De eerste ronde

’t Was ondertussen alweer 5 jaar geleden dat ik, wegens overenthousiaste bok, een extra houtkantje geïmproviseerd had met een tiental  wilgenpoten en een grote hoop kleinere wilgentakken. Hoog tijd voor de eerste knot-ronde, want ook al is het hout amper dik genoeg om in de houtstoof te steken, de takken worden toch stilaan te zwaar. Zo zwaar dat de stammen zouden kunnen scheuren. Goed voor twee halve dagjes pret en verzet in de tuin: knotten, opkuisen en afvoeren. Dat is -echt waar- plezant. En ik ben de enige niet die daar zo over denkt.

De fijnere takken heb ik met recuuptouwtjes van de stro- en hooibalen (El cheapo is my middle name) tot bussels gebonden. Dat ging verrassend makkelijk eigenlijk. Lusje in het touw, ander uiteinde er door en aantrekken maar. Alleen jammer dat die bussels ruim een meter lang zijn. Dat past niet zo makkelijk in mijn houtstoof vrees ik :-/ Dus ’t zal toch voor een kampvuurtje zijn, ergens later op ’t seizoen. Of ’t moest zijn dat ik er nog wat touwtjes rond bind links en rechts, om vervolgens elke bussel in drie te zagen. Weetniet of dat vanzeleven goed kan gaan :-)

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op De eerste ronde

 1. zapnimf schreef:

  Ik vind dat je van wilgentakken best iets tofs kan knutselen. Komaan Bart, laat eens iets zien. Een doolhof, een wal, een kroon, een caviakot… iets!

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik meende mij toch ook te herinneren dat je bij een reactie bij mij eens hebt geschreven dat je ook eens een wilgenhut ging maken. Hierzie de bewijzen op tafel;
  http://natuurlijk-rijk.blogspot.com/2011/01/eropuit.html
  en ineens wat inspiratie!

 3. Guido schreef:

  Ik heb zo’n takkenschaar daarmee kan je de bussells op maat houden hoor. Maar knutselen is ook leuk! Een broodoven in je tuin kan ook gestookt met zulke takken.

 4. Madame boerenerf schreef:

  Ja zeker iets knutselen! Voel je de sociale druk al :-)

 5. janus schreef:

  knutselen bart! knutselen!

 6. Koen schreef:

  Ben net hetzelfde aan ’t doen se! Grappig.
  Ik gebruik de kleinere takken om m’n pizza oven te stoken en als aanmaakhoutjes voor de kachel. De dikkere (nog steeds magertjes :) ) gaan de kachel in.

  Eigen energiewinnung über alles!

 7. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk, Guido, Madame boerenerf, Janus: gijlie weet zeker niet wat een contraire mens ik ben? Hoe meer ge aandringt, hoe minder kans! :-)
  @Koen: een pizza oven? Waaa, daar ben ik echt jaloers op!

 8. Koen schreef:

  ‘k zal eens een reeksje op bioboer.be zetten over de bouw van onze oven.
  Lijkt me inderdaad iets voor een handige duurzame gastronaut als jij!
  Een project voor 2012?

 9. den biodiversen schreef:

  Knutselen! … en als het niet lukt kan je de knutselwerkjes nog steeds als aanmaakhout gebruiken :-D

 10. Koen schreef:

  Ha, dat doe ik ook met die bussels: goed samenbinden, een jaartje laten drogen op de hooizolder en dan de hele bussel met de keer een aantal keer over de zaagtafel laten glijden: aanmaakhoutjes klaar.

 11. Ria schreef:

  Geef de bussels aan de bakkers van de geutelingen. ’t Is toch bijna zover of …..het hakselmachien in en uitstrooien. Goed tegen onkruid.

 12. Guido schreef:

  Ondertussen heb ik een bosje tekoop gevonden van ongeveer 25 are. Het staat vol met berk, eik, amerikaanse vogelkers. Ook nagevraagd bij het ANB of hakhoubeheer kan en het kan, ze waren zelfs enthousiast. Nu nog effe rekenen, ik heb altijd al een eigen bos willen hebben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.