 7. Arie Jan schreef:

  De aubergines in onze tuin doen het erg slecht dit jaar. Van de 3 soorten (van bijna bolronde tot heel slanke vruchten) hebben we de dunste gezaaid, maar er groeiden slechts 2 vruchten uit. Een daarvan is deels opgegeten door een gerbil: dat is een klein uitheems knaagdiertje dat af en toe bij ons konijn komt buurten.
  Het lekkerste gerecht met aubergine vinden wij “imam bayildi”. Dat betekent “de imam viel in katzwijm”. Wat betreft de smaak is dit uiteraard positief bedoeld!

 8. warre schreef:

  de aubergines in de lengte in plakken snijden, de truc met het zout doen, afspoelen en 1 zijde bestrijken met ( al dan niet zelfgemaakte ) rode pesto … dan oprollen en op een spiesje steken … kunt het afwisselen met een klein tomaatje … dan de BBQ op … mmmmm …

 9. bart schreef:

  @Arie: jij bent wellicht de enige tuinier in de hele Benelux waarvan de oogst belaagd wordt door een Gerbil! Als er nog een aubergine aan de plant blijkt te groeien (wat er niet echt in zit momenteel, alhoewel, er zijn nog bloemen op komst), dan doet de naam van je gerecht mij al neigen om het vooral eens te proberen.
  @Warre: bwah, mag ik die pesto niet gewoon op een toastje smeren dan? Lijkt me lekkerder :-)

 10. J. schreef:

  Tsk. Nu zal ik voortaan bij elke aubergine aan ontwormingsmiddel denken… :).

 11. hildeken schreef:

  Dat zouten, dat hoeft volgens mij al niet… Aubergines zelf hebben net zoals courgetten niet veel eignen smaak. Zijn die trouwens niet familie van elkaar?
  Goed kruiden, ajuintje erbij en bakken, is wel lekker vind ik!

 12. jana schreef:

  Aubergine spoelen in water klinkt wat vreemd. Het is dezelfde als champignons wassen… ze zijn als spons en zuipen alles op dus smaakt ook naar niet veel :).
  Dit lijkt mij wel goede receptje
  http://www.smulweb.nl/recepten/1387147/Gegrilde-aubergines-met-geitenkaas-en-kruiden

 13. bart schreef:

  Dat spoelen is om ’t zout er af te wassen Jana. Die geitenkaas ziet me er wel lekker uit anders :-)

 14. Kim schreef:

  Je bent de knoflook vergeten, die kun je er in stukjes gehakt over strijken samen met de olie … Heerlijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.