kikkersoep

De voorbije week zat mijn zakdoek-groot-vijvertje vergeven van de bruine kikkers. Sinds gisteren zijn ze allemaal weer ribedebie. ’t Enige wat ze achterlieten zijn tientallen klodders kikkerdril.

Kijk, hier zijn er drie gezapig aan’t genieten van ’t zonneke.

En als je denkt ‘jamaar, daar rechtsboven zit er nog ene!’, wel, dan heb je gelijk. Meer dan ene zelfs. Het zit gewoon plein-vol. Maar ik doe geen moeite om te tellen: na amper een halve minuut duiken er ineens weer nieuwe op, als van uit het niets. Gelijk op’t filmpje hier onder.

Maar nu zijn ze dus weg. Allemaal, en op 1 nacht tijd.

Maar binnenkort weer dikkoppen in de vijver. Of kikkervisjes. Of oekedoelekes zoals de Eigenwijze Madam ze noemt. En hoe heten ze bij u?

Dit bericht is geplaatst in dieren, video, vijver met de tags , . Bookmark de permalink.

25 reacties op kikkersoep

 1. Fotografie Ilse schreef:

  Super foto’s!!! Mooie compositie, licht en achtergrond, ook de kikkerdril zo mooi op beeld gebracht! Ondanks ik schitterende lenzen heb, dit effect kan ik niet bereiken, weeral kriebels voor die macrolens, maar lenzen om voor mijn reportages te gebruiken krijgen telkens weer de voorrang.

 2. Mme Zsazsa schreef:

  Allee seg, zoveel kikkers jong!
  En hoelang heb jij die vijver al, die zijn daar dan vanzelf in gekomen?

 3. Zem schreef:

  Schitterende foto’s en prachtige filmpjes; en dat geknor erbij. Zo veel kikkers die dan ineens weg zijn… Hier waren er een stuk of vijf, maar die zijn óók weg, op één na… Hopelijk hebben ze ook hier dril nagelaten. Hebben ze dan soms vijvers om voort te planten en andere als “verblijfvijvers”?

 4. pudekoppen noemen we dat ier.
  machtige foto’s jong

 5. Guido schreef:

  Heb je weer knap deaan Bart! Dringend, hoog tijd dat ik ga graven!!!

 6. Loko Tosh schreef:

  Tétards, zoals in “je bent laat”, zo heten die hier, en ze zijn gisteren met z’n allen gekipt (heet dat zo bij kikkers?) uit het enige klompje kikkerdril in mijn plonsbad.

 7. Liesbet schreef:

  Dag Bart,

  het is de eerste keer dat ik op je blog ben aanbeland, en ik ben blijven plakken! Ik heb hem met veel plezier en met de glimlach gelezen en bij deze een belofte: ik zal dat vanaf nu vaker doen! Mijn tuin is op dit ogenblik een saaie, hobbelige grasvlakte (in een vierkant dan nog). Ik droom van een “boerentuin” met fruitbomen, kippetjes en een bescheiden moestuintje. Je geeft me alleszins inspiratie en goesting om er dan ook werk van te maken! Nen dikke merci!

 8. Guido schreef:

  Oei Lisbet! Weer een verslaafde!!

 9. Menck schreef:

  In onze regio noemen ze dikkopjes ‘putelompen’.
  Bijzonder schone foto’s!

 10. onderdeappelboom schreef:

  Putekoppen, bij ons (oorspronkelijke regio dan, zoals je merkt dicht in de buurt van Hoow). Maar wat een mooie beelden heb je ervan! Ook bij ons zijn de kikkers op één dag tijd verdwenen, maar ik weet waardoor. Ik heb er zelfs een foto van: het heeft iets van zilver en het vliegt…

 11. hilde schreef:

  geweldig! ik vraag me altijd al af waar die beesten blijven.. Je hebt overzetacties in het heel vroege voorjaar… maar hoe geraken ze in godsnaam terug?

 12. Kicken zeg. in het Kralingse Bos Rotterdam, bij de Padden pool……………………………

 13. SuFi schreef:

  Proficiat, het nageslacht in je vijver is verzekerd. Uit breiden van het moederhuis zal wel nodig zijn, want ze komen met zijn allen terug.

