vier jaar vijver

Mijn vijvertje. Het is ochere een zakdoek groot, en nog maar vier jaar oud. Toch stikt het van het leven. Na een moeizame start met de waterplanten in het eerste jaar (en een korte opstoot van draadalgen) heb ik vorig najaar voor het eerst overtollige plantengroei moeten uitscheppen om toch nog wat open water te behouden. Wel niet alle plantensoorten die ik er destijds in geplaatst had, een deel is spoorloos verdwenen (waterranonkel, zwanenbloem, kroos), een ander deel blijft bescheiden aanwezig. Zeer onstuimig groeiend zijn watermunt en dat gevederd gebladerte waarvan ik de naam altijd weer vergeet (prominent op de foto aanwezig, als ge’t weet moogt ge’t zeggen). En ook waterdrieblad is een blijvertje, dat elk voorjaar een paar mooie bloempjes oplevert.

Ook wat de dieren betreft is de soortenrijkdom fenomenaal, al mankeren er nog altijd salamanders (en dat zijn toch wel fotogenieke beesten :-) ) Maar voor de rest, geen klagen over dat vijvertje.

Dit bericht is geplaatst in vijver. Bookmark de permalink.

19 Responses to vier jaar vijver

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Een vijver staat hier ook nog op het verlanglijstje. Dat bloemeke van dat waterdrieblad is wel iet speciaal als dat open is, diejen gesloten rommel moet er dus voor mij niet bij. Maar ge doet natuurlijk uw eigen ding hé! ;-)

 2. AnneTanne schreef:

  Onze (zwem)vijver staat voor dit jaar op het programma, maar achter in de tuin ligt wat we heel wijds ‘de kikkerpoel’ noemen, maar wat niet meer is dan een voor een verkeerd doel gegraven gat waar een stuk vijverfolie in gesukkeld is (vraag man- en zoonlief maar om uitleg). En daarin zitten wél salamanders :-D

 3. supermasj schreef:

  Ik weet het. Myriophyllum aquaticum, watervederkruid.

 4. muggenbeet schreef:

  het ziet er in ieder geval heel mooi uit. De zwanebloem, een van de allermooisten, heeft hier ook slechts 1 jaar gebloeid. De plant leeft nog wel, heeft zich bescheiden uitgebreid maar komt niet meer in bloem. Ik denk dat hij graag vette modder heeft.

 5. onderdeappelboom schreef:

  Ik weet het niet, maar ik wou toch iets zeggen :-)

  Zwanebloemen zijn voor mij synoniem met Bourgoyen. Weet ook niet goed waarom precies die bloemen. Nostalgie…

 6. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: rommel? Dat worden ook wel schoon blommen he meneer! :-) Doen, die vijver! ’t Is ongelooflijk hoe snel daar van alles in terecht komt.
  @Annetanne: ik heb hetzelfde voor met mijn oude mesthoop! Leeggeschept en toevallig is daar een vijverfolie in blijven slingeren. Nu zit ik daar met nóg een soort vijver! Ne mens zou er zelfs in kunnen zwemmen! :-) De afwezigheid van salamanders is, denk ik, te wijten aan het gebrek aan poelen in de omgeving van waaruit ze tot hier kunnen geraken. Want op zich is de vijver ondertussen zeker geschikt voor alpenwaterkes of zo.
  @supermash: als ik dat google krijg ik toch iets helemaal anders te zien dan wat er in de vijver staat. Ik zal er eens een duidelijker foto van posten, dat zal het wat makkelijker te herkennen maken dan wat hier boven staat.
  @Muggenbeet: zou kunnen, vette modder is er in elk geval niet te vinden in m’n vijvertje, er zit amper substraat in.
  @onderdeappelboom: voor mij staan de Bourgoyen synoniem met grutto’s :-) En inderdaad, ook voor mij járen geleden dat ik er geweest ben…

 7. buikberg schreef:

  Dat het poelke hier binnen vier jaar ook maar zo schoon is! (dringend werk aan de winkel…)

 8. AnneTanne schreef:

  Hier is het wél rondkruipen van (inderdaad) de alpenwatersalamander dan weer niet zozeer de verdienste van dat poeletje, maar van het ven met een oppervlakte van zeker 1000m² in de achtertuin van onze buur (inderdaad, tegenover zijn tuin is de onze maar een tuintje). De bosbeekjuffer die ik hier soms spot, moet ik allicht ook op zijn conto – en dat van de waterzuiverende eigenschappen van het ven in kwestie – schrijven.

 9. madame boerenerf schreef:

  Mooie vijver! Staat hier ook op het verlanglijstje.

