een kot voor keun

Gelijk het een modale Vlaming betaamt kamp ook ik bijwijlen met het gevreesde Syndroom-van-Aanbouwsel, waarbij gradueel en met diverse materialen koterij bij koterij gezet wordt om uiteindelijk te ontaarden in de typische kakofonie waarmee de gemiddelde treinreiziger op zijn/haar rit doorheen achtertuintjesland geconfronteerd wordt:  ongemeen boeiend, maar au fond zeer, zéér lelijk.


En zo was het ook met het konijnenhok gegaan: een knaagdierkotje-van-de-lidl met daaraan een zelfgemaakt renneke gebreid, waarbij  het vooral snel, goedkoop en makkelijk moest gaan. U begrijpt dat de esthetiek enigszins in de verdrukking kwam. Bovendien moeilijk te verplaatsen, wat gezien de vraatzucht en keutelpotentie van een konijn bepaald niet handzaam is. Bovendien niet Dorothea-de-Derde-proof, het beest pleegt immers al eens de vrijheid te kiezen. Hoog tijd dus voor een nieuw kot voor keun! Inspiratie genoeg op Pinterest!

Wat heb je nodig (voor een hok van 1,5 op 1 meter):

– schrootjes, zo’n 3m²

– houten latten (2x3x240cm): 12 stuks

– schroeven van zo’n 4cm lang

– nagels van zo’n 2 cm lang

– nietjes

– 5 scharnieren

– 3 grendeltjes

– een wiel

– verf

– een hoop alaam: zaag (een goeie), boormachine, vijsmachine, nietmachine, meetgerief, potlood, schuurpapier, houtvijl, …

 

Stap 1: latjes zagen. Verzaag de latten in volgende maten: (zaag eerst de langste stukken, en probeer telkens je overschotten te gebruiken vooraleer een nieuwe lat aan te spreken, dan kom je toe)

– 2x 180cm voor de draaglatten

– 3x 150cm voor de bodem en nok

– 9x 100cm,  zes daarvan verzaag je op 30°, voor de opstaande kanten, drie mogen gewoon recht verzaagd worden (zie bij de foto’s hieronder als dit je niet helemaal duidelijk is).

-3x 2cm, voor de assemblage van de nok

– de rest van je latjes verzaag je pas na de assemblage van de basisstructuur, je meet telkens wat je nodig hebt en haalt dat bij voorkeur uit de overschotten van eerder verzaagwerk.

Stap 2: bodem ineenschroeven (altijd voorboren, anders veel kans op splijten): twee latten van 150, twee (op 90° verzaagde) van 100. Rechthoek maken. Makkie.

Stap 3: frezen. In de zes opstaande kanten frees je op 50 cm hoogte telkens een centimeter diep uit, dit over twee centimeter breed. Kijk gewoon naar het prentje hier onder, dan wordt het duidelijk.

Omdat ik zelf niet over een goede freesmachine beschik heb ik gefoefeld met mijn (wel goede) zaagmachine: de zes latten samen gebonden, het zaagblad van de tafelzaag op de goede diepte ingesteld en dan de gewenste breedte in een tiental keer uitgezaag/uitgefreesd.

Ook de twee latten van 180cm moeten gefreesd worden, en wel drie keer: op 15cm van elk uiteinde, en nog eens op 65 cm van één van de kanten (zie foto hieronder).

stap 4: opstaande wanden monteren: schroef de latjes 2 aan 2 aan elkaar vast, met telkens een stukje van 2cm tussen elk koppel.

stap 5 :basisstructuur assembleren.
Eerst de draaglatten verbinden met de opstaande wanden, telkens de gefreesde inkepingen in elkaar laten passen. Een beetje houtlijm kan nooit kwaad.

Dit schroef je vervolgens vast op de eerder gemaakte bodem. Meet na om zeker te zijn dat de opstaande wanden recht staan (afstand tussen de latten bovenaan = afstand tussen de latten onderaan).

Nu pas schroef je de nok (de derde lat van 150cm) vast: die past (als je goed gemeten en gezaagd hebt) perfect bovenin.

stap 6: bodem van het nachthok : de laatste lat van 100 cm schroef je vast ter hoogte van de middelste opstaande wanden, zodat je drie driehoeken bekomt. Verbind de twee dichts bijeen staande bodemlatten met twee dwarsverbindigen (meet na voor de precieze afstand).

stap 6: kotteke maken!
Nagel schrootjes vast om de bodem van het nachthok te maken.

Vervolgens zorg je voor de steunlatten van een schuin aflopend dak en voor een middenwand-met-deurtje.

Beklop de hele hoop op de gewenste locaties met schrootjes. Enige scharnieren zorgen er voor dat het nachthok kan geopend worden om ten gepasten tijde schoongemaakt te worden.

Stap 7 : luikje om keun te pakken.
Het nachthok kan wel open, maar zult altijd zien dat dat beest zich helemaal aan de andere kant van het hok ophoudt als er geknuffeld dient te worden. Dus één van de wanden moet ook open kunnen. Meet op hoe groot het luik moet zijn, laat een centimeter marge zodat het makkelijk open en dicht kan. Schroef ineen en maak vast met drie scharnieren.

stap 8: geef een kleurke!

