verdacht!

Een flink uit de kluiten gewassen berenklauw stak met kop en schouder boven z’n soortgenoten uit. Verdacht! Want naast de gewone berenklauw duikt ook de kaukasische of reuzenberenklauw meer en meer op in de streek. En dat is niet zo’n gezellig plantje (fototoxisch meerbepaald, dat combineert niet goed met spelende kinderen weetwel).
Niet gehinderd door enige relevante kennis wat het trefzeker onderscheiden van beide soorten betreft (ik weet alleen dat de reuzenberenklauw aanzienlijk groter is dan de gewone, en er was ook nog iets ivm die bladeren meen ik mij te herinneren) heb ik mij derhalve volstaan het onderwerp van twijfel met gehandschoende kordaatheid van mijn erf te verwijderen! Na eerst een paar fotootjes gemaakt te hebben, vanzelfsprekend. Was het inderdaad een reuzenberenklauw? Good riddens! Was het alsnog een gewone berenklauw: geeft niet, nog massa’s soortgenoten aanwezig.We moeten dat niet moeilijker maken dan het is.

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

5 reacties op verdacht!

 1. Menck schreef:

  Wat mij meer intrigeert, is dat dit exemplaar nog bloeit in oktober. Doorgaans rekken ze het niet veel langer dan augustus.
  Er is effectief weinig verschil met de gewone berenklauw, behalve dat hij inderdaad een pak groter wordt (tot 3,5 à 4 meter).

 2. AnneTanne schreef:

  Reuzenberenklauw heeft geribbelde stengels met rode vlekken.
  Het blad van de reuzenberenklauw heeft veel spitsere lobben, dat van de kleine is veel meer afgerond-gelobd. (Het blad is echt héél duidelijk verschillend…. het is lastiger om engelwortel en reuzenberenklauw op basis van het blad uit elkaar te houden dan de reuzen- en de gewone berenklauw. Engelwortel heeft dan weer bolle bloemschermen, die van de berenklauwen zijn plat.)

 3. specht schreef:

  Zowel de gewone bereklauw als de reuzenbereklauw zijn fototoxisch en dus niet enkel de Reuzenbereklauw! ’s Zomers maai ik een aantal gebieden van NP waar soms heel wat Bereklauw staat. Door het maaien in korte broek en T-shirt staan een dag later je armen vol blaren. Niet dat dat erg is en dat je er iets van voelt, dat niet. Het brandt niet, pikt niet enz… Alleen sta je na een dag vol met ‘weuffels’.
  Nog dit: mijn schapen zijn verzot op Bereklauw. Dat is het eerste wat ze eten als ze op een nieuw perceel komen.

 4. zapnimf schreef:

  Ik ben fan van bereklauw! Azo mooi!

  O, jammer Bart, ik had in jou de kenner van de schermbloemigen gezien. Bij de commentaren van de paardenstront (mijn blog) wachten we eigenlijk vol ongeduld op uw kennis van het fluitekruid.

 5. elke schreef:

  ha, het komt uit waarom Bart zo snel komt reageren, Zap. Je komt het hem gewoon hier vragen… Tssss…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.