een grote keizerlibel die uiteindelijk een blauwe glazenmaker bleek

De grote keizerlibel is een beetje de hummer onder de libellen. (met de nauw verwante blauwe glazenmaker als burgeruitvoering van het militair vehikel)  Groot en lawaaierig (je hoort zelfs het geritsel van hun vleugels als ze plots van richting veranderen), en allebei met een dodelijk koetswerk. De één voor de kansloze fietser/voetganger, de ander voor de al even ten dode opgeschreven vlieg of mug, vlinder of juffer. Ze zijn ook allebei moeilijk te parkeren blijkbaar, want probeer maar eens een stil zittende glazenmaker te betrappen, laat staan dicht genoeg te benaderen voor een foto.

Maar daar stopt de vergelijking verder, want energie verkwisten is deze  grote libellen geheel en al vreemd. En dat is bij die hummer wel even anders.

Deze zat achteraan, in de haagbeukjes en spaanse aak die de hooiweide afschermen. Af en toe deed hij een uitval om een hapje in de vlucht te onderscheppen, om vervolgens weer rustig te gaan zitten. Zo kreeg ik hem in de gaten. Dus eventjes de bosmaaier geruild voor mijn fotomarieke, bij wijze van pauze tijdens het maaien. Ik mocht in elk geval heel dicht naderen deze keer.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

15 reacties op een grote keizerlibel die uiteindelijk een blauwe glazenmaker bleek

 1. Elisa schreef:

  Wat een schitterende foto’s, maar ook wat engs heeft de grote libel.

 2. Tanja schreef:

  Whow! Daar zou je bang van worden! Das dan nóg een overeenkomst met de hummer ;-) Bijzondere foto’s!

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  Het heeft dat takje wel heel stevig vast, en alles gemaaid en afgevoerd gekregen?

 4. onderdeappelboom schreef:

  Aaaaaaaaaaaah, dus dat is dan wellicht die immens grote libel die hier dagelijks een toertje komt vliegen en zo vaak tegen onze ramen botst. Ik gok dat de kop minstens een centimeter groot is; kan dat?

 5. zapnimf schreef:

  En zie, zij/hij steekt haar/zijn tong uit naar je!

 6. Gert Arijs schreef:

  Volgens mij hebt ge te doen met een blauwe glazenmaker ofzo… Want ’n keizer heeft een donkere streep op ’t midden van zijn rug. Zoek eens naar paardenbijter en blauwe glazenmaker?
  (onder de noemer: “Vancoppenolle! Ge ziet dat ik ’t meelees he!”)

 7. Menck schreef:

  Dit lijkt me de Groene Glazenmaker ofte Aeshna viridis. Die grote libel spot ik vaak bij mijn vijver, maar ze zo knap op de gevoelige plaat vastleggen lukt me vast nooit. Kortom: superprenten!

 8. Gert Arijs schreef:

  Onmogelijk: groene glazenmaker heeft een egaal groen borststuk opzij. En komt niet voor in België. Hij komt enkel in krabbenscheervelden voor, in Noord-Nederland bv.

 9. Menck schreef:

  Blauwe Glazenmaker, dan. Een Glazenmaker, dat zeker. Ik ben geen specialist in die beesten.

 10. moustache schreef:

  Allee merci, nu weet ik ineens wat hier over ons vijvertje rondfladderde dit weekend. Blijven zitten doet mijn exemplaar spijtig genoeg niet. Dus die prachtige foto’s krijg ik hier niet voor mekaar

 11. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: de achterste weide is helemaal gemaaid en afgevoerd. Het voorste deel blijft nog enkele weken staan, want nog volop in bloei en in trek bij de insecten
  @Gert: je hebt gelijk man! Zal me leren om niet ‘op automatische piloot’ namen op beesten te plakken en eerst eens goed te kijken (want de grote keizer is wel degelijk geregeld aanwezig in de tuin (foto). Bedankt om te melden!

 12. AnneTanne schreef:

  hihi… toen ik de foto bovenaan voor het eerst zag, ben ik mijn eigen foto van een blauwe glazenmaker gaan opsnorren, want ‘zou dat dan toch een keizerlibel geweest zijn’?

 13. Marian schreef:

  Haha, leuk over en weer gesprekje. Euh… onlangs zag ik hier ook een libel stokstijf stilzitten zodat ik er foto’s van kon nemen(wel niet macro en zo want dat laat mijn cameraake niet toe). Geen idee welke ’t is, nooit bij stilgestaan eigenlijk, dus als iemand hier ’t weet…. Zou ’t ook zo’n blauwe glazenmaker zijn vraag ik me nu af… Als ik die close-ups van jou bekijk dan lijkt de Engelse benaming ‘dragonfly’ me veel toepasselijker dan het lieflijke ‘libel’ eigenlijk…. Prachtfoto’s!

 14. Fotografie Ilse schreef:

  Zo machtig die insekten van jou op foto!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.