retestrak op schema, wij!

’t Is niet omdat het lenteweer op zich laat wachten dat we er zelf onze voeten aan moeten vegen, meneer en madam! Ik heb dan ook hevig geprofiteerd van het mooie weer van zondag en maandag (verlof en timing, zeer belangrijk!) om de moestuin te updaten. En omdat het vandaag regenweer is, is het nu de beurt aan de website.
Maar daarmee zitten we weer helemaal op schema wat de moestuin betreft, en liggen alle bedjes er weer redelijk onkruidvrij en -waar mogelijk- ingezaaid of aangeplant bij. Ik heb er zowaar kramp in m’n benen aan overgehouden, zo ijverig ben ik geweest.

Van de plantjes hier boven op de foto (allemaal opgekweekt in de serre) heeft het merendeel z’n definitieve stek gekregen in de tuin.  De twee grootste potten zijn pompoenen. Atlantic giant meerbepaald, ge weet wel, die megapompoenen waar ze wedstrijdjes ‘om ter grootst’ mee doen. Niet dat ik van plan ben om dat op te eten, gewoon een folieke om eens te kijken hoe groot ik zo’n gevaarte kan krijgen. De vier andere ronde potjes bevatten courgetteplantjes en komkommers. Verder zie je nog groene en rode basilicum (achteraan midden), dille (dat fijn vertakte rechts in het midden) en slaplantjes (De drie rechthoekige bakjes links op het tafeltje). Van de slaplantjes zijn enkel de grootste al uitgeplant, de rest moet nog wat groeien voor ze buiten mogen spelen. Helemaal rechts achteraan staat de broccoli. Enthousiast gekiemd, om vervolgens tergend langzaam te verpieteren, ondanks alle bemoedigende woordjes. Het mag duidelijk zijn dat het tussen mij en koolgewassen niet vlot, en dat het wederzijds is (sorry Buikberg!).

En zo kon het tafeltje uit de serre weg, en was er weer plaats voor het echte werk: zes pepers en dertig tomatenplanten (van 27 verschillende rassen; drie van de dertig oorspronkelijk geplande rassen zijn niet gekiemd). Rechts vooraan staat tussen de paprikaplantjes ook nog wat sla en peterselie.

Buiten is’t ietske kalmer. Alhoewel de uien en de look het heel behoorlijk doen. Daar tussenin zijn ook al pastinaakjes (kiemen al!) en een rijtje rode biet gezaaid. Voor de schorseneren was er geen plaats, die zijn op het bedje van de koolgewassen gezaaid (toch plaats zat daar :-) ). Ook de patatjes staan mooi te wezen (middelste veldje en nog een perceeltje buiten beeld). Rechts vooraan is’t heel wat minder: de sluimerwten zijn maar voor de helft gekiemd en groeien amper. De vrije plaatsen heb ik gisteren opnieuw ingezaaid, hopend op beter weer…

Op het bedje voor de bladgewassen is het evenmin feeststemming. De vijftien stuks op de voorgrond heb ik uit pure frustratie enkele weken geleden op de markt gekocht en uitgeplant. Ze zijn ondertussen amper gegroeid. Achteraan radijzen (hoop en al twintig kunnen oogsten) en als je heel goed kijkt ook mini-kiemplantjes van pluksla, enkele warmoesjes en spinazie. Normaal moest een deel daarvan nu al ongeveer oogstklaar zijn… Maar allez, we hopen op beterschap, niet? Amalrik in elk geval wel, daar tussen zijn bosaardbeitjes.

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , . Bookmark de permalink.

18 reacties op retestrak op schema, wij!

 1. Tineke schreef:

  En hoe is het op het slakkenfront? Met al die lekkere hapjes….

 2. supermasj schreef:

  Na een ‘change of plans’ tot ‘retestrak op schema’ in minder dan een week, il faut le faire. Maar ik zie dat je tuinkabouters inschakelt, ik hoop dat die een eerlijk loon naar werken krijgen? Moestuin is hier voor volgend jaar; eerst die f*cking verbouwing afwerken. Hoe doen jouw bosaardbeien het? Ik heb wilde en gecultiveerde, en heb nog geen enkel bloem op de veredelde bosaardbeien…

 3. onderdeappelboom schreef:

  Lol supermasj, met die eerste zin :-)

  Ik omarm alle berichten van lotgenoten die ook niets zien kiemen, niets zien groeien, last hebben van slakken, de erwten in de grond zien rotten en zeuren over het ROTweer. Als je nu ook nog wat meer onkruid had staan, dan was je weer helemaal mijn beste vriend! Nu zak je in de buddy-poll echter een gevoelig aantal plaatsen! (kleine variatie op Calvin & Hobbes, voor de kenners :-))

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Oei oei dat begint hier een klaagzang te worden of wat!!! Idd ’t is wachten op beter weer. Maandag ook ijverig zitten hakken om het onkruid de baas te kunnen want dat groeit duidelijk beregoed. ‘T ziet er hier wel properkes uit!
  @Supermasj dat is niet normaal van uw aardbeien hoor, hier op alle 3 soorten al volop bloemekes en de eerste vruchtjes en ik dacht nog zo dat uwen blog fruitBERG heet! Allé sterkte dus!

