change of plans

Aanvankelijk was het plan om vandaag de tomatenplanten hun definitieve plaats te geven in de serre. De ijsheiligen zijn virtueel achter de rug, en de eerdere dreiging van nachtvorst in het weerbericht was ondertussen afgezwakt tot amper een graadje grondvorst in het Oosten van van het land. Dus vanaf nu kon het wel, leek me. Edoch daar kwam meneer TNT Express een stokje voor steken, want die stond net na de middag voor de deur met het bestelde pakketje van Shuko: twee volautomatieken kippenluik-opendoenderdingen.

Jazeker! Een automaat die geheel uit zichzelf het kotteke dicht doet als het donker is, en weer opent als het licht wordt. En dat is een gemak! Want niet alleen ontbreekt het mij bijwijlen aan veel enthousiasme om mij vanuit mijn avondlijke zetel richting kippenhok te slepen om aldaar het luikje dicht te maken (plichtbewust doe ik het toch),  het durft eveneens wel eens voor te vallen dat het gevogelte in het weekend enig geduld dient op te brengen alvorens van de frisse buitenlucht te kunnen genieten; ge kunt niet geloven hoe beu het is om speciaal uit uw bed te moeten kruipen omwille van dat pluimvee, maar ik, goede ziel, ik doe dat.
Maar vooral: heel occasioneel valt het voor dat het Eigenwijs Gezin zich groepsgewijs op verplaatsing begeeft voor een weekend of langer. En dan is er niemand om dat luikje toe te doen, hetgeen de lokale vos bijzonder gauw in de smiezen heeft.

Na het recentste drama (Winter werd het slachtoffer van een weekendje Vennenbos dit voorjaar) heb ik dan maar ineens de knoop doorgehakt en het (best wel prijzig) gerief besteld.

Montage was een makkie. De Brahma daar rechts onder was in elk geval niet onder de indruk en liet er zelfs haar eierleg niet voor.

Plankje (van minstens 200 gram en maximum 5 kilogram) tussen 2 geleiders (hier 2 alu-profieltjes) monteren, motortje er boven schroeven (werkt op batterijen) en met het plankje verbinden, de lichtsensor inpluggen en via een gaatje in de wand naar buiten geleiden en klaar is kees. Naargelang je kippen vroege of late slapers zijn kan je het openen en sluiten bovendien wat bijregelen. Maar kijk, het is nu net tien uur geweest, nét donker geworden, en de luikjes zijn zopas helemaal vanzelf naar beneden gegleden. Kipjes veilig voor de nacht, kindjes gerust in hun bedje.

(update januari 2014. ik kocht mijn toestel via shuko.nl, maar ook goeie prijzen via https://www.axt-electronic.org/eu_shop/en/ )

Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin met de tags , . Bookmark de permalink.

39 reacties op change of plans

 1. willem schreef:

  guillotine …

 2. AnneTanne schreef:

  Dat doet mij eraan denken… eigenlijk moet ik nog naar buiten om de kippen op stok te zetten (ze zijn nog in training… en na drie weken hebben ze nog niet in de gaten dat ze verondersteld worden niet in een nest, maar op een stok te slapen…)

 3. supermasj schreef:

  Heb ik ook geïnstalleerd op mijn kippenhok. Zeer handig. Wel een ruim kippenhok…

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Mijn oog viel vooral op dat flomboyant bakske, wat zit daarin als ik zo vrij mag zijn? En die balken, zijn dat de slaapstokken, serieuze stokken allé ge hebt dan ook serieuze kiekes in vergelijking met mijn Bassette’s!

 5. Zem schreef:

  Maar hoe weet zo’n naar beneden glijdend luikje nu dat er net geen kipje onder staat? Wordt dat kipje dan niet geplet? Of is daar ook een sensor voor….

 6. AnneTanne schreef:

  @Zem: ik denk dat de constructeur van het luikje er stilzwijgend van uitgaat dat de eigenaar van kippen en luikje de timer (want ik veronderstel dat er een timer bijzit?) zo afstelt, dat het luikje pas naaar beneden gaat als de schemering al lang gevallen is. En geen kip (behalve onze chabootjes, die nooit binnen slapen) die zich na valavond nog buiten c.q. in de buurt van de ‘deur’opening waagt.

 7. muggenbeet schreef:

  wat ik als kippenleek afvraag: gaan alle kippen uit zichzelf ’s avonds naar binnen en moet je ze binnen drijven? Overweeg om er ook enkelen aan te schaffen en vraag het me af.

