getest en goed bevonden

Met het oog op enige wilde reisplannen (weliswaar pas in 2013, maar niettemin toch maar lekker al geboekt en voor de rest hebt ge er geen zakes mee waar ik naar toe ga) stelde zich de noodzaak  tot aanschaf van een fijne nieuwe lens, meerbepaald een telelens. Mijn arsenaal glaswerk strandde immers ter hoogte van de 200mm, wat wel al een béteke tele is, maar vaak toch nét tekort schiet. En als ik volgend jaar dan toch een nieuwe lens van doen heb, dan kan ik mij die toch even goed nú al aanschaffen, newaar? Heb ik er ineens geniet van, newaar!

Derhalve kwam ik na een kort maar krachtig marktonderzoek tot een compromis tussen mijn wilde plannen en mijn portefeuille, en mocht Kamera-express (bij Foto Konijn waren -en zijn- ze op) mij hun laatste exemplaar  van de Nikon AF-S 300mm F/4.0 iF ED toesturen. Ondertussen, ongeveer een maand verder, staat de lens ook bij Kamer-express nog steeds in bestelling. Mogelijk een gevolg van de tsunami toestand in Japan vorig jaar, toen een deel van de Nikon-productie letterlijk onder water kwam te staan en daardoor heel wat dingen niet, of met een ernstige vertraging, geproduceerd worden. Ondertussen heb ik mijn nieuw speelgoed al een beteke kunnen test, zo tussen de soep en de patatten, en zoals te verwachten was komt de lens vooral van pas om actief rondhupsend en -fladderend gevogelte te fotograferen.

Wat mij, in vergelijking met mijn andere lenzen, vooral opvalt aan deze lens is dat de autofocus enorm snel is. Zelfs met opvliegende duiven heeft ze geen moeite. Bovendien levert ze zeer scherpe foto’s af. Kijk maar naar de uitsnede op 100% van de foto hieronder (ik weet ook niet waarom dat beest haar vleugel onder haar poot steekt).

Maar ook voor klein(er) grut waar ik met mijn macrolens niet dicht genoeg bij kan komen blijkt het een zeer bruikbare lens. Dichter dan 2-3 meter kon ik bij deze eieren-leggende glazenmaker niet komen, maar met mijn nieuw speelgoed kreeg ik ze toch mooi groot in beeld.

Ik content! Bovendien zijn alle foto’s hierboven eigenlijk niet meer dan ‘kiekjes’, zonder statief en/of schuilhut en/of voorbereiding in de rapte gefotografeerd. Er is m.a.w. nog marge voor enige verbetering. Gelukkig heb ik nog een jaar tijd om er werk van te maken. :-)

Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags . Bookmark de permalink.

13 reacties op getest en goed bevonden

 1. Ria Baeck schreef:

  En wj blij dat jij zo’n mooie foto’s maakt en ze met ons deelt!

 2. supermasj schreef:

  De 300 mm is inderdaad een erg toffe lens. Niet te zwaar en voldoende compact en een vergroting die voldoet voor grotere insecten.
  De eerlijkheid biedt me wel te zeggen dat ik ze zelf terug verkocht heb (ik had echt véél te véél lenzen), maar ’t was een leuk speelgoed.

 3. madame boerenerf schreef:

  We gaan dus weer kunnen genieten van heel wat mooie foto’s. Kijk er naar uit.

 4. Loko Tosh schreef:

  mij gedacht gade gij nog lang content zijn van da lenske … en wij van de foto’s. Inderdaad een zotte mus

 5. onderdeappelboom schreef:

  Waar ga je naar toe? ;-) Het resultaat van de lens mag er zijn; ik kijk al uit naar nog meer moois in de toekomst!

 6. muggenbeet schreef:

  ziet er alweer prima uit Bart!

 7. marjan schreef:

  Die duiven… prachtig!!

 8. SuFi schreef:

  ‘K zou ook nog willen beschikken over zo ’n vaste hand. Je foto’s geven den indruk van, gemakkelijk, niks van !
  Als je het niet ziet kun je het ook niet in beeld brengen.
  Proficiat !

 9. zapnimf schreef:

  Chique! Ik hoop dat het geen lichtgewichtreisje wordt.
  Dat vind ik het nadeel van die kannonnen : zo groot.

 10. marian schreef:

  Dacht altijd dak een macro-lens zou nodig hebben mocht ik ooit van z’n levens eens nen dslr(oftewel spiegelreflexcamera) bezitten maar als ik die juffer zo zie waar ge nie bij kon en dan met een TELE lens d’r toch zo close op kreeg, dan peis kik nu dat misschien een telelens zou moetn zin. Pfffff, kan d’r helemaal nie meer an ut nu. Kgo nog un bèke voortdoen met ’t cameraake dak ep. Sjieke foto’s met da nieuw speeltje van joen.
  Saluut,
  Marian
  ja, enne, nu moetn we nog wachtn tot 2013 zeker voor da we weetn wo daj nottoe goat????????

 11. bart schreef:

  Wel, groot nadeel van de telelens is dat je ze niet scherp gesteld krijgt als je onderwerp dichter dan pakweg anderhalve meter zit. En dat is voor insecten met normale afmetingen eigenlijk niet dicht genoeg. Als ik er éne zou moeten kiezen, zou ik toch voor de macrolens gaan. En inderdaad, nog een klein jaar geduld :-)

 12. Fotografie Ilse schreef:

  Heb een gelijkaardige lens getest van canon(http://fotografieilse.blogspot.be/2012/05/en-hup-weer-naar-de-zoo-ik-zei-het-toch.html); inderdaad heel leuk speelgoed en heel snel scherp gesteld! Heel tevreden van de lens, maar ik spaar even door voor de 200mm f2.8 omdat die in iets donkere omstandigheden wel super is! Fladderende duiven en het laatste insect zijn heel mooi! Succes nog, je kan weer aan de slag voor mooie foto’s!

 13. Pingback: Uitpakpret | BOERENERF

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.