fris geknipt

Lap, een paar dagen warm weer (remember vijf dagen geleden?) met een vlaag regen er over en ’t was prijs: Mieke zit (zat ondertussen) met maden van de groene vleesvlieg. Viezigheid waar we hier niet verder over uitweiden, klik alhier als je er meer over wil weten. En ’t was niet alleen hier van datte, ook in de kempen was het koekenbak. Normaal zijn dat dingen voor in de hoogzomer, niet voor oktober begot.

Nu, ’t is de eerste keer niet dat ik een schaap met ‘de vlieg’ heb, en ’t zal ongetwijfeld de laatste keer niet zijn, dus ondertussen weten we wat er moet gebeuren. Eerst scheren, dwars door de honderden krioelende maden heen en vervolgens goed sponsen met Neocidol. Mieke liet zich gewillig doen, ze zal er wellicht het nut van in gezien hebben. Op nog geen uurtje was’t gepiept. Mieke was nog niet in een ver stadium, dus ze zal normaal gezien (hout vasthouden) probleemloos herstellen. Enige adder onder het gras: Mieke is nu wel haar wollen trui kwijt. En ’t is momenteel bepaald geen T-shirt weer buiten. Daarom voor de zekerheid toch maar even naar de veearts gebeld, die toch aanraadde om haar de komende 2 à 3 weken binnen te houden. Zeker ’s nachts, en indien slecht weer ook overdag. Dus wordt madam nu gesoigneerd met vers hooi en een schepke schapenkorrels, op een warm bedje van zacht stro. Ik heb haar nog niet horen protesteren, zelfs, terwijl ze anders altijd schruwelt alsof ze ter plekke gefileerd wordt als er haar iets niet aan staat. Allez, hopen op een goede afloop…

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

10 reacties op fris geknipt

 1. Ria Vanhees schreef:

  Ja, zonder frakske de winter in ….. en met dit weer ….. Misschien kun je haar een jasje maken van een oude donsdeken!

 2. supermasj schreef:

  Vreselijke krengen die vleesvliegen. Ik heb hier één kip twee weken geleden afgemaakt, zat ook onder de maden van de vleesvlieg. Kip had kippenpokken, beesten kunnen zich dan niet verdedigen (want zijn blind).
  Laten we hopen dat Mieke probleemloos herstelt, en samen met haar haar pelsen frakske

 3. Buikberg schreef:

  Hier houden we ze ook goed in het oog maar voorlopig nog niets te zien (vanop afstand dan toch, onze ‘wittekes’ laten zich nog steeds niet zo graag benaderen…). Witte versus zwarte schapen maakt toch echt een heel verschil, met onze zwartblessen ook zeker elk jaar prijs en nu nog nooit.
  Een goed herstel aan Mieke!

 4. Zem schreef:

  Doet me altijd goed, te lezen hoe met liefde voor een ziek of aangetast dier wordt gezorgd. Hopelijk herstelt ze volledig en groeit haar vacht ook weer snel aan, anders maar een dekje.

 5. madame boerenerf schreef:

  We hopen mee dat ze vlug hersteld en ondertussen kan ze volop genieten van het soigneren

 6. bart schreef:

  Mieke laat iedereen bedanken voor de steunbetuigingen en laat tevens melden dat ze het goed stelt. Dat het wel wat frisjes is maar dat een kloek schaap gelijk zijzelve daar tegen kan. (dat is toch wat ik opmaak uit haar gemekker… ze lijkt alweer helemaal de oude :-) )

 7. Karel schreef:

  Bèèèèterschap, Mieke!

 8. natuurlijk-rijk schreef:

  Goh, ge hebt dus ook prijs gehad. Maar die van u wordt nogal geswagneerd. Hier lopen ze gewoon buiten, maar als het wat begint te regenen lopen mijn 2 geschoren schapen ook meteen onder het schuilstalletje!

 9. specht schreef:

  Schapen zijn eigenlijk goed bestand tegen koude. Ophokken is dan ook niet nodig zelfs als de nachten naar onze normen koud zijn. Ik heb ooit een ram met geschoren achterhand (wegens myasis) en naakte staart (zgn. rattestaart) de winter laten ingaan zonder afgesloten hok. Tijdens een strenge vorstperiode had het dier absoluut geen problemen. Tegenwoordig gebruik ik ‘Clik’ om schapen preventief te behandelen. Dat blijft blijkbaar goed plakken aan de vettige haren waardoor het lang werkt.

 10. Bart schreef:

  specht, ondertussen loopt ze ook weer permanent buiten. Haar wol is ondertussen toch weer een halve cm gegroeid, behalve op de kale plek waar de maden zaten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.