 8. Guido schreef:

  Je moet wel eens echte nestbakjes zorgen Bart :)
  Mooi systeem!

 9. bart schreef:

  @Willem: de eerste suicide bunnies zijn al gesignaleerd! Maar om als guillotine effect te hebben zal het toch een bijzonder slome (het luikje zakt tergend traag) en malse (het luikje weegt maar 500 gram) kip moeten zijn.
  @Supermash: ruim kippenhok inderdaad, maar het moet dan ook zeven flinke brahma’s huisvesten :-)
  @Natuurlijk-rijk: gevuld met hooi, en door de kippen aangevuld met het zaagsel dat ze er accidenteel in scharrelen. De balken zijn inderdaad slaapstokken: afgeronde kepers van zo’n 4 op 4 cm, en een afgezaagde steunpaal voor fruitbomen daar boven (diameter ook zo’n 4 à 5 cm).
  @Zem: het luikje hangt aan een vislijndraad. Als het gewicht minder dan 200 gram wordt dan stopt het motortje met vieren. Dus als er al een kip in de opening zou zitten, dan steunt gewoon het luikje op haar (zo’n halve kilogram, heel wat minder gewicht dan onze haan ;-) ). Maar het zakt zodanig langzaam dat zelfs de meest slome kip ruim de tijd heeft om zich uit de voeten te maken.
  @Annetanne: Er zit geen timer op (die kan je afzonderlijk bijbestellen) maar wel een lichtsensor. Die kan je bijregelen zodat het luik vroeger of later op de avond sluit.
  @Muggenbeet: ze gaan allemaal netjes vanzelf op stok. De Brahma’s wel ruim een uur vroeger dan de drie andere kippen, maar ook die zijn altijd ‘voor donker thuis’.
  @Guido: vroeger had ik er, getimmerde nestbakjes, maar eigenlijk vind ik het handiger en properder als ik om het half jaar het hele kistje/bakje kan leegkieperen en op de composthoop (karton) of in de stoof (hout) kan gooien om dan een vers kistje onder hun gat te schuiven.

 10. Alcyon schreef:

  Cool! En dat werkt op batterijen dus… Vooralsnog moet ik mij ook nog elke avond naar het hok begeven om het deurtje dicht te doen. En vooral zachtjes stappen, want er zit zo’n nieuwsgierige kip bij die direct weer naar buiten komt als ze mij hoort aankomen…

 11. madame boerenerf schreef:

  Puik systeem! Maar niet voor onze kippen want zij slapen nooit in hun hok.

 12. LL schreef:

  Hoe komt het eigenlijk dat je je brakels hebt weggedaan? Contenter van de brahma’s?
  Ik ben zelf nog aan het twijfelen om brakels te houden of mechelse hoenders ( vergelijkbaar met brahma)

 13. Guido schreef:

  Mechelse hoender vallen me tegen, ze hebben veel pootafwijkingen. Soms vallen ze gewoon van hun stok. Ze hebben dan een heel blauwe kam dus ik vermoed hartproblemen. Ik heb nu gewoon vier witte leghorntjes gekocht. Dat legt gelijk een trein eet de helft en ze zijn erg leuk om zien.

 14. bart schreef:

  @Alcyon: er zijn ook modellen om netstroom te koop, maar batterijen zijn toch iets handiger. En aangezien zo’n batterij een paar jaar zou meegaan volgens de handleiding vind ik het ook ecologisch verantwoord. Hier waren er ook zo een paar laat-opblijvers. Met als gevolg dat ik ofwel moest wachten tot het echt donker was, ofwel de laatste stuks het hok moest indrijven met alle commotie van dien.
  @madame boerenerf: als ze hoog genoeg in de boom/struik zitten zijn ze ook veilig voor de vos, en jij kan eens uitgebreid met meneer boerenerf gaan tafelen voor het bedrag dat je anders aan de hokopener besteedt :-)
  @LL: De Brakelhennen waren zeer in trek bij de grote kippenverkoop vorige zomer, met als gevolg dat ik uiteindelijk vier brakelhaantjes en 0 hennen over had. In combinatie met ‘de vier jaargetijden’ (kippen met onduidelijke roots, maar de grote lievelingen van onze oudste zoon) zou de verhouding op 5 hanen en drie hennen gekomen zijn, niet meteen diervriendelijk. De vier jaargetijden opeten was, gezien de sentimentele waarde, out of the question… pech voor de brakels…
  Zelf vond ik de schichtigheid van de zilverbrakels hun grootste minpunt. Maar voor de rest, prima kippen: gezond en goede leg (en lekker vlees).
  @Guido: geen ervaring met die rassen. Zelf ben ik fan van mijn Brahma’s (hele mooie en brave beesten), al zijn die wel iets gevoeliger op gezondheidsvlak. De vier jaargetijden zijn dan weer sterke dieren (al kon winter niet tegen de vos op), maar wreed schoon zijn ze niet :-)