 10. Zem schreef:

  Wat een charmant, heel natuurlijk ogend vijvertje! En een heel mooi gefotografeerde waterdriebladbloeiwijze. Hoef ik niet meer moeizaam schuivend de vijver naderend – met gevaar van uitglijden – de mijne te fotograferen.

 11. Joris schreef:

  Volgens mij is het kleine watereppe wat op de foto te zien is (schermbloemige)

 12. Menck schreef:

  Is uw kroos spoorloos verdwenen? Ik wou dat ik hetzelfde kon zeggen. Echt. Mijn amfibiepoel wordt er simpelweg door verstikt. Beetje hebben?
  De plant op de foto is volgens mij de Berula erecta, familie van onder meer de berenklauw en het fluitenkruid. Geen wonder dat hij zo explosief groeit.
  Zwanenbloem is geen makkelijke jongen om te houden. In mijn vijver lukt hij niet, in mijn houten teiltje daarentegen wonderwel. Deze schoonheid stelt nogal hoge eisen aan de waterkwaliteit en reageert gevoelig op veranderende waterwaarden.
  Mooie foto’s alweer. Maar dat zijn we hier gewoon. ;-)

 13. zapnimf schreef:

  Met een zakske thee, kan je heel bloggenland van muntthee voorzien. Als dat geen goe gedacht is?
  Bij ons kwamen de salamanders, de kikkers en de padden er uit zichzelf in. Alsook de reigers, maar dat is een ander verhaal.

  @Menck : Wij hebben sinds kort een koppel wilde eenden dat onze vijver en meer bepaald het eendenkroos als hun persoonlijk restaurant beschouwt.

 14. janus schreef:

  mooie foto, die eerste! hoe heb je dat effect verkregen? ik zie in hetzelfde vlak (vooraan op de foto) scherpe dinges in het midden, en onscherpte langs de kant. een mens wordt zo in de foto gezogen…

 15. Heb je iets gedaan tegen die korte opstoot van draadalgen? Dit jaar hebben we er in ons vijvertje ook wat van. Wij halen die er gewoon met de hand uit, en ze gaan naar de composthoop. Maar ik hoop dat dat genoeg is om ze onder controle te houden.

 16. bart schreef:

  @buikberg: dat komt in orde, en bovendien helemaal vanzelf. Hoe gemakkelijk kunt ge zijn!?
  @Annetanne: onze overbuurman heeft een behoorlijke vijver, realiseer ik mij ineens. Zal hem eens vragen of hij er soms salamanders in ziet.
  @Madam Boerenerf: Jacobus en Corneel zullen verheugd zijn! :)
  @Zem: toch nog eens gaan kijken aan je vijver, want in ’t echt is’t nog veel mooier ;-)
  @Joris en Menck: applaus! Want het is inderdaad kleine watereppe, ofte Berula erecta. Ooit begonnen met een toefje in een oude betonnen waterbak op onze koer, en ondertussen uitgebreid tot enkele vierkante meter in de vijver.
  @Zapnimf: thee is voor sissies. Zwarte koffie moet het zijn! Kikkers en padden hebben we hier ook (alhoewel de padden nog niet aan voortplanten toegekomen zijn, wel al in de tuin betrapt).
  @Janus: mijn breedhoeklens met daarop een 500D voorzetlens van Canon gevezen, geeft leuke effecten soms. Soms ook niet.
  @de biodiverse tuinier: ook gewoon manueel uitgeschept (met een lange ruwe tak waarrond je de wieren kan opdraaien alvorens ze uit te heffen). En zoveel mogelijk verhinderen dat er extra voedsel in de vijver geraakt (geen vissen voederen, afgevallen bladeren uitscheppen,…)

 17. meneer boerenerf schreef:

  Moedig mijn madam nog wat aan ook! Aanleg en onderhoud van een vijver: ik heb er 0 goesting in.

 18. bart schreef:

  @meneer boerenerf: alles voor uw verkskes!

 19. Loko Tosh schreef:

  In een vierkant polyester plonsbadje van zowat 1m x 1m en 20 cm diep dat hier tegen een oostelijke muur staat, zag ik begin april minstens 3 Alpenwater- en 4 Vinpootsalamanders, druk waaierend en mekaar achtervolgend. Ze zijn er vanzelf ingekomen, ikke blij. Gedoornd hoornblad en kroos en algen woekeren verschrikkelijk dus geregeld rakel ik de boel in een hoekje dat langzaam verlandt, bedoeling is ongeveer de helft zwemvrij te houden. Er zitten ook juffer- en libellelarven in.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.