De geneugten van een goede gieter

‘Tuinieren’ klinkt niet meteen als de meest flashy hobby, in deze tijden van basejumpende en paraglidende aauwtdoorreekreejanten. Edoch stel bij uw beeld van de ietwat duffe, oubollige tuinier, ver weg van het voorbij razend moderne leven, wat aanmodderend op de hem/haar toegemeten vierkante meters met een roestige grashark.
Wij, hedendaagse tuiniers zijn modern! Helemaal up-to-date als het om gadgets en tuingereedschappen gaat. Net zo onderlegd in de technische specificaties van de carbon-guerli-woelvork,  de schoffel-in-nupla-ergosteel en spitvork-met-massieve-zwanehals als de gemiddelde fotografie-nerd met z’n nieuwste  AF-S DX Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II. Wij hechten belang aan goed en -graag ook- mooi gerief, jazeker. Want “No good workman without good tools” (Thomas Fuller, 1608-1661), ge moogt gerust zijn.

Weinig attributen in het tuiniergebeuren beroeren de gemoederen daarbij in grotere mate dan de gieter. Wegens onmisbaar, maar wellicht ook wegens dat ge er u een ongeluk aan heft en sleurt als hij niet aan een aantal ergonomische basisprincipes voldoet.

De meesten zijn ooit begonnen met de goedkope plastieken gieters uit de Aldi/Lidl/Axion/plaatselijkedoehetzelver (schrappen wat niet past). Om algauw tot het besluit te komen dat die dingen au fond behoorlijk zuigen. Wegens bijzonder broos (één, hooguit twee seizoenen en de plastiek versplintert als ge er al te nadrukkelijk naar kijkt) maar vooral wegens de ronduit debiele positionering van de draagarm: kloefe boven de vulopening. Als je zo’n gieter vult onder de kraan spettert het water werkelijk álle kanten op, behalve daarheen waar je het wilt: ìn je gieter. Ge moet u daar niet over opwinden, want die plastieken gieters zijn au fond niet gemaakt om gebruikt te worden, maar wel om verkocht te geraken. En dus moeten ze goedkoop geproduceerd én geprijsd zijn. Ge moet u daar maar niet aan laten vangen, tiens.

Nee, een goede gieter heeft twee handvaten: één om te dragen (schonekes boven het zwaartepunt) en één om te gieten (handzaam achteraan, om de gieter mee te kantelen), dus die staan vooral níet boven de vulopening. Zo’n gieter is bij voorkeur ook uit iets duurzamer dan die prulplastiek gemaakt, en gaat generaties lang mee.

Een bekend en populair merk -een beetje de BMW onder de gieters- zijn de gieters van Haws. Pokkedure dingen, maar mooi en praktisch. De investering waard vermoed ik. Bijzonder esthetisch verantwoord is ook de lamborgini in gieterland waar sommigen op azen. Maar hold your horses! Het is helemaal niet vandoen om een fortuin uit te geven voor een goede, wat zeg ik, excellente gieter. Bovenstaand exemplaar van het merk De Kimpe is al voor de ronde som van 26 euro de uwe, en beschikt over alle gewenste features. Meer nog: door de korte teut past hij perfect in de gemiddelde waterton, waardoor vullen zowel onder het kraantje kan (voor als ge tijd -en rugpijn-  hebt), als door onderdompeling (voor als ge dringend naar uw terras moet alwaar uw Duvel wacht). Ik zie het u met uw flashy haws nog niet zo gauw doen! Een handzaam gieterke van een tiental liter, groen gelakt metaal, houten handvat, stevig ineen gezet. Een gerief zeg ik u!

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags . Bookmark de permalink.

22 reacties op De geneugten van een goede gieter

 1. AnneTanne schreef:

  Pokke-duur, Haws? Mijn exemplaar is weliswaar van plastic, maar daardoor erg licht, en toch ontzettend duurzaam. En ideaal is de plek van het handvat, in het midden van de gieter, tussen tuit en ‘kan’.

  En zo zie je maar… zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur…

 2. J. schreef:

  Da’s inderdaad een prachtige gieter!
  Ik klungel al jaren met een goedkope van plastic, niet kapot te krijgen, helaas :).

 3. Yaron schreef:

  Mooie gieter hoor, zeer jaloersmakend eigenlijk

 4. supermasj schreef:

  Ik ben ook een gear-freak (zeker wat betreft mijn foto-uitrusting). Maar ik gebruik toch gewoon een plastieken gieter (of beter drie verschillende gieters), al meerdere jaren. Ik moet misschien eens een stalen gieter gebruiken…want hij is idd wel mooi

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Ge moet precies wat meer salaat eten, of wat minder gieten! ;-)

 6. Guido schreef:

  Awel Bart dat is nu precies wat ik zocht se! Bendant!

 7. An Hellings schreef:

  Ergerde mij ook steeds opnieuw aan het handvat boven de vulopening,… onze speelse labrador heeft ons laatste plastieken exemplaar naar de knoppen geholpen, en sindsdien gebruik ik de oude (ik denk ‘galvanisee’) gieter die hier al 20 jaar aanwezig is, doch ergens door dat plastieken exemplaar aan de kant werd gezet,… en zeg het zelf: is dus ook véél mooier…

 8. the666bbq schreef:

  ik moet zeggen dat mijn huidige combinatie regenput+drukpomp+(zacht)broespistool mijn absolute dreamteam is, maar ik moest dan ook mijn water eerst nog naar de moestuin kruien voor ik mijn gieter kon onderdompelen. De winst qua tijd en comfort valt niet te beschrijven (licht voor de rug in elk geval).
  Ziet er inderdaad wel een duurzaam (en bling) geriefje uit maar ik hou wel van de zachte rondingen in het leven, valt dat wat mee de overgang van het plastieke (doorgaans) ronde handvat naar dat platte ??

