plotselings!

Al jaren behoort wilde peen tot de vaste plantenboedel van het Eigenwijze erf. In een ver verleden zijn ze binnengedwarreld via maaisel uit een bevriend natuurreservaat (prima methode om gratis een hoop soorten binnen te halen!). De daarop volgende jaren waren er van gestage uitbreiding, met een climax in 2009 toen de plant alomtegenwoordig was. Toen opperde ik al de voorzichtige hoop dat het misschien ooit tot de aanwezigheid van koninginnepage zou leiden (gezien wilde peen een goeie waardplant is voor die vlinders). Wel, de vlinders zelf heb ik nog altijd niet gespot, helaas. Maar zit er plotseling toch wel geen heuse koninginnepagerups in de tuin zeker?! Hevig munchend aan de blaadjes van – jawel- wilde peen. Slechts één rups ontdekt, maar wie weet hoeveel zo’n knabbelaars er nog in al dat onstuimig groen verscholen zitten? Nu hopen dat ze voorspoedig groeien en verpoppen en al die dinges, en dat dit het begin is van een vaste aanwezigheid alhier. Ik zoude daar voorwaar verheugd mede zijn!

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

11 reacties op plotselings!

 1. Tineke schreef:

  Mooi vooruitzicht, wij hebben hier in groningen al jaren wilde peen in de tuin, een enkel exemplaar dan. Niet de grote aantallen waar jij het over hebt. Koninginnepage of bijpassende rups nog nooit gezien, wel een paar beestjes die ik enkel en alleen op de wilde peen in onze tuin gespot heb (pyjamawants en waaierkever). Peen is zeker een goed lokmiddel voor beestjes en door het mooie landingsplateau op een rugvriendelijke hoogte ook makkelijk om te fotograferen.

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik stopte gisteren langs de auto-snelweg om margrieten-zaad te oogsten, binnen een paar dagen zullen ze toch gemaaid worden. Olé voor je koninginnepage rups. Hier zitten er elk jaar wel een paar; rupsen op de dille en venkel en de vlinders natuurlijk ook!

 3. supermasj schreef:

  Ik heb hier vorig jaar verschillende koninginnepages zien passeren. Ik hoop ook rupsen te spotten in mijn bloemenweide(tje), waar ook Dille in staat..

 4. AnneTanne schreef:

  Ik zie die rupsen hier vaker op venkel dan op wilde peen.
  De vlinder zie ik ongeveer één keer per jaar, die laat zich blijkbaar niet zo makkelijk verschalken als de rupsen.

 5. Hier komen ze ook ieder jaar op de Venkel voor… Peen heb ik helaas al jaren niet meer. Te natte bedoening.

 6. An en Toon schreef:

  Beste liefhebbers van de koninginnepage, je kan de vlinder ook lokken via je moestuin. Je moet dan wel op een ecologische manier (zonder bespuitingen dus) tuinwortelen of tuinpeen kweken. De rupsen eten gewoon wat van het blad; de wortels zelf hebben er geen last van. Als je dat niet wil, bedek je de worteltjes voor de keuken met insectengaas en laat je een klein bosje wortelen onbedekt voor de page. Aan de slag! :-)

 7. onderdeappelboom schreef:

  Ik kan de voorgaande commentaren bevestigen: ook bij ons alleen op de venkel, en occasioneel op de wortels te zien. Maar op de venkel zitten er dan ook echt altijd veel (makkelijk twee per plant). En de koninginnepage is samen met de dagpauwoog een heel voorkomende vlinder in onze tuin. Bizarre hof heb ik blijkbaar :-)

 8. specht schreef:

  Bij ons ook op venkel. Sommige jaren vind je er verschillende per plant. Als wij dan een venkel nodig hebben voor de keuken, worden de rupsen overgezet op andere planten. Zo hebben we elk jaar een paar koninginnepages.

 9. bart schreef:

  Volgend jaar zet ik gedimme een heel perceel venkel, me dunkt. (op het kolenveld bijvoorbeeld, dat heb ik toch niet van doen :-) )

 10. Heidi schreef:

  Ha Bart, ik zal zeggen of het werkt! Na een hele winter bio-pakket met veel te veel kolen heb ik dat uit onze tuin geschrapt, en op dat stukje venkel gezaaid. Nee, wij blieven ook geen kolen meer vorlopig ;)

 11. Ria Vanhees schreef:

  Opgepast, de TGV is daar!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.