 5. supermasj schreef:

  Ik kweek fruit op een berg(je). En ik heb een berg struiken en bomen geplant dit jaar. De berg fruit is pas voor volgend jaar.

 6. bart schreef:

  @Tineke: als je goed kijkt zie je op de onderste foto groenblauwe korreltjes liggen: escar-go, goed gerief om op selectieve manier, zonder andere beestjes in gevaar te brengen, slakken te bestrijden (het is één of andere ijzerverbinding die de spijsvertering van slakken lam legt). Wat ze er evenwel niet van weerhouden heeft om mijn koriander tot op de stengels af te grazen, de ellendelingen :-/
  @supermash: Amalrik plukt ’s nachts de slakken uit de moestuin en voedert ze aan de schapen. Hij doet dat belangeloos en mag in ruil naar believen bosaardbeien plukken, want die doen het belachelijk goed (ik moet ze vooral in toom zien te houden, want ze vermeerderen keisnel). (Overigens: ik slaag er niet in om commentaar op je blog te posten. Ikraak niet ingelogd met mijn wordpress adres. Geen mogelijkheid om gewoon met een gebruikersnaam en emailadres of website commentaar te geven?)
  @Onderdeappelboom: ik heb wijselijk geen foto’s gemaakt van de brandnetels die overal weer opduiken, van de vogelmuur die de andere aardappelen concurrentie aandoet, van het kleefkruid dat de haag weer dreigt te smoren,… (ben ik nu weer je vriendje? :-) )
  @natuurlijk-rijk: mijn zes moestuinperkjes hou ik proper, voor de rest steekt het allemaal niet zo nauw :-)

 7. supermasj schreef:

  Bart, probeer nogmaals of je kan reageren op mijn blog nu? Ik heb wat instellingen aangepast.

 8. Menck schreef:

  Wachten op mooi weer? ’t Was hier bij-zon-der zalig vandaag! Jullie wonen gewoon in de verkeerde regio, da’s alles. :-p

 9. wannes schreef:

  Blijkbaar zit iedereen met dezelfde frustraties. Het kan er maar op beteren. En hopen dat er deze nacht niet te veel slachtoffers vallen door de vorst!
  En dat het dan ook maar is warm wordt hé.

 10. Guido schreef:

  Hier gaat het lekker, al een paar keer snijsla uit de serre gegeten. De kropsla buiten is al bijna groot genoeg. Ook al wat aardbeikes gegeten, een stuk of drie maar hoor. De serre tomaten hebben we al effe uitgeplant in zakken in de serre en die gaan erg goed.
  De patajes zijn al flinke struikjes geworden hopelijk blijft ook dat goed gaan.

 11. Loko Tosh schreef:

  Hier staat de Double Belle Fleur nog eens rijk in bloei, vorig jaar slechts een vijftal appeltjes geoogst, hij zit duidelijk in beurtjaren en bovendien met honingzwam, lang kan dat allemaal niet meer duren. Sebiet nog dat West-Vlaams bijenbloemzadenmengsel de grond in werken. Yep, alhier ook retestrak, maar geen schema.

 12. Guido schreef:

  Die grachtjes om je tomaten in te planten lijken me wel een goed idee

 13. zapnimf schreef:

  Pffft, wat een gedoe zeg. Ik ben zo blij dat ze mijn groenten gewoon in de winkel verkopen.

 14. Loko Tosh schreef:

  zapnimf, je ontlokt me een grote grijns

 15. AnneTanne schreef:

  Ik heb de afgelopen dagen in Engeland regelmatig nagelbijtend aan mijn eigen tuin gedacht… We waren hier vertrokken voor de laatste nachtvorst, en aan een buurjongen de opdracht gegeven om de volgende ochtend de bescherming van onder andere de aardappelen weg te halen. Gisteravond te laat thuis om poolshoogte te nemen, maar vanmorgen kunnen vaststellen dat de bescherming goed gewerkt had, dat de aardappelen hun schade van de nachtvorst van vorig weekend alweer helemaal te boven waren.
  Vandaag dus hard gewerkt om tomaten, pompoenen, courgetten en de voorgezaaide boontjes eindelijk in de grond te zetten….

 16. bart schreef:

  En binnenkort kunnen we weer allemaal klagen over te warm en te droog, als’t wat meezit! :-)
  @Guido: de grachtjes zijn vooral een gemak om water te geven: twee emmers er in per kant en klaar!

 17. Loko Tosh schreef:

  neen, klagen doe ik niet over te warm en te droog, ’t zit ni mee persies :)
  maarrreu wat ik me afvroeg, hoe zit dat met teeltrotatie in je serre als je daar alleen maar (of hoofdzakelijk) tomaten hebt? hoe voorkom jij uitputting van den serregrond en allerlei gepest en gesar van natuurlijke vijanden van uw vriendjes nachtschade?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.