 9. madame boerenerf schreef:

  Nog eentje om aan mijn gietercollectie toe te voegen :-) Tot hier toe gaan die plastieken gieters hier niet stuk maar ze worden ook niet veel gebruikt. Maar jou exemplaar is veel mooier dan die plastieken gieters en ziet er handiger uit in gebruik.

 10. bart schreef:

  @Annetanne: Je Haws voldoet helemaal aan ‘de eigenwijze criteria der goede gieter’: niet uit prulplastiek, 2 handvaten en een vrije vulopening. ’t Enige wat je er volgens mij niet mee kan is ‘m makkelijk vullen door hem in een regenton onder te dompelen, maar laat dat de pret niet bederven :-)
  @J.: wat meer in de zon laten staan, zó stuk ;-)
  @Yaron: 26 euro, en al uw bekommernissen zijn van de baan
  @Supermasj: op het eigenwijze erf zwerven er ook nog wat plastieken exemplaren rond, helemaal werkeloos en verweesd :-) Ook een stuk of drie als ik het goed heb.
  @Natuurlijk-rijk: sla kan je nooit genoeg staan hebben. Dit is maar 1 van de 2 perkjes sla (en dan ook nog wat in de serre). Ik ben een echt konijn, ik beken.
  @Guido: my pleasure!
  @An: leve de labrador, dat beest heeft een extra aai verdiend.
  @the666bbq: dat plat handvat ligt bijzonder ergonomisch in de hand, no worries. Maar sproei jij met je tuinslang tussen je tomatenplanten ook? Worden je bladeren dan niet nat en schimmelig? (of toch die van je tomatenplanten?)
  @madame boerenerf: het kroonstuk op uw collectie, madame!

 11. zapnimf schreef:

  Beste mens, ik kan uwe gieter niet aan mijn pomp hangen, het gat bovenaan is niet groot genoeg en dat van de platieken wel. Al moet ik wel toegeven dat na vele jaren dienst, de gaatjestuit hapert ergens.

 12. bart schreef:

  @zapnimf: ge hebt de verkeerde pomp.

 13. supermasj schreef:

  @zapnimf : zou bij mij ook een probleem zijn met de mechanische pomp…

 14. willem schreef:

  Ik zie dat de tuut al ‘getuned’ is. Duidelijk een kenner aan het werk hier !

 15. the666bbq schreef:

  ah maar voor mijn tomaten(flessen) heb ik een gieter gebricoleerd op bovenstaand dreamteam : laatste stuk (open) darm hangt met twee spanringetjes aan een bezemsteel en aan het andere uiteinde van de steel heb ik een pistoolgreep zitten waarmee ik de stroom kan bedienen (voorheen darm pitsen, vermoeiend), tussen de flessen en de emmers valt hoogstens een druppel op de grond die nog in de darm zat (voorbij het pistool). En als ik zou willen bijvoeden heb ik nog altijd mijn druppelspinnen van vorig seizoen … dry as bone die serre van mij ;-)
  Ben in elk geval blij verlost te zijn van de handpomp-kruiwagen-gieteren-marathon.

 16. meneer Boerenerf schreef:

  Zeg! Is het gedaan om mijn madam hare kop zot te maken met zo een sjieke marchandise? Ze heeft geen hulp nodig om via ’t internet van die brol op te sporen en te kopen. Dat lukt zo al goed genoeg …
  ;-)

 17. Menck schreef:

  Ons exemplaar is gelijkaardig doch bestaat uit verzinkt metaal. Dat een dergelijke gieter deugdelijk spul is, bewijst zijn leeftijd: al dertig trouwe jaren in drie families!

 18. bart schreef:

  @Willem: goed gezien! Dat is voor mijn langwerpige sproeikop (die tottert er anders af omdat de opening ervan te breed is)
  @the666BBQ: u is een genie!
  @meneer boerenerf: volgens mij is dat dieet nefast voor je humeur ;-)
  @Menck: Voila, als zelfs de beroeps het zeggen!?

 19. Pingback: Het rijk der gieters « TWAAIT

 20. Fraxinus schreef:

  Fraaie aanwinst maar ik zweer bij mijn Haws long reach: de investering meer dan waard, prachtig uitgebalanceerd, volkomen onderdompelbaar en met de lange hals kan ik ver in de borders reiken of tussen planten door de bodem begieten. Met de koperen roos “fine as rain” zelfs geschikt om de fragielste zaailingen te begieten. Daarnaast zijn de plastieken exemplaren waarmee ik begon ongeveer even efficiënt als emmers.

 21. Loko Tosh schreef:

  Regen, dan buien, zei het weerbericht deze ochtend, en deze keer hebben ze zich niet vergist; hier nog geen nood aan een goeie gieter.

 22. Pingback: Het cadeau | de Fruitberg

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.