 14. Miranda schreef:

  Ik denk dat de kikkers verdwenen zijn omdat het weer niet zo lekker meer is. Als de zon flink schijnt zijn er weer een hoop terug!

 15. muggenbeet schreef:

  hier in West-Limburg simpelweg ‘dikkopjes’. Veel plezier met je bruine kikkers en het volgen van de ontwikkeling van de dril. Zit zelf ook met dril, niet van het drijvende type maar van het zinkende type, dus… afwachten welke kikker daar uit voortvloeit.

 16. willem schreef:

  kikkerdril = puterek (in een dialect dat zich tussen dat van Bart en dat van Hoow situeert)

 17. chelone schreef:

  Helemaal weg zijn ze niet hoor, ze blijven in de buurt om af en toe eens een duikje te nemen.

 18. Bart schreef:

  Bedankt voor de positieve commentaar op de foto’s :-)
  Ter algemene leringhe en vermaech van wie het nog niet wist: Bruine kikkers zijn vroege vogels, ze leggen hun eieren in relatief ondiepe plasjes. Aangezien ze zo vroeg op het seizoen zijn is het water nog onaangenaam koud en beperken ze hun verblijf zo veel mogelijk: enkel voor de voortplanting. Dus de vrouwtjes vertrekken van zodra ze hun eitjes gelegd hebben en de mannetjes vertrekken van zodra het laatste vrouwtje vertrokken is. Ze blijven in de omgeving (bosjes, hagen, houtkanten, hooiweides) en eten daar wat klein grut. Padden doen hetzelfde als bruine kikkers: eieren leggen, bevruchten en wegwezen.
  Groene kikkers daarentegen komen een stuk later en blijven ook veel langer in de vijver/poel hangen, tot een flink stuk in de zomer.

 19. Ria schreef:

  Gelukkig dat je er over begonnen bent : heb es even in de vijver gekeken en ja hoor, een heleboel mini dikkopjes! Zou zo graag hebben dat er een aantal tot wasdom kunnen komen maar …… de goudwindes liggen op de loer en lusten dat ook. Hopen ….!

 20. Loko Tosh schreef:

  @Ria: het beste bewijs dat er minstens een paar tot wasdom komen, is dat je kikkerdril hebt, tenzij het door mensenhanden aangevoerd werd natuurlijk. Overigens, vissen horen eigenlijk niet in een poel, het zijn meestal toppredators of alleseters, die alleen zichzelf en wat algen dulden. Als je véééél leven in een poel wil (biodiversiteit weet wel) graaf je er best een tweede :)

 21. Dolf schreef:

  Wat een leuke website is dit. Ik kwam hier terecht omdat ik zocht naar de hondsroos. Ik moet het zelf doen met een klein tuintje, maar ik heb een vijver en er zit, jawel, 1 bruine kikker in de tuin. Een beetje jaloers ben ik dus wel!

 22. Menck schreef:

  “Groene kikkers daarentegen komen een stuk later en blijven ook veel langer in de vijver/poel hangen, tot een flink stuk in de zomer.”

  Meer zelfs: groene kikkers verlaten de vijver niet, tenzij om wat te fourageren nu en dan. Ze overwinteren onder water. In tegenstelling tot padden en bruine kikkers, zijn groene kikkers echte wateradepten.

 23. den biodiversen schreef:

  Wat een gekrioel! Prachtig!

 24. Geepee schreef:

  Hi Bart,
  Dit zijn werkelijk verbluffende foto’s.
  Het doet me denken aan mijn jeugd en het doet me plezier te zien dat er nog zulke grote broedplaatsen zijn. Zou je kunnen melden welke streek dit is aub?
  En mag ik vragen of er ook geelgerande torren en salamandersinzitten?
  Draag er goed zorg voor, de natuur is belangrijk he
  groeten
  GeePee

 25. bart schreef:

  Zuiden van Oost Vlaanderen Geepee. Geen geelgerande torren en (nog) geen salamanders, helaas.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.