gedenk heden in uw gebeden

*voorafgaande waarschuwing: niet geschikt voor vegetarische of anderzijds gevoelige lezers*

Laat u niet vangen aan bovenstaand vreedzaam tafereel, geachte lezer! Zolang er graantjes op te pikken vallen is’t allemaal peis en vree, maar van zodra het laatste tarwekorreltje opgepikt is komen andere primaire behoeften opgedoken en is’t van koekenbak. Negen hanen voor een even groot aantal hennen: vechtpartijen en vrouwonvriendelijk gedrag dat het niet meer schoon is!  En naarmate de dagen lengen wordt het er niet beter op, au contraire! Dus moeten er zeven baan ruimen. Niks aan te doen, want gijlie zijt allemaal alleen maar geïnteresseerd in hennen. Bon, de korte pijn dan maar en deze morgen de plaatselijke man-met-het-mes gebeld, met de vraag of hij van plan was om in’t kort nog eens wat kiekens te slachten. “Maar ik ben just bezig”, kreet de man enthousiast in de hoorn, “steek ze maar direct binnen”. Party time dus: kiekes vangen!

Met de Brahma’s had ik niet zo veel werk; de loebassen zijn danig mak dat ze niet echt wisten wat hen overkwam toen ik hen in een kartonnen doos overbracht.

De zilverbrakels daarentegen keelden traditioneel alsof ze ter plaatse levend aan een roestig spit geregen werden, de aanstellers. Maar ook zij verdwenen gedrieën in een kartonnen doos. Al bestond één van die idioten het wel om halverwege het verzamelen weer uit de doos te krabbelen en nog een extra rondje vang-de-kiek in te lassen. Ik heb mijn lichaamsbeweging weer gehad vandaag.

En zo komt het dat we de komende weken veel vol-au-vent en/of coq au vin dienen te eten. Moest ge nog alternatieve recepten liggen hebben voor haan-aan-de-taaie-kant, ge moogt ze gerust posten in de commentaria.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

16 reacties op gedenk heden in uw gebeden

 1. hilde schreef:

  ik blijf het zeggen.. hoe kunt ge het die arme beestjes die je goed kent, aandoen???

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  De schaapkes hebben precies ook nog geen eten gehad. Geweldige kakafonie, klinkt heel herkenbaar!

 3. bart schreef:

  @Hilde: en ik begrijp nog altijd niet waarom ik een anoniem dier dat een miserabel leven in de vleesindustrie gehad heeft zou moeten verkiezen boven een beest waarvan ik weet dat het een mooi leven gehad heeft. En dat bovendien biologisch en gezond opgekweekt werd. Het doet me denken aan de schizofrene toestand rond kalfje Willy destijds.
  @natuurlijk-rijk: au contraire, die hadden net korrels én bieten gehad. Maar mijn lijfelijke aanwezigheid volstaat voor hen om steeds méééhéééééér te vragen. :-)

 4. Koen schreef:

  @Hilde: een mens heeft de keuze: of vegetariër worden en dus geen beestjes meer doden of toch vlees eten (en die hoektanden gebruiken). In geval 2 zit ik volledig op Bart zijn lijn, en kan je beter dieren eten die, tot de seconde dat het bij valt dan toch, best content en tevree waren, relatief vrij konden rondlopen, geen antibiotica in hun lijf gepompt kregen,…
  Elk zijn ding.

 5. Eilish schreef:

  ik heb hier ook nog vier ‘oude wijven’ rondlopen, dat legt niet meer, maar van dochterlief (die er voor de rest niet naar omkijkt) mogen ze niet dood … Nu zou ik ze zelf ook de nek niet omdraaien, maar een ander mag die klus voor mij gerust klaren.
  Daarna kunnen er nieuwe komen die het produceren van eieren niet te min vinden …

 6. hilde schreef:

  Je hebt natuurlijk gelijk – maar ik heb het over de band die je met een dier kunt hebben.. misschien ben ik wel schizofreen hé..

 7. Ria schreef:

  Jammer, want het zijn stuk voor stuk prachtbeesten. Bij mensen zijn dat schoonheden!

 8. Loko Tosh schreef:

  Vandaag zelf “man-met-het-mes” gespeeld. Vuistregel voor het bereiden (alternatief of niet) is per jaar en per kilo vlees, één uur in de pot. Meestal is dat teveel, maar bij oude beesten moet je zeker koken tot het vlees van het been valt, smullen maar. Enneuh, alle teergevoeligheid ten spijt, de smaak van mijn broessekoereurs (en hun eitjes) is gewoon niet te vergelijken met het standaard kipfiletje, kippeboutje of eitje van denaldi, dendeleis, und zo weiter.

 9. meneer boerenerf schreef:

  Na reeds 2 hanen op overschot geliquiderd te hebben hier ook nog steeds 2 hanen teveel. Ook prachtige beestjes maar zoals je zegt, mensen willen vooral hennen. Allé, hebben nood aan hennen. 1 haan voor 4 a 5 hennen is een goede verhouding maar meestal is het bij de kuikens 50/50, resultaat: een hanen-overschot.
  Het is inderdaad een troost dat die beesten een heel goed leven gehad hebben tot op de laatste dag en ook het besef dat in de vrije natuur het hanen-overchot er ook aan gaat (overtollige hanen worden uit de groep gestoten en vallen meestal te prooi aan roofdieren). De natuur is ook behoorlijk wreed.

 10. Guido schreef:

  Onze Rodger een (russell) heeft hier vorige week aan natuurlijke selectyie gedaan en één van mijn twee hanen opgepeuzeld. Hopen dat de tweede naar behoren gaat presteren anders is mijn experiment om zeep. De bedoeling is dat mijn Araucana haan mijn vier witte leghorns gaat bevruchten. En misschien ook mijn Mechelse koekoeken. Weg zuiver ras leve de brede genenpool!

 11. zapnimf schreef:

  Wat voor een laatste zin is me dat nu?
  Ik had gehoopt te lezen : als je zin hebt om bij ons een keer coq au vin te komen eten?

 12. toomawashi schreef:

  prachtige foto’s zijn dit, ik krijg er zowaar kou van LOL

 13. Loko Tosh schreef:

  @zapnimf: ja graag

 14. bart schreef:

  @Loko Tosh: uw wetmatigheid werd gisteravond toegepast. Haan van 2,2 kilo, 1 jaar oud dus twee uur in de braadslee bij 150°. (vergezeld van een flinke kuip patatjes en een cake en zo, we hebben een grote oven :-) ). Het was succulent lekker, volkomen ‘smotzochte’. Waarvoor dank. Een schelleke cake komt in uw richting!

 15. willem schreef:

  Ik heb vroeger altijd geleerd “een uur per kg” – maar dat was voor vlees-van-de-winkel. Goed idee om er de leeftijd bij te tellen !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.