paniek in de logistiek!

Heel voorzichtig had ik, een wijl geleden, bij de duivelse vleesbrader gesuggereerd dat, áls hij dan toch een paar tomatenzaadjes op overschot had, hij die gerust richting Eigenwijze Tuin mocht schuiven. Wij zijn namelijk dol op tomaten, wij. En die verschillende soorten en smaken zijn een van de (zoniet dé) ontdekking(en) van het moestuingebeuren.
Milde paniek overviel mij evenwel bij het openen van de enveloppe die in navolging in mijn brievenbus belande.

Zestien (16! seize! sixteen! dieciséis!! عدد شانزده! шестнадцать!) pakjes van evenveel soorten tomaten. Luisterend naar exotische namen als ‘Fantom de Laos’ (zal vast wel een grellige tomat zijn), Aunt Ginny Purple (klinkt zéér fout), Black Sea Man (vast een heel stoere tomaat), Polish Ellis (vergane glorie acteur uit oostblokfilms werpt zich op tomatenveredeling?) en meer van dat. Ooooooh, ik kan niet wachten om ze allemaal te proeven.

Zestien planten erbij was edoch iets meer dan waar ik op gerekend had. Want samen met de 16 tomatenrassen die ik al had kom ik in nauwe logistieke schoentjes. En serre-uitbreiding zit er voorlopig niet in. Djutoch! L’embarras du choix…
Heftig geplan en gepeins bracht evenwel soelaas: Plaats voor 30 tomatensoorten en nog 6 peperplanten. Cool! Maar daarmee staat de serre werkelijk boemvol. Geen meloenen dus dit jaar, maar de opbrengst daarvan was al bij al maar matig gebleken in het verleden (wel heel lekkere, maar weinig en kleine vruchten). Dit wordt de schikking:

Lemontree en Pink Brandywine vallen dit jaar uit de boot. De ene (lemontree) wegens vrij flets bevonden, de andere wegens niet zo’n mooi gevormde, hele grote vruchten en daarom vooral geschikt om in de soep/saus te draaien.  Allezjoep, binnen 14 dagen begin ik te zaaien. In pottekes, op de vensterbank in de living. De eigenwijze madam zal blij zijn!

Dit bericht is geplaatst in serre met de tags . Bookmark de permalink.

9 reacties op paniek in de logistiek!

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  De namen van die tomaten alleen al klinken heerlijk! Wat een mooi kadoke! En weeral zo georganiseerd, daar kan ik echt niet tegenop.

 2. Koen schreef:

  Pffff…. en ik dacht dat ik goed bezig was met 12 soorten. (depressie)

 3. meneer boerenerf schreef:

  Ge ziet waar dat moestuinieren allemaal veroorzaakt … Ik zie zo al wat er gaat gebeuren:

  Eerst geen serre, nu een kleine serre.
  Volgende stap is een grotere serre, dan een nog grotere serre. Dan blijkt dat den hof eigenlijk te klein is en er beter verhuisd kan worden. Maar de grond in België is zo duur!! En in Spanje is het zo goedkoop, en ook een beter klimaat om tomaten te kweken. En Eigenwijze madam heeft Spanje altijd al een leuk land gevonden, dus wordt er dan maar verhuisd naar Spanje. Drama voor de kindjes die hun vriendjes missen!! Drama voor de grootouders die hun kinders en kleinkinders missen. Opgelicht door de verkoper en de plaatselijke aannemers. Iedereen kwaad op mekaar, financiële problemen, dan mislukt de tomatenoogst en plotesling slaan de stoppen bij eigenwijze meneer door en hebben we er een familiedrama bij! DOe het niet Bart!! Denk aan u kinderen en stop met dat moestuinieren, NU, voor het te laat is!! ;-)

 4. onderdeappelboom schreef:

  Black seaman waren wij niet zo wild van, al gaf die een rijke oogst, net zoals millionaire misouri. Maar die Fantome de Laos, beste Bart, daarvan ga je door je dak; zoooooooooooooooo lekker!

 5. de biodiverse schreef:

  Surf eens op FB naar Eddy Ceyssens – dat is tomatoman in persoon.

 6. NIDK schreef:

  Goh! Hier moet ik eerst nog een paar jaar van dromen voor ik daar aan kan beginnen. Voorlopig moet er nog vanalles ge-her-landscaped worden (lees: afbreken, graven, verplaatsen, sakkeren en afwachten) vóór ik eindelijk terug een stukske eettuin heb. Alhoewel: tussen de kruiden ga ik toch wat slaplantjes zetten en ik heb al radijszaad in huis. Rabarber ga ik zeker genoeg hebben om de halve familie van compote en taarten te voorzien en die paar versleten sloefen van fruitbomen willen precies toch dit jaar ook nog wel in gang schieten.

 7. bart schreef:

  o maar ik sta ook nog NERGENS hoor NIDK, er staan hier ook nog grote manoeuvres op stapel. Binnen vijf jaar moet de basisstructuur zo’n beetje in orde zijn, hoop ik.

 8. zapnimf schreef:

  Ik ken alleen de tomaten van de Aldi en zo lekker zijn die niet.

 9. Ria schreef:

  Lumbago of niet, ze planten zul je!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.