zwierig

Bálen doe ik, meneer en mevrouw de zeer welkome lezer. Want vanavond was ik vast van plan mij door bevoegde instanties grondig te laten informeren over de meest fijne knepen van den teelt onder glas. Edoch afgelast wegens sneeuwval en algehele kommer en kwel op de openbare weg, zo wist men mij te melden. Djutoch! Ik heb mij van pure miserie op een Picon au vin blanc gestort. En een kwartier later op nog ene, maar dit geheel ter zijde.

Soit, de vrijgekomen tijd kan ik dan maar beter nuttig aanwenden, ik kan tenslotte niet blíjven drinken. Bijvoorbeeld door u te informeren over de recentste aanplantingen op mijn Eigenwijs Erf. Ondertussen al daterend van alweer een dikke week geleden, ge weet wel, in de periode dat het nog niet vroor en een spade nog in de bodem ging als het spreekwoordelijke mes in de boter. Zestig veldesdoorns en twintig meidoorns zijn de grond in gegaan.  Op onderstaand plannetje (klik er op voor groter) aangeduid als donkergroene lijnen; de veldesdoorns vanaf de blauwe cirkel die het lelijk plastieken zwemding voorstelt, de meidoorns daar onder vanaf de pruimenboom naar onder toe.

Met de bedoeling om (naast het wegsteken van dat lelijk zwembad natuurlijk) een beetje meer structuur in de tuin te brengen, tuinkamerkes maken weetwel. Vooraan (dichter bij het huis) de boomgaard met een beschaafd gazon en hoger-gras-met-bloemen, er achter de speelzone met zwembad, helling, bloemenweide en houtkanten. Misschien trek ik de veldesdoornhaag volgend jaar nog verder -ook met wat bochtenwerk zoals op de foto hier onder – tot aan de moestuin, ik zal zien. Maar voor dit jaar is’t genoeg; ik mag de Eigenwijze Madam (Gadegij dáár een haag zetten?! En zo krom!?!) tenslotte niet teveel bruskeren, ook al heeft ze mij in de tuin carte blanche gegeven, God bless.

Maar volgens mij gaat dat énorm schoon zijn, zo’n informeel haagsken. En allerlei spannende hoekjes extra opleveren. En vooral véél extra viezebeesten om te fotograferen, ziet dat van hier! Want op veldesdoorn huist van alles. Kniptorren bijvoorbeeld! Maar ook schorpioenvliegen, spinnekes, lieveheersbeesten en ander gekrioel.

kniptor op spaanse aak

Omdat ik aan de andere kant (naast de pruimenboom) in een ver verleden met meidoorntjes begonnen was (vijvertje ontoegankelijk maken voor niet-zwemvaardige kindjes) heb ik dat rijtje verder aangevuld met meidoorns. Niet dat ik dat erg vind, want ook meidoorns zijn bijzonder aantrekkelijk voor allerlei gedierte en bloeien bovendien heel mooi. Binnen vier jaar gaat dat dik in orde zijn, denk ik. :-)

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

16 reacties op zwierig

 1. onderdeappelboom schreef:

  *wil heel graag weten hoe je dat verkrijgt, zo’n carte blanche voor den hof?*

  Maar lijkt me verder een heel geschikte plaats daar!

 2. Pingback: Nieuwe zetels « Onder de appelboom

 3. Fotografie Ilse schreef:

  Dat ziet er goed uit en trouwens een heel mooi stuk grond dat je daar hebt, evenals het lammeke dat geboren is! Dat gaat goed zijn: nog meer beestjes fotograferen! En…euh mijne meneer heeft geen carte blache voor de moestuin, dus prijs u gelukkig!

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Hoe krommer hoe liever! Kijk al uit naar die schorpioenvliegen! Volgens mij gaan uw mannekes ook content zijn, achter zo’n haagske kunnen ze allerlei stiekems uitstoken ;-)

 5. Zem schreef:

  Supermooi strak plattegrondje! Veelbelovend, de aanplant van de veldesdoorns en de meidoorns. Net op tijd de grond in!
  Hier heb ik als mevrouw Zem carte blanche; mijnheer Zem tuiniert niet zo graag, al mag ik zo nu en dan wel zijn spierkracht gebruiken. Kan niet beter ;-)

 6. zapnimf schreef:

  O jawel, mijn ervaring leert mij dat er genoeg mensen zijn die kunnen blijven drinken.