 15. Loko Tosh schreef:

  @Bart: je twee juveniele zilverbrakelhanen zijn hier uitgegroeid tot kloeke boerenzonen die het de lokale negen jaargetijden knap lastig maken. Eigenlijk moet er asap één de pot in. Maar schichtig zijn ze niet, ze kraaien wel niet zo mooi als de bastaardmix van mechelse die hier voordien de plak zwaaide.

 16. peter segers schreef:

  kan je zo een automatische opener zelf maken (waar kan je zo een motortje vinden, dat zowel op en neer gaat)

 17. bart schreef:

  @Loko Tosh: niet aarzelen, ze zijn lekker!
  @Peter Segers: ongetwijfeld kun je dat zelf maken, als je bedreven bent in weerstandjes, sensoren, en het combineren van die dingen. En iemand die daar in bedreven is weet ongetwijfeld ook waar hij een geschikt motortje kan halen. (Volgens mij voldoet trouwens elke elektromotor, gewoon de polariteit van je voeding omwisselen om de draairichting te veranderen. )

 18. zapnimf schreef:

  Aha, ik heb dat op Groenland ook gezien, dat systeem. Omdat ik in het verleden ooit niet zo’n plichtsbewuste kippeneigenaar was als jij, heeft de vos tot twee keer toe heel mijn gekipte komen doodbijten/oppeuzelen. Nu heb ik er geen meer.

 19. Wouter schreef:

  @Peter Segers: je kan dat zelf maken, maar zo simpel is dat niet. Hoe ik dat weet? Ik heb er net zelf vijf gebouwd, met motortjes voor modelbouwvliegtuigjes (worden die tenminste eens nuttig gebruikt) en een microcontroller. Prijs per stuk: 65 euro, aan onderdelen alleen. Het urenlange gepruts krijg je er gratis bovenop + de zondebok zal snel gevonden zijn als er eens eentje niet toegaat. Devijfde ging wel vlotter ineen dan de eerste. Op internet zijn er voorbeelden te vinden met timers en ruitenwissermotoren.
  Voor zij die geen uit de hand gelopen elektronicahobby hebben:
  http://www.youtube.com/watch?v=xRm2U72pu90&feature=relmfu

 20. bart schreef:

  Met ruitenwissermotoren! Zwiep (open) – zwiep (toe) – zwiep (open) – zwiep (toe) -zwiep (open) – zwiep (toe). Die kiekes gaan rap moeten zijn om binnen en buiten te geraken! ;-)
  Een en al bewondering voor je knutseltalent voor de rest Wouter!

 21. evelien schreef:

  Zeer interessant! Na het lezen van dit stukje heb ik vandaag ook zo’n ding besteld. Ik ben benieuwd!

 22. LL schreef:

  Zo’n toestel kan meerdere deurtjes openen, mss 1 overbodig gekocht? Of is het tweede deurtje op een totaal andere plaats?

  Heb er 1 besteld bij neerhof in lokeren, met tijdschakelaar om de buren te sparen, heel prijzig gedoe wel. Het deurtje ga k wel zelf maken, 26€ bespaard, weegt ntrlk neit op tgn de 200€ van de rest… (met verzending bij)

 23. bart schreef:

  @LL: de kostprijs van alle hefboompjes en katrollen om de 2 poortjes door 1 bakje te laten bedienen zou de kostprijs van een extra bakje ruimschoots overschreden hebben ;-) (de 2 kippenhokken liggen een behoorlijk stuk uit elkaar). De deurtjes heb ik ook zelf gemaakt, leek me niet alleen goedkoper maar ook een stuk makkelijker. Maar sindsdien geen enkele kip kwijt gespeeld aan ongewenst bezoek, duimen maar dat het zo blijft.

 24. Werner Schiemsky schreef:

  Waar kan ik het materiaal kopen voor het automatisch afsluiten en openen van kippenhok ?

 25. bart schreef:

  Werner: volg de link in de tekst hierboven. Enkel via internet te bestellen voor zover ik weet.

 26. ton peters schreef:

  Wat is internet toch een handig systeem. Was me al lange tijd aan het afvraghen hoe ik dit probleem hier zou aanpakken. Paar klikjes op google en je hebt een oplossing.

