knabbels

November alweer! En ondanks de milde temperaturen is’t toch stilaan gedaan met de grasgroei. Het goede nieuws is dat ik dan mijn pelouze niet meer dien af te rijden. Het slechte nieuw dat er voor de schapen zo onderhand niet meer zo veel te munchen valt. Gelukkig onderhoud ik goed nabuurschap met de omringende boeren, en kan ik jaarlijks bij hen terecht voor een goeie 2500 kilo ‘bétrave’, gelijk zij dat als professional noemen. Ikzelf, slechts een simpel hobbyboerke met Westvlaamse wortels zijnde, noem dat ‘bjitten‘. Volk dat doorgaans nog nooit van ver of dicht een bjitte in z’n handen gehad heeft verwijst er dan weer naar als zijnde ‘voederbieten’. De Nederlandsche taal volgt bijwijlen een vreemde logica.

Soit, een paar dagen geleden gaan ‘bestellen’ en, ondanks dat die’n mens meer dan genoeg te doen heeft, ondertussen al netjes aan huis geleverd. Restte enkel nog de hele hoop te verkassen van de oprit naar het bietenkot, het ideaal moment voor een beetje male bonding op het Eigenwijze Erf.

Vanaf morgen gaan ze -emmer na emmer- op stukjes gehakt naar de schapen, die ze geduldig zullen wegknabbelen,  de volle 2500 kilo. Tot er weer genoeg vers gras beschikbaar zal zijn, ergens in mei. L’histoire se répète…

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

20 reacties op knabbels

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik heb er ook al aan gedacht, maar verder dan dat ben ik nog niet geraakt ;-)

 2. Loko Tosh schreef:

  l’histoire se répète … mais ne se ressemble pas.

 3. Marian schreef:

  Sweet memories…. omme kljènne woâren gingen we met sintemoârtnsavond met ’n versierde bjitte van deure tot deure en zongn we voe snoep. Beetje de ‘trick or treat’ van hier. Jammer dat dat geen traditie is waar we nu wonen want ik vind het een prachtige traditie. En op die avond worden steevast wafels gebakken; da zongn w’ook in ons liedje.
  ’t amusement met de bjitten!

 4. boerenerf schreef:

  Ik moet ook nog aan voederbieten zien te geraken, worden die slaafjes uitgeleend?

 5. Tanja schreef:

  Awel, een vreemde logica in de nederlandsche taal: zeker! Voederbieten, suikerbieten, snijbieten, rode bieten: ik geloof dat het u niet kan bekoren als ik mij niet vergis? ;-) zo te zien weten de hulpen én de schapen er wél raad mee ;-)

 6. willem schreef:

  van waar komt dat geel kruiwagentje, dat ziet er “nuttig speelgoed” uit

 7. chelone schreef:

  Twee en een halve ton verkruiwagenen, ik hoop dat die arme schaapjes deze noeste arbeid kunnen appreciëren, een hele winter lang.

 8. AnneTanne schreef:

  Misschien ben ik toch content dat onze levende have uit 5 kippen en 2 katten bestaat…

 9. bart schreef:

  @Boerenerf: ’t zijn vrijwillers, zelfs!
  @Tanja: suikerbieten zijn (in gerafineerde vorm) zelfs zowat mijn lievelingsingrediënt :-) En snijbiet vind ik ook bijzonder jummie (bijvoorbeeld rond gehakt-met-feta-paprika-en-nog-wat-ingrediënten gewikkeld)
  @Willem: dat kruiwagentje gaat ondertussen al ongeveer acht jaar mee. Laadvermogen tot 40 kg, en heeft al héél wat vervoerd, van bieten over hópen zand tot levende konijnen. ’t is een gerief! En vooral stabiel, dankzij de twee wielen. Maar uit welke winkel het precies komt: geen idee, want ’t was een cadeau van opa en oma.

 10. zapnimf schreef:

  Hadt ge nu maar 5 kinderen gehad hè, ha! A zo’n job.

 11. Janine schreef:

  Heerlijk toch, male bonding. Heeft eigenwijze Bart ook nog meegeholpen, of was hij slechts de fotograaf? ;-)

 12. Menck schreef:

  @ Janine
  Laat hem geen kop als een biet krijgen, hé! ;-)

 13. onderdeappelboom schreef:

  Ik vind dit een mooi stukje. Niet dat ik goed weet waarom, maar het heeft iets gezelligs en ik krijg meteen zin om het opnieuw te lezen. :-)

 14. hoow schreef:

  Ah hoe gezellig!
  Troost u, ik kijk nu ook met enige weemoed terug aan de tijden toen we als kinderkes brandhout mochten helpen binnensleuren.
  Toen ten tijde konden we daar minder mee lachen.

 15. bart schreef:

  @Janine: eilaba! Die grote kruiwagen daar vooraan was voor mij, de kleine gele voor Lander en de bolderkar voor Kobe.
  @onderdeappelboom: zoek de verborgen boodschappen! ;-)
  @hoow: jamaar, die mannekes deden dat volledig (i swear!) uit eigen beweging! Die vinden dat de max, hobbyboer spelen. Ik moet mij bijwijlen weren voor mijn deel van de hobbyboerkoek te hebben :-)

 16. AnneTanne schreef:

  Geniet héél hard van die spontane hulp, zolang die nog aangeboden wordt. Toen zoonlief een kleuter was kon je hem geen groter plezier doen dan hem ‘toe te staan’ met de afwas te helpen, maar die schone dagen zijn helaas voorbij…

 17. bentenge schreef:

  Ik noem dat ook nog altijd “bjitten”. Doet me aan mijn roots denken, aan bjitten op hopen gelegen op de velden. Dan namen we er af en toe eens eentje mee (aan niemand zeggen he) naar huis voor onze knaagdieren.
  En dit weekend werkte ik in de tuin en dochterlief (9jr) kwam vragen wat ze kon doen. Binnen in huis doet ze dat enkel als er gebakken wordt (voor het potlekken nadien he).

 18. Pingback: Zondagse boodschappen « Boerenerf

 19. kukke schreef:

  Allen,

  Ik zou dit jaar ook willen beginnen met bieten voor men schapen. Heeft er iemand nog tips qua hoeveelheid van voederen per dag qua bieten? Ik heb al gehoord dat je ook niet te veel biet mag geven per dag?

 20. bart schreef:

  kukke: Mijn drie schapen mogen dagelijks een grote emmer onder elkaar verdelen, aangevuld met wat hooi en een maatbeker korrels.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.