  Ik ben wel een tikkeltje jaloers op uw hof. En vooral op uw goesting om erin te werken.

 7. chelone schreef:

  Ja, die schorpioenvliegen wil ik ook wel leren kennen.
  En gij blijft maar bezig, hier is voor ons altijd iets te beleven.

 8. muggenbeet schreef:

  je hebt daar ook een schone poel gemaakt Bart, zit er al wat leven op?

  algemeen: het aanplanten van veldesdoorn en meidoorn kan ik alleen maar toejuichen. Blijkbaar was jij de sneeuw en ijs nog voor. Ik heb pech. Mijn bundel meidoorns wacht op aanplanten in een vuilbak met grond in (in de garage en regelmatig nat houden).

 9. bart schreef:

  @onderdeappelboom: ’t is geven en nemen voor zo’n carte blanche ;-)
  @fotografie ilse: ik sta natuurlijk wel open voor suggesties van mijn madam! Zo heb ik zelfs ondingen als rode bieten gezaaid, kunt peizen. En met mijn lapje grond ben ik diep – diep (maar dan ook diep) tevreden. :-)
  @natuurlijk-rijk: verdwijnhoekjes hebben ze al à volonté ter beschikking, maar ze blijven toch liever wat in de buurt, vreemd genoeg. Dus als ze zich ooit écht wegstoppen weet ik gelijk dat ze deugnieterij aan het uitsteken zijn :-)
  @Zem: geven en nemen, ik zei het al ;-)
  @Zapnimf: moest uw badkamer ook zes jaar op afwerking moeten wachten, je zou net als de Eigenwijze Madam gemengde gevoelens hebben aangaande die goesting om in den hof te werken :-)
  @Muggenbeet: dat ene vijvertje ligt er al een jaar of zes (ik durf het geen poel noemen, amper 10 m²), dat krioelt van de beestjes en de plantjes. Die andere, dat is eigenlijk de mesthoop die ik vorig najaar leeggehaald heb en voor de propreteit een plastiek in gelegd (toevallig een vijverfolie). Kan ik het helpen dat daar water in blijft staan!?!? Ik dacht het niet ! :-) Afwachten hoeveel gedierte daar in terecht komt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het dik in orde komt.
  @Chelone: mag ik u voorstellen: een schorpioenvlieg, (op spaanse aak !) :-)

 10. de biodiverse schreef:

  Lang leve de kronkelige hagen! :-) Hoe schever – hoe schoner!
  En dit gaat wreed schoon worden, Bart!
  Maar ga je regelmatig de heggeschaar bovenhalen of wordt het een wilde heg?
  Want in het laatste geval gaat er veel blad in het poeltje terecht komen vrees ik.
  Maar gesnoeid of niet – de gevleugelde schorpioenbeestjes gaan er blij mee zijn!

 11. Madame boerenerf schreef:

  Leuk, kronkelende hagen. Ik doe hier altijd ideeën op.

 12. Loko Tosh schreef:

  Hundertwasser zei het al: de rechte lijn is volledig onnatuurlijk, des duivels!

 13. Ria schreef:

  ’t Zal schoon worden. In de natuur is ook alles rond! Niks zo stijf als een rechte haag. Als je dan toch genoeg grond hebt om er golvende lijnen in te trekken…. Ja, ’t zal schoon worden!

 14. NIDK schreef:

  Schoon krom is ook nie mis. Dat gaat ferm goed komen!

 15. An en Toon schreef:

  Tof, nog iemand die veldesdoorn en meidoorn plant. Ook de vogeltjes zullen de nieuwe inheemse haag vast en zeker appreciëren.

 16. Pingback: Werkendag | natuurlijk-rijk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.