 27. Pingback: Pluimvee | de Fruitberg

 28. Marleen schreef:

  hoe slaagt men erin om ganzen naar binnen te laten gaan? Bij mij lukt dit nooit !
  Ik heb al 5 keer bezoek gehad van een vos, iedere keer alles doodgebeten, ganzen én kippen.
  Nu is er een bunzing of soortgelijke aan het werk, er verdwijnt telkens één kip per keer , met een tussenpauze van ongeveer 5 tot 7 dagen.De resten vinden we steeds terug, dus geen rover op 2 voeten !
  Voor het kippenhok zal ik nu zo een automatisch deurtje kopen, maar voor de ganzen???

 29. bart schreef:

  Ik weet niet of je ganzen kunt aanleren om binnen te gaan Marleen. Hebben ze een vijver ter beschikking? Zoja, dan kan een (eventueel vlottend) eiland als slaapplaats dienen, dan zitten ze veilig voor de nacht. Of anders een volledig (ook langs boven afgesloten) ren in kippengaas van een paar vierkante meter. Als je ze daar voedert ’s avonds komen ze vanzelf binnen en kun je ze opsluiten.

 30. jurgen schreef:

  wat betreft die batterijen, klopt het dat die (mits een licht poortje) minstens een jaar meegaan? is er een low battery indicatie?

 31. bart schreef:

  Jurgen: nog steeds geen batterijen moeten vervangen, dus inderdaad: ze gaan lang mee. Er is geen low battery indicatie. Maar als de batterijen op zijn blijft het luikje wellicht gewoon dicht, dus dat valt ook wel op :-)

 32. Enrico Toonen schreef:

  Bart kun jij tekening mailen en juiste werkvolgorde om een automatisch luikke te maken.wij zijn op onze zorgboerderij verschillende keren beroofd door een vos .wij hebben nu Marans, met hele donker bruine eieren Orpingtons Coach langsan rose eieren araucanas met blauw groene eieren. Van deze rassen hebben wij hele mooie kruisingen. Voor de gene die kan helpen hebben wij kippen. Mvg. Enrico

 33. bart schreef:

  @enrico: juiste werkvolgorde: luik bestellen op internet, boven de deuropening van je kippen schroeven en een plankje aan hangen. Klaar! (bij de hokopeners zit een duidelijke Echt ene zelf maken? Geen idee hoe je dat doet, zo handig ben ik niet met electronica. In de commentaren hierboven staan enkele links die misschien nuttig kunnen zijn.

 34. tokkies schreef:

  We hebben net kippetjes en willen ook graag een elektrisch deurtje nemen (er lopen hier steenmarters rond, dus ’s avonds ophokken is noodzakelijk). We hebben wel elekticiteit liggen bij het kippenhok. Kun je ook een systeem bestellen dat gewoon op elektriciteit werkt in plaats van op batterijen? Dat is natuurlijk helemaal handig. Zo ja, welke systeem moeten we dan hebben? We zijn niet echt technisch, dus het liefste een eenvoudig systeem. ;-)

 35. bart schreef:

  deze moet je hebben Tokkies: https://www.axt-electronic.org/eu_shop/en/shop/vsb/82/vsb-st-elektronischer-pfoertner-mit-stecker-netzteil?c=38 (+ eventueel externe lichtsensor als het kippenhok helemaal donker is binnenin).

 36. Maarten schreef:

  Het automatisch kippenluik van http://www.kippenluikje.be is ook een goed oplossing. Erg mooi en degelijk en inclusief luik. Timer heeft een “astro” functie en sluit pas een uur na zonsondergang. Kippen zitten dus altijd op stok. De kippenhokopener werkt gewoon op netspanning, dus geen batterijen. Ik ben er erg tevreden mee.

 37. Jan schreef:

  Ik heb een paar maand geleden zelf zoiets gebouwd, het begon als een eenvoudig projectje om de deur(en) te openen en te sluiten, maar ik wou dit dan ook monitoren via web, en besturen via web, en dan ook maar meteen temperatuur en vochtigheid meten, en sinds kort ook gecombineerd met de productiemeting van mijn solar-panelen…
  http://www.tmco.be/Chicken

 38. Pingback: Trage guillotine « DoeHetBeterZelf

 39. Joachim schreef:

  Een aantal maanden geleden een automatisch kippenluik systeem gekocht bij http://pv-productions.com/automatic-poultry-door-system-model-ac/
  Er is ook een variant op batterijen te krijgen
  Werkt goed en is niet duur!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.