het groot manoeuvre

In een ver verleden, toen wij als Eigenwijze Meneer en Madam nog kinderloos door het leven gingen, waren wij een frequent bezoeker van afhuurbare sauna-etablissementen. Met kinders bleek dat echter algauw minder makkelijk te organiseren, laat staan dat er nog enige ruimte voor ontspanning zou resten met die lieve, kleine, maar alomtegenwoordige mensjes er bij. Derhalve was er algauw de consensus dat we, ooit, als het huis een beetje op poten stond, een eigen sauna zouden bouwen.  En zie, na lang wikken, wegen, plannen en puzzelen is het er van gekomen: een sauna op het eigenwijze erf.

Eerst en vooral moest er een plaatsje gekozen worden. Meest geschikt was het vroegere kolenkot/schapenstal, dat de laatste jaren als rommel- en buitenspeelgoedkot dienst deed.

Aangezien dit een bakstenen stal was van de jaren stillekes, waar de vochtigheid ongeveer op flessen kon getrokken worden kwam er eerst het nodige breek- en heropbouwwerk aan te pas: muurkes afbreken, vloer uitbreken, funderingen gieten, waterkering organiseren, nieuwe muren metselen, chapke leggen en vloeren. We waren ondertussen weer een half jaar verder. Gelukkig dat ik twee flinke zonen heb om in de weg te lopen te helpen, of ik was nog bezig.

Maar kijk: stilaan raakte de ruimte geschikt om aan het eigenlijke werk, het bouwen van een sauna, te beginnen.

 

Nu zit er, naar mijn aanvoelen, één ernstige angel aan een sauna: de behoorlijke hoeveelheid energie die verbruikt wordt voor een -laten we eerlijk zijn- niet zo essentiële bezigheid. Vandaar dat het een houtgestookte sauna geworden is, en niet een elektrische. Simpelweg omdat hout hier op het eigenwijze erf ter plaatse als hernieuwbare energiebron in redelijke hoeveelheden te oogsten valt, en dat sust het geweten wat makkelijker bij het aanmaken van de kachel. Ok, het materiaal (kachel en schoorsteentoestanden) valt een stuk duurder uit, maar het zweet nog eens zo lekker als het allemaal een béétje meer ecologisch te verantwoorden valt.

Voor het saunamateriaal bleek Intersauna de interessantste: een goede prijs, pakketten voor doe-het-zelvers en bovenal een bevoegd zaakvoerder die weet waar hij over spreekt. Planneke getekend, besproken met chef-intersauna, planneke aangepast, en de hele mik besteld. Een luttele vier weken later alles netjes aan huis geleverd. Correcte service, correcte prijs. Na een summiere uitleg (“ge moogt altijd bellen als er iets niet duidelijk is”) kon ik aan de slag.

Foto’s van de vorderingen (might be handy voor wie zelf met gelijkaardige plannen zit) vind je in het fotoalbum alhier en in de slaaidsjow helemaal onderaan deze pagina. Hier ambeteer ik u verder alleen nog met het eindresultaat (ik heb en passant ook nog een nieuw deurke en raamke ineen gevezen, zoals ge ziet).

En wat een geluk dat juli uitblonk in Belgisch kwakkelzomerweer; konden we ineens uitgebreid van de sauna gebruik maken. Deze week, met die 30°C achtige dingen is het eventjes niet van doen, maar vanaf volgende week kunnen we weer! joepiejoepie!

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

14 reacties op het groot manoeuvre

 1. willem schreef:

  Wij werken buiten in den hof als we willen zweten. Maar elk zijn goesting he. En ge zit daar dan in uwen bloten in, in dat kot ?

 2. onderdeappelboom schreef:

  Wow, meneer Bart! Ik heb die sauna zo ergens halverwege zien ontstaan, maar dit overtreft alle verwachtingen! Ondanks mijn lichte ik-heb-een-ademprobleem-neigingen in sauna’s, vind ik deze er fantastisch uitzien. Geniet ervan!! En bravo bravissimo!

 3. supermasj schreef:

  Man man, uw zonen kunnen nogal eens metsen en vloeren. Plus die afwerking van dat spel, simpelweg hoedje af. Ge hebt die goed getraind…

 4. Tineke schreef:

  Nu nog een foto van de eigenwijze familie in de sauna.

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Zoveel stijl joh! Ik stel ineens voor dat we bij deze een avondlijke blogmeeting vastleggen! Nu de zwemvijver nog om in af te koelen ;-)

 6. Andy schreef:

  Respect Bart, respect !!!

 7. madame boerenerf schreef:

  Dacht al dat er zoiets op stapel stond toen ik de foto’s zag op pinterest :-)
  Sjieke dinges!!

 8. Menck schreef:

  Ja man, chapeau. Dit is je reinste vakwerk.
  Alleen… de hitte spreekt me momenteel niet zo aan. ;-)

 9. clementine schreef:

  ikke jaloes ; ferm gedaan ; zeer schoon ; en hoe lang op voorhand moet ge beginnen stoken?

 10. bart schreef:

  @Willem: absoluut, en daarna eveneens in al mijn glorie op de binnenkoer. ’t Is werkelijk géén zicht!
  @Onderdeappelboom: dank u!
  @Supermasj: ze hebben goed genetisch materiaal newaar.
  @Tineke: de grenzen van het esthetisch verantwoorde zouden danig geweld aan gedaan worden. Laat ons vooral de mensen niet wegjagen!
  @natuurlijk-rijk: mij niet opjagen he! ;-)
  @Andy: bedankt!
  @madame boerenerf: goed gezien :-)
  @Menck: we zullen nog eens klappen in december ;-)
  @Clementine: dank u. Een halfuurtje volstaat om een aangename 60°C te bereiken. Tien minuten later is’t al 70° en wordt het eigenlijk al te warm :-) Even lang als een elektrisch vuur dus eigenlijk.

 11. hilda schreef:

  ik zit hier oprecht jaloers naar het scherm te loeren, goed gedaan!

 12. Fenne schreef:

  Wat een resultaat, ziet er super gezellig uit.

 13. Mme Zsazsa schreef:

  Miljaar seg, aaarrhhhgggg dat frustreert mij seg dat sommige mensen gewoon alles perfect doen ipv zomaar wat klungelen.
  Zo knap jong!!

 14. bart schreef:

  @Hilda: Bramski kan dat ook, no doubt. ;-)
  @Fenne: ís ook gezellig ;-)
  @Mme Zsazsa: jaja, maar ge moest mij eens een rokske laten naaien… elk zijn specialiteit zekerst? –

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.