hors service – algeheel geweeklaag, maar ook een sprankel inspiratie

Het is alweer een week geleden dat, bij het al te zwierig oppikken van die grote linkse kuip daar in beeld ( ze was leeg!), het gareel in mijn rug weer van sjoelbak deed. Zomaar! Onaangekondigd! Ligamenten spokten naar links, een tussenwervelschijf wipte naar rechts, twee wervels kwamen ineens een stuk dichter bijeen te zitten dan de bedoeling was. Hetgeen op zich geen onoverkomelijk bezwaar vormt, ware het niet van die ene zenuw die daar nog ergens tussen gesossisseld zit, waar ze au fond niet hoort te zitten. Lumbago, again. De zoveelste op rij. En behalve dat ik mij dan mag laten soigneren door die keischone kinesiste is daar verder niks leuks aan. Ik word dat behoorlijk beu, namelijk, onderhand. Beetje sukkelachtig rondsloffen, plat liggen (want zitten deed/doet te veel zeer daar linksonderaan), niks substantieels kunnen doen terwijl er zo veel te doen valt (kijk maar naar die steentjes die daar liggen te lachen).

Gelukkig zijn daar Dick en James, en meerbepaald hun fijn boek ‘Overleven op je eigen km²’. Al was ik bijna afgeknapt op de titel. Wegens nét iets te post-apocalyptisch naar mijn goesting. Iets te veel ‘hongerwinters overleven-‘tisallemaalnietplezant‘ gehalte. Neen, dan is de -oorspronkelijke- Engelse titel ‘ Practical Self Sufficiency‘ een stuk aangenamer, en raker. Want het is een fijn, een warm, een mooi boek. Ideaal om -bij gebrek aan mobiliteit- ideeën op te doen en plannen te smeden voor als die rug zich weer naar het initieel bouwplan voegt. Bijzonder mooie fotografie ook, alleen daarvoor al zou ik het boek aanschaffen. Dik 300 bladzijden vol. Van sokken stoppen over kaas maken tot een waterslagpomp opzetten . Ziet van hier dat het niet allemaal tot in de puntjes uitgelegd kan staan. Maar het is een heel grondige basis om van te vertrekken, en op het interwebs vind je genoeg om verdere vragen opgelost te zien. Goed boek. Echt. En je hebt écht geen vierkante kilometer nodig om er iets uit te halen.

Dit bericht is geplaatst in further reading. Bookmark de permalink.

15 reacties op hors service – algeheel geweeklaag, maar ook een sprankel inspiratie

 1. Tineke schreef:

  Hoi Bart
  Sterkte met je rug. Misschien kan een buurman je helpen met de steentjes?
  Overigens lijkt het er op dat de klok in Belgie 10 minuten voorloopt op Nederland. Hier is het 10 over 11 ’s avonds, terwijl jouw logje 20 over 11 aangeeft.

 2. Loko Tosh schreef:

  @ Tineke: “de” klok? Iedereen heeft zo’n ding of twee, drie, tien in huis. En omdat ik niet graag te laat kom, zet ik mijn horloge altijd 10 minuten vóór. Nu ben ik konstant voor op mijn tijd.

 3. boerenerf schreef:

  Ja, eens je door de rug bent gegaan is er niet veel nodig om het opnieuw voor te hebben. Tillen en draaien tegelijk is blijkbaar DE gevaarlijke beweging.

  Verder een gigantisch toeval maar ook hier is ‘overleven op je eigen km’ vorige week in huis gekomen. Maar wat is er nu mis met een post-apocalyptisch titel? Persoonlijk zit ik al jaren te wachten op ‘Tuinieren tussen de zombies’, ‘vers fruit en groenten, ook nadat de bom valt’, ….

 4. boerenerf schreef:

  Oh ja, staat daar een dame jean links in de hoek?

 5. hilda schreef:

  oooooh, wat regent het hier commentaren van libelle lezeressen :-)

 6. hilda schreef:

  btw, beterschap!

 7. den biodiversen schreef:

  Beterschap met uw bungalow – dat het rap over moge zijn – en nooit meer terugkome!
  … :-) werd er hier door het vrouwke op geattendeerd dat je samen met AnneTanne in de Libelle vermeld staat – leuk! :-)

 8. bart schreef:

  @Tineke: die stenen lopen niet weg hoor, in tegenstelling tot de buurman als hij me hoort aankomen ;-) Dat de klokken verschillende tijden aangeven tussen België en Nederland is volkomen normaal. Het wordt immers geleidelijk aan zomer. En hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe vroeger het donker wordt in de zomer. Dus is het bij ons inderdaad al iets later (want al donker!) dan in Nederland. Volkomen logisch. :-)
  @Loko Tosh: volkomen logisch, gezien jij nét nog iets zuidelijker woont dan ikzelve!
  @Boerenerf: maar ik was geeneens aan het draaien zelfs! Volkomen onverdiend en oneerlijk! En ja, een damme janne, geheel onbenut en louter ter decoratie!
  @Hilda: ge moest mijn mailbox zien!
  @den Biodiversen: ik help het hopen, maar ik vrees dat die mecano in mijn rug al iets te veel verbogen geweest is om nog echt stevig te zijn. Maar ziet, ik doe mijn oefeningskes en dat zou mijn spieren moeten verstevigen ter algehele verbetering van de rugconditie (de eigenwijze madam heeft al visioenen over sixpack-spierbundels).

 9. Thomas schreef:

  Het programma “It’s Not Easy Being Green” van Dick en James Strawbridge is ook echt een aanrader om te kijken, mocht je het nog niet kennen.
  Sterkte met je rug en als het niet over gaat, verdiep je dan eens in het werk van Dr. John E. Sarno.

 10. tijdtussendoor schreef:

  Hopelijk ben je snel weer op de been want het seizoen is er niet naar om veel te liggen of zitten. Beterschap!

 11. Zem schreef:

  Wel pech hoor, om nu met je rug in de problemen te zitten… Ja, die eerste werkzaamheden na de winter, die hebben menig tuinier geveld. Daarom probeert Zem in het vroege voorjaar niet te hard van stapel te lopen ;-)
  Maar door al jouw noodgedwongen extra mentale voorbereiding tel je straks wel voor twee!

 12. zapnimf schreef:

  Helpt niet veel hoor, zo’n titel, als je bedenkt dat het op je eigen km² is gebeurd.
  Tijd om rolstoelpaadjes aan te leggen in de hof, Bart.
  Maar pas als je helemaal terug in de haak staat hè? Rap terug rechtgroeien.

 13. Loko Tosh schreef:

  seg Bart, wat doet dat LEEG dame jeanneke daar?

 14. bart schreef:

  @ Loko Tosh: staan.

 15. Loko Tosh schreef:

  intriest vind ik dat, zo’n leeg staand dame jeanneke, ik heb er hier ook een paar, gelukkig ook een paar gevulde :)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.