voorzichtig optimisme

En eindelijk is het hoogtepunt in groenselenland aangebroken, alhier op het Eigenwijze Erf. De tomatenoogst is op kruissnelheid gekomen en elke 3-4 dagen kan ik – wat zeg ik, móet ik – een bescheiden mand tomaten plukken, wil ik voorkomen dat ze overrijp naar beneden donderen. De hemel op aarde is het, al dat lekkers, al die overvloed.

Nochtans,  het is eventjes spannend geweest. Wie het facebookdingk hier rechts een beetje in de gaten houdt herinnert zich misschien de laaghartige aanval van snode meeldauwschimmels die het op mijn frêle tomaatjes gemunt hadden.

Waar bovenstaande foto normaal gezien frisgroen tomatengewas moest vertonen was toen verlebberde zwartigheid present. Edoch gelukkig bleek kordaat en nietsontziend snoeiwerk, gecombineerd met een eenmalige sproeibeurt met bordeauxse pap doeltreffend genoeg om de plaag binnen de perken te houden, en het tij te keren. Heelder kruiwagens aangetaste bladeren heb ik weggeknipt, een aantal stengels werden meedogenloos tot op een derde teruggezet. Dag na dag werd minutieus elke plant nagekeken en elk verdacht blad sofort verwijderd. De wanhoop nabij, soms. Want telkens als ik dacht dat het voorbij was dook er wéér een infectie op, op wéér een andere plant.
Maar ziet, al is de oorlog nog niet gewonnen tot de laatste tomaat geoogst is, het ziet er na een maand zonder nieuwe infecties naar uit dat de tomaten meeldauwvrij zijn. Gelukkig geen enkele plant verloren, al heb ik van de Black Cherry maar drie tomaten kunnen oogsten, van matige kwaliteit bovendien. Wat betekent dat ik voor volgend jaar Black cherry -loos door het serreseizoen zal moeten gaan, tenzij een goede ziel mij van nieuw zaad kan voorzien.

Maar buiten die moeilijke start zitten we nu helemaal Zen in tomatenland. De ontdekking van dit jaar is de Prune noire, een bescheiden maar fantastisch lekker tomaatje met overvloedige productie. De Zuckertraube produceert ook weer gigantische trossen superzoete tomaatjes en geen enkele plant valt tegen wat smaak betreft (of het moest de ‘Besser’ zijn, die au fond beter ‘schlimmer’ had geheten).  Maar weetge, 6 weken geleden was ik geeneens zeker dat ik ook maar één tomaat zou oogsten dit jaar, dus ik legge min andjes toope, maat!

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

8 reacties op voorzichtig optimisme

 1. Loko Tosh schreef:

  klegge de minne up djoene. Al mijn tomaten (open lucht) uitgerukt wegens de plage in het afgelopen regenseizoen … en van de buurvrouw boerin onder mijn voeten gekregen dat ik geen sproeistoffe gevraagd had … en gisteren twee coeur de boeufs van haar gekregen amai amai amai, ik denk dak binnen een week of twee een paar kistjes uit Italië terug meebreng … ciao bello

 2. supermasj schreef:

  Ziet er lekker uit, ik zou zeggen smakelijk.
  Staan die tomaten in de serre of open lucht? Zie je bepaalde variëteiten die minder last hebben van de Ziekte?

 3. lieven david schreef:

  Geen meeldauw, Bart, maar phytophthora: http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1252&Itemid=347 vertelt je er meer over. En ja, ik heb nog wel zaadjes van Black Cherry, geloof.ik.

 4. Koen schreef:

  Beetje gelijkaardig verhaal hier: goede start -> shit schimmel -> dat wordt niets -> hmm kijk eens aan zelfs aan beschimmelde planten groeien tomaten -> 15 liter sap reeds in de kelder -> :)

  Onze tomaatjes staan buiten maar met een kapke tegen de regen.
  Den dikste is een Giant Belgium van 890 gram dit jaar!

 5. bart schreef:

  @Loko Tosh: laat buurvrouw-boer je niks wijs maken: tegen ‘de plage’ helpt geen enkele sproeistof meer. En ik heb het uit betrouwbare bron: als ze in de biotech-sector geen bruikbaar sproeisel hebben, dan hebben ze het nergens (’t was daar ook van Bordeauxse pap en infecties wegsnijden). Enkele weken geleden in Bourgogne ook enkele zalige Coeur de boeufs gegeten (en natuurlijk de zaden gerecupereerd :-) ), ik snap niet wat sommigen tegen coeur de boeufs hebben (ik noem nadrukkelijk geen namen, herr 666bbq ;-) )
  @Supermasj: alle tomaten in de serre. De link van Lieven geeft wat hints ivm te gebruiken rassen. Hier was het bij alle soorten prijs, wat in de besloten omgeving van een serre eigenlijk vrij logisch lijkt.
  @Lieven: nog erger, vermomde schimmels met onuitspreekbare namen! Hoe oneerlijk om daar de simpele hobbyboer mee te belagen! ;-) Als je me wat black cherry zaden kan bezorgen is mijn eeuwige dankbaarheid uw deel!
  @Koen: behoorlijk flinke tomaat zeg! Maar ik vraag me wel af wat je met dat sap aanvangt? Fan van bloody mary? :-)

 6. aandewaterkant schreef:

  Ik heb geen ziekte of schimmels. Mss komt dat door het feit dat ik enkel een dak boven de tomaten heb en er zo de wind onderdoor kan.
  Tomatenpret volop dus!

 7. Zem schreef:

  Op kleine schaal had ik buiten in potten het kerstomaatje Tiny Tim en de grotere tomaten Siberian Egg en Ida Gold.
  Ik was terughoudend met mesten en watergeven.Het water kwam dit jaar toch wel té veel van boven.
  Ondanks dat geen phytoftora. Wel elk vergelend blaadje meteen verwijderd, en dat moest vooral bij de Ida Gold.
  Met andere woorden, de Tiny Tim en de Siberian Egg lijken buiten goed phytoftora-bestendig; ze staan er ook om bekend.

 8. the666bbq schreef:

  black cherry loos door het leven, da kunde nie menen … en voor de rest mijn naam blijft haas ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.