bwaa

Agrimonie. ’t Is een schoon plantje. Er een schone foto van maken is een ander paar mouwen. Ik heb al geprobeerd. Vele  anderen hebben al geprobeerd. Maar al bij al ben ik niet onder de indruk, noch van het een noch van het ander.  Zelfs bij de übernatuurfotografen valt mijn mond niet open, eerlijk gezegd.  Volgens mij is’t gewoon een saai plantje, op fotografisch vlak dan. Maar we blijven proberen. Bovenstaande foto is mijn beste poging tot nu toe. Nog altijd geen spektakel, I’m affraid. Volgend jaar herkansing, als’t wil bloeien tenminste.

Soit, even ter geheugensteunsel: agrimonie is een plantje uit de rozenfamilie. De bloemen produceren geen nectar, dus zijn ze niet zo aantrekkelijk voor insecten. Geen erg, want om enige zelfbestuiving zit agrimonie niet verlegen. De rijpe zaden klitten aan de vacht van zoogdieren en raken zo verspreid.
Er zijn twee sterk gelijkende soorten in omloop: de gewone agrimonie verkiest een zonnige standplaats op vrij droge en kalkhoudende grond. De welriekende agrimonie (met op de stengel en op de onderzijde van de bladeren kliertjes die een appelgeur produceren) verdraagt meer kalkarme en vochtiger grond dan de gewone, en kan ook op leem of kleigrond voorkomen. ’t Zal u ongetwijfeld niet verwonderen dat ik geen idee heb welke van de twee soorten op het eigenwijze erf  voorkomt.  Mijn legendarisch slecht reukvermogen laat nu eenmaal geen determinaties op basis van olfactorische kenmerken toe, eilaas.

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op bwaa

 1. Fotografie Ilse schreef:

  Toch een mooie foto! Mooier dan die andere vanop de links! Heb ik soms ook dat je van iets blijft proberen en niet krijgt wat je verwacht of in gedachte had.

 2. Elisa schreef:

  Ik vind dit toch een mooie foto :)

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  Wat zitten die vlinders er dan bij die ubernatuurfotograaf op te doen!?

 4. AnneTanne schreef:

  Ik vind de zaadhulsjes van de Agrimonie nog het fotogeniekste deel van het plantje…
  Maar inderdaad: één van de saaiere onder ’t inheems volk.

 5. Rollin schreef:

  @natuurlijk-rijk: maffen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.