Omdat onbehandeld hout algauw aangetast wordt is het aangewezen om een en ander in een (milieuvriendelijk) kleurtje te zetten. Ga bij je lokale verfboer te rade welke diervriendelijke verven hij in huis heeft voor buitengebruik. Als je konijn heftige knaagneigingen vertoont (don’t they all), dan moet je op strategische plaatsen na het verven ook wat kippengaas aanbrengen. Dat knabbelt niet zo makkelijk. Ons keun is een immens lui en mak keun dat niet knaagt. Dus  hier (voorlopig) niet vandoen.

Bemerk ook het wiel vooraan gemonteerd. Daarmee kan je kruiwagengewijs het konijnenhok verplaatsen, hoef je niet eens met twee te zijn!.

Rest nog de boel af te gazen (vastnieten is makkelijkst), grendeltjes te voorzien waar de luikjes open/dicht moeten en klaar is kot! Het konijn zelf could not care less, maar de jeugdige eigenares is in de wolken, en meer moet dat vanzelfsprekend niet zijn.

Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin met de tags , . Bookmark de permalink.

17 reacties op een kot voor keun

 1. Katrien schreef:

  Wauw! Luxekonijn seg.
  Werkt ge ook op bestelling? Ons konijn leeft meer bij de kippen dan in zijn eigen ren. ;)

 2. willem schreef:

  geen net onderaan ?

 3. Zem schreef:

  Dit vind ik een prachtig hok en de beschrijving: zó duidelijk dat ik het zonder hulp van echtgenoot zou durven maken. Al heb ik geen konijn: als ik het wat vergroot heb ik een “mijmerhokje” voor mijzelf.

 4. onderdeappelboom schreef:

  Are we impressed? Yes we are! (maar eigenlijk vond ik dat eerste hok ook ok hoor…)

 5. waauw zeg, zo eigenwijs!
  Je zou voor minder in de wolken zijn.
  Hier alleen maar wilde keuns anders zou ik het ook wel ns durven proberen.

 6. tijdtussendoor schreef:

  Geen konijnen hier maar dat het prachtig is, staat boven alles ;)

 7. Menck schreef:

  Dat moet zowat het eerste konijn zijn dat in een chique villa woont. Hoed af voor je ondernemingsgeest, je kunde en je creativiteit.

 8. meneer boerenerf schreef:

  hola, sjieke dinges!! Beetje jaloers ook alhier, mijn doe het zelf skill zijn bijlange niet van hetzelfde niveau …

 9. Guido schreef:

  Sjiek kot, dat heb je goed gedaan. In de vlaanders hadden ze destijds ook hokken in deze trend maar veel groter en met twee grote kruiwagenwielen. Voor de komst van de diepvries werden de konijnen in vlaanderen gemest en als ze één stone wogen(vandaar de naam steenkonijn) de boot op en naar Engeland.

 10. bart schreef:

  @ Katrien: er is een wachtlijst voor de komende acht jaar bij de bestellingen. ;-)
  @ Willem: een net onderaan komt er dit weekend, niet om het konijn binnen te houden (het beest blijkt geen besef te hebben van wat graven is) maar om eventueel ongewenst bezoek buiten te houden.
  @ Zem: groter mijmerhokje? U vraagt, wij draaien: http://eigenwijzetuin.be/tag/boomhut/ :-)
  @ Onderdeappelboom: eerste hok ok? U lijdt duidelijk aan het Syndroom-Van-Aanbouwsel, en nog geen beetje!
  @ Hoow: eerst een kot, dan een keun! Nog zo handig!
  @ Tijdtussendoor: dank je!
  @ Menck: ’t was een korte opflakkering, vreest niet! ;-)
  @ Meneer boerenerf: oefening baart de moeder van de porseleinwinkel! Je wilt mijn eerste nestkasten niet zien, geloof mij!
  @ Guido: van ‘kippentraktors’ had ik al gehoord, ik wist niet dat het voor konijnen ook in gebruik was. Tof, zo’n weetjes.

 11. chelone schreef:

  Hoe kan je het toch allemaal! Prachtige woning. Dat keun zal zich zeker jeunen.

 12. de biodiverse schreef:

  hihi – dit doet me aan jaren terug denken – toen heb ik drie zo’n koten gemaakt – twee voor konijnen en een kleiner voor een cavia. Maar dat wieltje is echt wel een goede vondst – want die dingen waren loodzwaar!

 13. Guido schreef:

  googelen op “konijnen tractor” leverde alleen maar kinderspeelgoed maar googelen met “rabbit tractor” is echt de moeite. Deze is ook echt de moeite http://www.sjefmeijman.nl/nl/projecten.html

 14. Ria schreef:

  Een kasteeltje voor Dorothea! Waar heeft ze dat aan verdiend? Bart, je wordt nog een echte schrijnwerker!

 15. Pingback: Klein beginnen « Boerenerf

 16. zapnimf schreef:

  Die geweldige tafeltjes onder dat kot in aanmaak steken mijn ogen uit! Azo koddig.

 17. bart schreef:

  en bovendien gewoon van ’t groot huisvuil geplukt, zap!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.