broebelsalaat

Sla, dat zaai en plant ik elk jaar in overdreven aantallen. Want sla is lekker, en als je wat verschillende variëteiten kweekt dan kunt ge daar genoeg in variëren zodat je daar tot diep in het najaar met smaak blijft van eten zonder dat het je oren uit komt.  Vooral als het mooi malse, frisse en puntgave blaadjes zijn, het oog wil ook wat weetwel. Maar dat laatste was dit jaar niet altijd het geval. Vreemdsoortige boebels verschenen al van in het vroege voorjaar op de meeste slaplanten. Kijk maar bij het kropje hieronder, op de binnenste blaadjes.

Niet dat ze oneetbaar werden; aan de smaak viel niks te merken. Maar het oogt niet, newaar. En ze groeiden precies ook beduidend trager dan andere jaren, zodat er bijlange geen overschotten waren dit seizoen. Alleen de red salad bowl-variëteit bleek grotendeels ongevoelig.
In de boekskes vond ik het niet direct terug, en ook navraag bij bevoegde instanties (de Man van de Markt, en recent zelfs Peter Bauwens) leverde niks concreet op. In de Zottegemse Colruyt vond ik bovendien zo’n trio-van-sla-klont die dezelfde symptomen vertoonde. Ne mens zou beginnen twijfelen aan zichzelf dan. Misschien stelde ik mijzelf maar aan, en zijn dergelijke boebelkes volkomen normaal en heb ik er de voorbije jaren gewoon naast gekeken?

Of heb ik hier toch te maken met  ‘slabobbelblad’, een virusziekte die door de bodemschimmels overgebracht wordt? De symptomen lijken er in elk geval op, zie bijvoorbeeld de nerven van het blad op bovenstaande foto. In dat geval ziet het er niet zo goed uit voor het komend seizoen; ik zie mij niet direct al mijn grond stomen :-) . Toemetoch! En ik eet nog wel zo graag sla!

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags . Bookmark de permalink.

5 Responses to broebelsalaat

 1. tijdtussendoor schreef:

  Ik bracht gisteren van de oude tuinier nog verse sla mee. Het lijkt wel sla recht uit de lente bij hem. Ik vraag hem elke keer hoe hij het doet want van sla heb ik ook geen kaas gegeten. Reken maar dat dat slaatje van gisteren heerlijk was!

 2. Fotografie Ilse schreef:

  Onze sla zag er goed uit, net zoals de vorige jaren, dit jaar groeide het wel trager en ze schoten niet zo snel door tegenover de vorige jaren en het waren nu ook kleinere kroppen. Wij hebben nu nog eikeblad-en rode krulsla staan (laatste stuks). Onze ijsbergsla’s daar was dit jaar ook iets raar mee; ze stonden al heel vroeg en zijn maanden blijven staan en dan waren ze nog heel kleien?

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  ‘T is helemaal juist wat je zegt over teveel salaat. Vorige week nog nen hoop wat te groot geworden rucolla in de rode bieten soep gezwierd en dat smaakte wonderwel prima. Die boebeltje heb ik hier ook al wel eens gezien, maar ik denk dan altijd dat dat komt door enige groeistagnatie waar ze toch gevoelig voor zijn. Van enige broebelblad virus heb ik nog nooit gehoord. Ik vind het wel grappig dat ge zelfs in de supermarkt al gaat checken of daar ook boebels op staan, ik zie je al bezig ;-) hihihi

 4. onderdeappelboom schreef:

  Ik heb zo’n donkerblauw vermoeden dat ik er totaal niet van wakker zou liggen. Als ik het überhaupt al zou opgemerkt hebben… Maar als het geen virus is zou ik er vooral een patent op nemen :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.