opkuis

Zonnige najaarsdagen, ze zijn een ware zegen voor het gemiddeld hobbyboerke-annex-tuinman, ik zeg het u. In plaats van tussen druilerige november-regenvlagen door rap-rap het hoogstnodige te doen teneinde verder debacle te voorkomen, om vervolgens weer snel binnen te duiken, is het nu eerder rondspeuren  naar wat er nog zo zou kunnen gedaan worden in de tuin, kwestie van nog wat langer buiten te kunnen froetelen. Nefast voor de – na zes jaar eindelijk op stapel staande – afwerking van de badkamer, ik moet het u niet vertellen, maar gelukkig is de Eigenwijze Madam begripvol. Meer nog, verstandig als ze is zit ze zelf ook buiten. Soit, wij zijn nog niet aan het oprapen en weer uitstrooien van bladeren toe, gelijk sommigen, maar toch: meer en meer ‘dingen-die-ik-ooit-nog-eens-moet-doen’ raken eindelijk af. Maar later meer daarover.

Zo was het voorbije weekend het ideaal moment voor de opkuis van de serre. De laatste tomaten waren in de loop van de week daarvoor, net voor de eerste nachtvorst, geoogst. Maar de planten zelf stonden er nog, de automatische raamopeners zaten nog op de luiken geschroefd en er groeiden wel wat ongenode gasten (kruisbloemigen, gras en een enorm hardnekkig klein klavertje).

Eerst de tomatenplanten aangepakt, want die eerste vorst was hen duidelijk niet goed bekomen. En een ongelukkig ogende tomatenplant stemt mij ook droef ten moede, derhalve zo gauw mogelijk uit beeld gesnoeid! Daarna de automatische raamopeners (Een gerief! Maar werken op oliedruk en zijn dus kwetsbaar voor strenge vorst) afgeschroefd en vervangen door de vaste sluitingen (mijn dakvensters moeten er tenslotte niet uitwaaien bij de eerste stevige windvlaag, dus vastleggen die hap!). Nog een grondige wiedbeurt, het rondzwervend tuingereedschap schoongemaakt en weggeborgen, en de serre was winterklaar. Volgend voorjaar eens de ramen zemen, en de plantjes kunnen er zó in.

De moestuin zelf is ook al behoorlijk op kant. Het overschot aan warmoes (waanzinnig hoeveel zo’n rijtje snijbiet voortbrengt) staat er nog semi-bevroren bij, ’t zal eerstdaags schapenvoer worden vermoed ik. En ook voor de resterende rode bietjes vrees ik het ergste. Maar de pastinaken staan al uitnodigend te lonken, binnenkort eens beginnen uitsteken. Hmmmm en njamnjam en al. Want after all, ’t is voor de smaak van al dat lekkers dat we een half jaar op onze knieën in de grond zitten te wroeten, niewaar (en ook wel omdat we het gewoon gráág doen, stiekem)

Voilà, ik zou het niet beter kunnen zeggen.

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op opkuis

 1. Koen schreef:

  Grappig hoe al die serres op elkaar lijken.
  ‘k Heb krak dezelfde, inclusief blauwe ton en grijze regenafvoer!

  Zal er eens een fotooke van trekken…

 2. Zem schreef:

  Zelf heb ik helaas geen kas in de tuin. Maar het lezen over bovenstaande activiteiten hierin en -om vind ik al leuk. Het ziet er heel aantrekkelijk uit en veelbelovend weer voor het volgende seizoen.

 3. Pingback: Verwonderd (pas op, overpeinzingen) « Buikberg

 4. zapnimf schreef:

  Wij gaan gewoon wandelen. Dat is ook buiten en ge moet niet werken.

 5. Loko Tosh schreef:

  ha zapnimf, ik ben ook meer van het contemplatieve type ;-)

 6. hoow schreef:

  bah, die van mij was al veel te vroeg leeg.
  Volgend jaar misschien ns zien voor wat latere dingen ook.
  Ik heb vantweekend al staan kijken naar mn gras, of ik dat toch nog eens zou afrijden. Maar ’t zal lang de winter in moeten gaan, de machine is al afgekuist.

 7. onderdeappelboom schreef:

  Mij doe je er dus geen plezier mee, met dit zachte najaar. In de tuin werken doe ik vanaf oktober toch niet meer. En nu kijk ik al weken uit naar ijskoud vriesweer vol zuurstofrijke lucht. Ha, dat zal pas deugd doen!

 8. Tineke schreef:

  En wat heb je in die ingegraven potjes in een hoekje van de moestuin staan?

 9. bart schreef:

  @Koen: tja, die mooiere uitgaves zijn jammer genoeg een hele slag duurder, dus als het een beetje prijs/kwaliteit gewijs in orde moet zijn kom je algauw bij hetzelfde uit vermoed ik :-)
  @Zem: vier jaar geleden zou ik nooit geloofd hebben dat ik ooit een serre zou hebben, maar nu zou het me heel erg spijten om ze weg te moeten doen.
  @Zapnimf & Lokotosh: ’t voordeel van thuis buiten te zijn is dat ge gelijk wanneer kunt stoppen voor een pintje, en niet nog eerst vier km moet trotten tot in de eerstvolgende uitspanning.
  @hoow: ik heb er nu nog rucola, veldsla en wintersla in staan, maar ik betwijfel of dat allemaal veel hoger dan 5cm zal geraken. Afwachten…
  @onderdeappelboom: ’t komt nog, wees gerust :-)
  @Tineke: Echinacea alba, kiemt naar ’t schijnt beter als ze een koudestootje gehad hebben.

 10. natuurlijk-rijk schreef:

  Netjes, geen groenbemesters of winterbedekking? En de knoflook staat daar ook al een sprietje aan?

 11. Guido schreef:

  Het serreke is hier al effe terug in orde en in de winter staan daar een tuinbank in zodat ze niet te snel rot. Als de zon uitkomt is het lekker om een beetje te lezen.
  Voorlopig staan er alleen wat kruiden (in bloempotten) in.
  Vandaag ook een flink stuk grond bedekt mat wat oude dekzeilen met daarover een mengeling van grasmaaisel en dode bladeren. De eerste stap naar een groentetuin is gezet, hopelijk wat makkelijker spitten in het voorjaar.

 12. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: het bladerdekje voor de winter moet er nog op komen, en de knoflook is inderdaad (op twee plantjes na) bovengronds komen piepen. Eigenlijk was ik van plan om daar vandaag werk van te maken (blaadjes harken en fotootje maken van de knoflook), maar ik had ook het onzalige plan opgevat om een vals plafond te steken in de badkamer. ’t Was lang geleden dat ik zó gesukkeld (en gevloekt) heb, dus ’t was al donker toen ik daarmee klaar was :-(
  @Guido: niet doen!! Gauw wegnemen die zeilen en bedekking! Want eens je met een groentetuin begonnen bent is er geen houden meer aan! Een echte verslaving meneer! :-)

 13. Dirk schreef:

  Heb de mijne vorig weekend ook es opgeruimd. Iemand vertelde me dat het goed is voor de grond om ze in de winter es vol te gooien met sneeuw (als die er is natuurlijk). Iemand dit ook al gehoord of ervaring mee?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.