Oil of AMAY

Die lange magere cayennepeperplant (weet ge nog?) blijft maar in een gestaag tempo moorddadig pikante pepertjes afscheiden. Dat is evenwel niet erg, want dank zij u, mijn bovengemiddeld intelligent lezerspubliek (ongetwijfeld allemaal meerwaardezoekers die alleen maar naar Canvas kijken) beschik ik nu ook over enkele bruikbare afzetstrategieën om er van af te raken. Want het zou zonde zijn om zo’n mooi knalrood blinkend pepertje onbenut te laten, niewaar.

Derhalve is ook het recept van Els (zie de commentaren alhier voor het orthodox recept) in de praktijk omgezet.

Vijf pepertjes (uiteindelijk heb ik er nog een extra groot exemplaar bij gegooid dat hier niet op de foto staat),  3 knoflooktenen, 3 eetlepels whiskey (single malt, want behalve Bushmills heb ik niks anders in huis en Bushmills vind ik lekkerder dan the Glenlivet), citroenrasp, een eetlepel citroensap, een eetlepel rode wijnazijn, een laurierblad, een schepje fleur de sel, en een limonadeglas olijfolie.

Steeltjes van de pepers hakken, de rest in mootjes samen met de knoflook in de keukenrobot fijnhakselen. Dat samen met de whiskey op een laag vuurtje, en daar alle andere ingrediënten bijvoegen (van de olijfolie maar enkele soeplepels, de rest voeg je later toe).

Als de kinderen vanuit de woonkamer klagen dat het stinkt is het tijd om het pruttelpotje van het vuur nemen, beetje laten afkoelen en er de rest van de olijfolie bij gieten. Samen met nog een takje laurier in een flesje gieten en klaar is de Oil of AMAY!

Dit bericht is geplaatst in recept met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op Oil of AMAY

 1. Ria schreef:

  Ga dat toch eerst op een briefje schrijven want een laptop aan ’t fornuis is om problemen vragen. En dan beginnen we eraan! Hoop dat mijn brouwsel hetzelfde kleurtje krijgt. Moet er een extra fles geestelijk nat klaar staan om bij proeven mijn keelgat te blussen? En anders verzin ik wel iets anders om een borreltje achterover te slaan! Alle gekheid op een stokje : mag dat ook met jenever?

 2. zapnimf schreef:

  Ongetwijfeld! Meer zelfs, wij kijken naar TED @ Canvas!
  Maar uw brouwsel (en van Els), daar zou ik schrik van krijgen.

 3. Els schreef:

  Hopelijk smaakt jouw olie net zo lekker als die van mij, maar daar twijfel ik niet aan. Spaghetti, bonenschotels, aardappelpuree, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan erbij.
  En een mooie naam bedacht voor de olie!

 4. Loko Tosh schreef:

  @Bart: ik heb zo een vermoeden dat je niet elk jaar zoveel pepertjes zal moeten zetten :)

 5. bart schreef:

  @Loko Tosh: ik heb er maar ééntje gezet, zelfs!

 6. Tanja schreef:

  AMAY! Ik heb uw recept vorige week zelf geprobeerd. Ok, ik had nog zo’n klein plantje met kleine pepers staan, die er in en 2 spaanse… Vandaag stond paprikasoep op het program. De uien, knoflook en paprika heb ik even aangebakken in een klein beetje oil of amay…. Het resultaat? Pittige paprikasoep! AMAY die oil is gelukt zeg! ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.