the proof of the corn is in the eating

Wuk een gelukkig toeval toch alweer! Amper had ik in de weldadige schaduw van de Appelboom mijn twijfels geuit aangaande het geschikt moment van consumeren der maiskolven, of daar kwam ‘De Moestuin‘ op de televisieproppen, waar al in één van de allereerste afleveringen uitvoerig uit de doeken gedaan werd hoe dat nu precies moet, suikermaïs consumeren (filmpje van de link is niet de volledige aflevering).
Vooral naarstige spoed scheen essentieel, al lijkt de stressboel waarmee een en ander gepaard ging mij niet specifiek doelmatig, maar het leverde wel plezante televisie op.

Ik noteerde niettemin:
– de maïs is rijp als ‘de draadjes’ bruin zijn en het sap in de korrels melkwit (niet meer doorzichtig)
– de tijd tussen oogsten en koken moet je zo kort mogelijk houden (omdat suikers van zodra geplukt ijverig omgezet worden naar zetmeel)
– tien minuutjes koken
– klontje boter er op
– bestrooien met mysterieuze poedertjes
– njamnjam

Moestuinier Wim werd er voorwaar behoorlijk lyrisch van. Meende er zelfs volgend jaar beslist meer te moeten zetten. Reden genoeg voor mij om mijn maïskolven op analoge wijze te lijf te gaan. Navraag op de facebook pagina van De Moestuin leerde dat de geheimzinnige strooisels gewoon grof zout en peper waren.

Dus zondag, terwijl de brahma-van-eigen-kweek krokant zat te braden in de oven, water aan de kook gebracht, drie kolven gaan oogsten, kolven tien minuutjes in de pot, klontje boter (niet simpel, dat glijdt daar gedimme constant af), draai van de pepermolen en een snuif fleur de sel. Ghôh. Dat was écht lekker. Het zout en de boter gaven een krokant zout korstje op de zoete maïs, écht heel lekker. Volgend jaar zet ik er meer ;-) .

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

10 reacties op the proof of the corn is in the eating

 1. supermasj schreef:

  Enfin, moet ik dat volgend jaar misschien toch eens overwegen. Misschien als teelt om mijn bloemenweide voor te bereiden (ik dacht dat maïs alle voeding uit de bodem haalde?)

 2. Loko Tosh schreef:

  nu ge van Brahma’s spreekt, Blan-Co (Witte Cocorico in het Bargoens alhier – afin ik hoop dat ie ooit kraait) en zijn twee Brun-Ellekes (ik hoop dat ze ooit leggen) hebben zich bij aankomst op het gras gestort alsof ze de hele dag droogvoer hadden moeten zwelgen. Ze huttelden de rest van de dag ’t hope, apart van de rest, de gewoonten op de streek niet kennende, toch gretig graantjes meepikkend voor het donker. Santé en merci.

 3. Onderdeappelboom schreef:

  Ja, ik zag het daar ook, dat hij ze veel geler laat worden dan ik. Maar lekker zijn ze tout court. En dat zelf bestuiven heb ik ook nog nooit gedaan, en toch elk jaar weer minstens één maiskolf per plant. Ben aan het broeden of ik er niet een soort haagje van kan maken, kwestie van het als sierplant binnen te smokkelen ofzo :-)

 4. Ja! Heel lekker! Maar mijn laatste teelt had last van brandzwam – dus volgende keer een ander ras proberen.
  @supermasj: Mais is inderdaad een gulzige plant – vandaar dat landbouwers dat graag zetten: men kan er veel mest op kwijt.

 5. madame boerenerf schreef:

  Je ziet: soms mag je geloven wat ze op den televies zeggen ;-)

 6. bart schreef:

  @Supermasj: bodem verarmen door er suikermaïs op te zetten, voorwaar geen slecht idee! (nuttige aan aangename paren en al) Moet ik ook eens bekijken voor volgend jaar.
  @Loko Tosh: avec plaisir!
  @Onderdeappelboom: het moestuinbloed kruipt blijkbaar al waar het niet lopen kan … :-)
  @de biodiverse tuinier: misschien ook te maken met de nattigheid in het begin van het seizoen, die zwammen? Niet dat ik er veel verstand van heb ;-)
  @madame boerenerf: de uitzonderingen bevestigen de regel. Maar het blijven grote uitzonderingen! ;-)

 7. Loko Tosh schreef:

  @Baa-art: ahum, zonet, met mijn eigenste ogen de verkrachting van Blan-Co door Brakelhaan nummer 2 moeten aanschouwen. Die werkt zijn frustraties ook uit op de allochtonen. Hoog tijd om weer eens god te spelen in ’t kiekekot, ’t is ook eenvoudiger dan politiek, veel minder gezever en altijd gelijk.

 8. tijdtussendoor schreef:

  De planten kleuren ook zo mooi in de herfst. Daarvoor wil ik ze langs de groententuin ;)

 9. buikberg schreef:

  Hier twee jaar na elkaar een poging gedaan maar opgegeven, vermits elke kolf voor enige rijpheid voor 95% door de muizen (?) was opgegeten :-(

 10. Tineke schreef:

  Dit jaar voor het eerst suikermais gekweekt, eerste maaltje te vroeg gegeten, nog weinig smaak. Half september tweede portie: prima. Vandaag de laatste stengels verwijderd en de resterende (mini) kolfjes geplukt, laat ik indrogen voor de vogeltjes van de winter. Wel reusachtige groeikracht, die maisjes, grootste stengel was ruim boven twee meter!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.