ijs en sneeuw

Ijs en sneeuw leggen een mooi maar venijnig koud laagje over de Eigenwijze tuin. De Brahma’s  are not amused en laten zich eten en drinken aan huis brengen. Ze zetten zo weinig mogelijk poten buiten. (het witte op de grond in hun hok is zaagsel, geen sneeuw).

Frosty, pas een paar dagen oud, heeft in haar prille leventje nog geen omgeving boven de 3°C gekend. ’t Beestje is gewoon haar vrolijke zelve en trekt zich van de kou niks aan. Maar als ze een tukske wil doen klimt ze wel op de rug van mama en slaapt ze op een bedje van warme wol, met vloerverwarming. Betty ondergaat zonder morren, zolang de aanvoer van bieten, hooi en vers water niet stokt. Geduldig wachtend op betere tijden.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op ijs en sneeuw

 1. Godelieve schreef:

  Frosty is al net zo fotogeniek als haar moeder.

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Hier blijven de kippen ook lekker binnen!

 3. Loko Tosh schreef:

  Inderdaad merkwaardig, zolang het alleen maar vroor en droog bleef scharrelde mijn pluimvee als naar gewoonte en ze bleven leggen, alhoewel minder enthousiast. Maar nu met de sneeuw zijn ze zeer apathisch, ze zijn ook gestopt met leggen.

 4. AnneTanne schreef:

  @Loko Tosh: hier is ’t net omgekeerd: half oktober zijn onze kippen gestopt met leggen, maar sinds afgelopen week hebben we weer regelmatig een ei: zonet heb ik het vijfde uit de nest geraapt…

 5. Fotografie Ilse schreef:

  Weer zo’n mooie close-up van dat ijs! Die kippen hebben gelijk hoor!

 6. boerenerf schreef:

  Van sneeuw aan hun poten houden de kippen inderdaad niet.

 7. Heidi schreef:

  Onze (eigenwijze !) zilverbrakeltjes zijn beginnen leggen, scharrelen elke dag vrolijk rond, mijden de gezellige warmte van hun hok, en spelen nog elke avond dat ze moerbei zijn. Met z’n drietjes gezellig op stok in de boom, maar niet te dicht bijeen, ah nee, stel dat het te warm zou worden… Eigenwijze kiekens, wij kijken daar graag naar!

 8. Koen schreef:

  Op de bioboerboerderij: 16 (of 17, ze zitten niet stil) hennen en 2 hanen, dagelijks 10 eieren. Niet iets teveel om zelf te verwerken. Ik heb dan maar mijn bordje opgehangen: 1€/6.
  Nu nog wat klandizie opbouwen. :)

 9. chelone schreef:

  Leuk scharrelen kan je het hier niet noemen, eerder een gejammer van zogauw ik me in de buurt van de ren vertoon. Onder de bomen ligt ijs noch sneeuw en ze zien er allemaal best gezond uit.
  Dat ze vandaag geen enkel ei kwijt wilden is hen vergeven; moest ik kip zijn, zou ik me ook wat inhouden.

 10. Loko Tosh schreef:

  @AnneTanne: ik vermoed dat je kippen de luxe van een vijfsterren vorstvrij hok gewoon zijn, met stromend water, scharrelruimte, leghokken, zitstokken, vensters op het oosten et toutti quanti. Hier in de Far West lopen broessekoereurs, die slapen in de bomen of op de composthoop, die zoeken hun hok (een overjaars hondehok) alleen maar op bij echt onguur weer, en die leggen waar ZIJ willen.

 11. AnneTanne schreef:

  @LokoTosh: Ah, je weet hoe er op de grens van Limburg gewoond wordt ;-)
  Inderdaad, onze kippen hebben een hok dat geisoleerd is met een vijfsterren-laag knalblauwe verf en op 100 m van huis, zeer vorstelijk dus bij de temperaturen van de afgelopen dagen, twee legnesten (waarvan we gemakshalve nog maar één van stro voorzien, want in het andere komen ze toch nooit), nu je het zegt, het vensterke geeft uit op het oosten (maar of daar met het aangekoekte stof van jaren nog licht doorkomt? Ik zou het niet weten) en de legbastaarden en de haan maken inderdaad gebruik van de voorzien legstokken.
  Shabby en Chique daarentegen, twee chabo-krieltjes die dus geacht worden niet op hoogte te slapen maar een zeer lage slaapstok te verkiezen, slapen drie meter hoog in een kastanjeboom, 1.5 meter buiten de ren, en vlak boven het tuinpad waar wij zo’n keer of tien per dag overlopen. Af en toe vergissen ze zich, en stappen ze met het verkeerde been uit bed, en komen dan buiten de ren op de grond terecht. Ze zitten dan heel ongelukkig te wezen tot wij naar buiten komen en de poort even voor hen opendoen om hen weer binnen te laten in het all-in resort.

  Shabby en Chique slapen sinds twee nachten terug buiten, maar hebben inderdaad een dag of tien het *****-bed met hun grote soortgenoten gedeeld.

 12. janus schreef:

  die eerste foto is de max!

 13. Guido schreef:

  De leghorns zijn hier de eerste week van januari beginnen leggen. Toen het echt koud werd stopten ze weer. Midden in de koude golf begonnen dan de Mechelse koekoeken te leggen. Blijkbaar reageren de Mechelse koekoeken meer op licht en de leghorns meer op temperatuur. Het Aruacana hennetje legt nog steeds niet maar ze is ook nog wat jong.
  Ze zitten in een hok dat oorspronkelijk een afdak was (6 x 1,5 m) één lange zijde is helemaal dichtgemaakt met doorschijnende golfplaatjes ze hebben dus erg veel licht.
  Ze zitten zo goed als heel de dag binnen met het koude weer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.