dat bloemt, dat zoemt

“Of daar soms enige kleur in de bloemenweide te bespeuren valt ? “, zo vraagt Hilda in de commentaria bij het vorig blogbericht. Welzekerst dadde. Veel kleur zelfs. Alleen niet in het stukje bloemenweide waar de bevernel de plak zwaait, daar is’t al wit dat de klok slaat. Maar voor de rest: kleurkes galore!

Het kleurrijkst is de strook die ingezaaid werd met een mengsel van bloemenzaad van de Provincie West-Vlaanderen (2 pakjes) en zaden van eigen oogst (een halve botervloot). Al is dat ‘mengen’ blijkbaar niet voor de volle 100% gelukt (zie foto), het eindresultaat vind ik wel geslaagd (zie ook foto). Nochtans behoorlijk simpel tewerk gegaan (ik blijf nu eenmaal mezelf in die dingen): na de laatste maaibeurt van het gras in oktober vorig jaar heb ik een brede strook afgedekt met worteldoek. In april heb ik die weer weggehaald, de grond gefreesd, met een hark de restanten gras weggeharkt en met de losse pols ingezaaid. Achteraf gezien een beetje te dik gezaaid, dat wel.

Vooral het geel dingk, de gele ganzenbloem, heeft het goed gedaan. Maar ook de wilde peen, korenbloemen, klaprozen, bolderik, knoopkruid, incarnaatklaver,…

Ziet van hier dat dat daar krioelde van het gedierte. Zweefvliegen, vlinders, bijen, roof- , schorpioen- , gaas- en andere vliegen, wantsen en kevers, hommels en bijen,… ’t was zodanig overweldigend dat ik zelfs geen poging gewaagd heb om ook maar één beest op naam te brengen (ik had ook veel te veel ander interessant dingk te doen, overigens).

Helemaal aan de andere kant van de tuin, vlak bij het huis, waren dan weer boerenwormkruid en koninginnekruid de meest opvallende bloeiers.

Dus, kleur? Toch wel hoor :-)

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

13 Responses to dat bloemt, dat zoemt

 1. supermasj schreef:

  ’t Ziet er gewekdig goed uit, maar dat mengen heb je inderdaad nog niet helemaal onder de knie

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik vond het vorige ook wat te wit. Maar nu zeg ik al niets meer, enkel mooi!

 3. hilda schreef:

  zo, dat weet ik ook weeral :-)

 4. onderdeappelboom schreef:

  Ik zou met alleen maar wit al heel tevreden zijn. Buitengewoon mooi dit! En dan zeur jij over teveel gras, ahum…

 5. Zem schreef:

  Heerlijke weelde, schitterend. En een paradijs dus voor de insekten.

 6. Tineke schreef:

  Bart,
  bloeit dat nu nog steeds zo, of zijn de foto’s van eerder deze zomer. Als ik de filmpjes beluister, dan heb je duiven in de buurt…

 7. bart schreef:

  @Supermasj: volgende keer laat ik mijn kroost de bloemenweide inzaaien. Die zijn bijwijlen bijzonder bedreven in alles-dooreen-gooien ;-)
  @Natuurlijk-rijk: het witte stuk is een ‘natuurlijk resultaat’: behalve het aanvankelijk inzaaien en het (sindsdien) jaarlijks 2x maaien heb ik die stukken niet ingegrepen. Misschien moet ik er ook maar eens wat intensiever in te werk gaan in die strook…
  @Hilda: voor al uw verdere vragen hou ik mij ter beschikking. ;-)
  @Onderdeappelboom: ikke? Zeuren? Allezgij!? :-)
  @Zem: inderdaad, qua insecten is het soms (vooral als de zon er op zit) indrukwekkend om zien wat er allemaal rondsnort.
  @Tineke: de bloei is nu wat minder inderdaad. Er zit nog veel komkommerkruid in en gele ganzenbloem, een verwaaide klaproos en wat schermbloemigen. Dus nog altijd veel nectar en stuifmeel te vinden voor insecten. Ik ben ook stilaan begonnen met zaden oogsten, met het oog op volgend jaar. Begin oktober gaat alles plat en probeer ik nog meer zaad te recupereren (à la façon du biodiversetuin). Duiven zitten er inderdaad à gogo: turkse tortel en houtduif broeden met enkele tientallen in het sparrenbos en omgeving.

 8. L1 schreef:

  Wauwwwwwwwwwwwwww! supersjiek!
  Ik wil ook van die zaadjes voor in onze tuin!!!

  knap hoor Bartholomeus!

 9. Bjorn schreef:

  Bart, zie je al of het nageslacht van je bloemendek de omliggende percelen beginnen te bevolken?

  Doe zo verder, ik doe mee :)

 10. bart schreef:

  @Bjorn: het uitzwermen gebeurt maar met mondjesmaat. hier en daar wat wilde peen of een knoopkruidplantje, meer niet. Ik vermoed dat het gras nog veel te sterk staat om de kruiden een kans te geven.

 11. An Hellings schreef:

  Gebruik jij het Boerenwormkruid? Hier in de streek van Diest en Halen is het een traditie (rond aswoensdag) om het (nog zeer jonge) kruid gemalen in pannenkoeken te verwerken,… Serveren met stroop. Zéér lekker, althans voor mensen die er van kleins-af-aan mee zijn opgegroeid… (opgelet, zwangere vrouwen mogen er niet van eten!)… Probeer het eens volgend jaar? SMAKELIJK!

 12. bart schreef:

  An: boerenwormkruid is – de naam zegt het ook- een plant die vroeger gebruikt werd als ontwormingsmiddel. Wij hebben daar Vermox voor. Bovendien is het helemaal niet zo gezond om er (veel) van te eten: boerenwormkruid is eigenlijk giftig. Dus nee dank u, doe voor mij maar ‘gewone’ pannenkoeken :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.