whodunut?

Een specht? Een eekhoorn? Een acrobatische muis? Geen idee wat, maar iets knabbelt aan de okkernoten, meer bepaald aan de okkernoten die nog hoog in de boom hangen. Tegen dat ze naar beneden vallen zijn ze half leeggegeten, gedimme. Niet dat dat erg is, want amper één noot op de honderd is aangeboord, dus er blijft nog meer dan genoeg over voor het eigenwijze gezin en aanverwanten. Maar ne mens wil toch wel eens weten wie zich aan zijn noten vergrijpt, newaar?
Een  specht, dat zou wel eens goed kunnen; zowel de grote bonte, de kleine bonte als de groene specht behoren tot de regelmatige passanten, al zie ik het een groene specht nog niet zo gauw doen. Een bonte specht dan? Zou best kunnen, maar slagen die er in om een noot open te pikken zonder dat die naar beneden dondert?. Een eekhoorn heb ik hier nog nooit gezien, maar ze zitten in de omgeving: op zo’n 2 km afstand, aan de andere kant van het dorp. Maar zouden die zo geniepig te werk gaan? Muizen? Best mogelijk, maar welke muis klimt tot bovenin een okkernotenboom als er op de begane grond van alles te vinden is? Van de gaten in de schalen word ik ook niet wijzer: geen duidelijk herkenbare knaagsporen te zien (muis, eekhoorn), maar ook geen ingedeukte randen (specht). Mysterie, mysterie!

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , , , . Bookmark de permalink.

21 reacties op whodunut?

 1. Koen schreef:

  Relmuis, eikelmuis?

 2. bart schreef:

  Koen, relmuis komt hier in de eerste 100km niet voor bij mijn weten. Van eikelmuis is het tien jaar gelden dat ik er eentje vond in de tuin. Ik weet bovendien niet of die op noten kicken. Bij mijn weten eerder op zachter fruit, en op de peren zijn geen vraatsporen te zien (appels heb ik niet dit jaar).

 3. Net hetzelfde beeld bij mij. Bosmuizen?

 4. Supermasj schreef:

  Ik heb zelf ook hetzelfde ‘schadebeeld’. Zou inderdaad een specht kunnen zijn, de eikelmuis zou hier in de buurt nog sporadisch voorkomen, spechten heb ik hier ook, maar ik beschouw de eekhoorns (die dan de lege noten laten vallen) en de kraaien (die ook de boom bezoeken) ook als potentiële daders

 5. An en Toon schreef:

  Zou het geen Boomklever kunnen zijn?

 6. Angelika schreef:

  Misschien zeg ik nu iets geks, maar een larfje of zo van binnen uit?

 7. ll schreef:

  Hier bij ons pikken de eksters de walnoten uit de bomen, mss zijn dit de “daders”?

 8. Loko Tosh schreef:

  Mag de Gaai ook op het lijstje verdachten? De suggestie van Angelika opent een hele wereld van geniepigaards.

 9. madame boerenerf schreef:

  Geen flauw idee, maar ben wel benieuwd.

 10. Mexican Blackbirds schreef:

  Idem hier in de tuin, al is er in de directe omgeving geen enkele notenboom te bespeuren. Het dichtst bijzijnde exemplaar staat toch zo’n 100m bij ons vandaan. De dader moet z’n buit dus duidelijk verplaatsen. Omdat ook het terras en dak dikwijls bekogeld worden met (al dan niet intacte) noten, gok ik op een of andere vogel. Ik heb er echter nog geen enkele kunnen betrappen, dedju!

 11. Zem schreef:

  Het lijken wel de sporen van kleine tandjes of hakken met een kleine snavel… Webcam in je boom hangen misschien; lijkt me trouwens handig om meer ongenode gasten te betrappen ;-)
  Maar los daarvan: wat een prachtige foto!

 12. Menck schreef:

  Eekhoorns maken niet zo’n kleine gaatjes. Door de onregelmatig gekartelde randen gok ik op een vogel, en omdat ik ze ik reeds met okkernoten bezig zag zelfs op een specht. Eksters lusten ook okkernoten, maar verorberen ze zelden ter plaatse. Ze nemen ze mee naar hun schuilplaats om ze aldaar in alle rust te kraken.

  http://www.youtube.com/watch?v=qY1gYi8y8Q8

 13. onderdeappelboom schreef:

  Een egel met hoogheidswaanzin.

 14. Loko Tosh schreef:

  ik weet het, meesjes!

 15. bart schreef:

  Nagenoeg alle verdachten die hier geopperd worden zijn kanshebbers. Behalve dan een egel (die zijn gezien de locatie van hun sleutelbeen technisch niet in staat een boom te beklimmen) of een larfje van binnen uit (gat in de schaal gewoon veel en veel te groot voor een larve). Maar eigenlijk vind ik Loko Tosh zijn suggestie nog zo gek niet. Mezen zitten hier en masse, en sommige noten hebben een wat ‘wakkige’, zachte schaal. Zou dus best kunnen, mezen.

 16. Manon schreef:

  Met veel plezier het verhaaltje gelezen, daarna wel moeten lachen om de verschillende posts.. Geweldig!

 17. buikberg schreef:

  Nog steeds de dader niet betrapt? (spannend :-)

 18. Guido schreef:

  Dat zijn typische koolmees gaten. Ze zijn niet zo sterk maar weten precies de dunste plek van de schaal te vinden.

 19. bart schreef:

  ’t Zou mij geen haar verwonderen dat het inderdaad koolmezen zijn Guido.
  Buikberg: ik denk dat de ‘slechte’ noten, met zachte schaal nu allemaal al gevallen zijn, wat overblijft zijn de goeie (maar keiharde) die nu aan een tempo van 50 per dag naar beneden komen, en die ik systematisch opraap.

 20. jan duysburgh schreef:

  Hallo,

  ook hier hetzelfde fenomeen, maar wat meer is, onder de okkernootboom stond een grote houtmijt, die heb ik vorige week weggehaald. Onder de mijt vond ik een nest met daarrond om en bij de 30 noten, mooi leeggegeten en met dezelfde schade als op de foto? Bij mij zullen het zeker geen mezen geweest zijn. Eén of andere knaagdier, maar hetwelke hé… ik hou de ogen open in de toekomst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.