lebensraum

Het is ondertussen al vier jaar dat ik mij enigszins planmatig groenselen poog te telen. Niet dat ik er al oneindig veel verstand van heb ondertussen, maar toch al stilaan genoeg ervaring om een aantal tekortkomingen aan mijn moestuintje te kunnen constateren. Het ambetantste mankement is wel de toegankelijkheid van de verschillende perken. Enerzijds veel te smalle gangpaden: 25 cm is echt niet breed, zeker niet als daar courgette- of aardappelplanten over gaan groeien. Bovendien uitgevoerd in resten OSB-plaat, en die zijn ondertussen druk doende uiteen te vallen, overwoekerd te raken met mossen en slippery algendingk, én her en der ondermijnd te worden door allerlei gravend gezoogdierte. Neen, schoon brede paden heb ik van doen, van minstens een halve meter breed. Én rondom de hele moestuin bovendien, want dat is het andere probleem: ik heb destijds mijn perceeltjes tot helemaal tegen de kastanjehouten afsluiting gelegd. Fout!

Dus een nieuwe layout, een beetje ruimer bemeten met wat plaats voor potten en bakken, voor kruiden en eventuele foliekes (gelijk dé man van dé moestuin*, weetwel), en (ik ben dan toch bezig) ineens ook maar ietske grotere percelen: drie meter lang in plaats van twee. En de perken afgeboord met een houten kader, raised beds gelijk ze zeggen, helemaal hip en modern.

Alleen voor de uitvoering van de paden tussen de perken twijfel ik nog tussen baksteentjes en houthaksel. De baksteentjes heb ik nog met een paar kubieke meter (in de weg) staan, ’t zou eigenlijk handig zijn dat die eindelijk eens een bestemming kregen. Wel iets meer werk om ze te leggen natuurlijk, gedoe met stabilisé en al. Maar eenmaal ze er liggen is’t wel wat steviger dan hakselgerief. Als ze een beetje vorstbestendig blijken tenminste, want dat is ook nog even afwachten. Daarom heb ik voor de zekerheid alvast een klein vierkant metertje gelegd, om eens te zien hoe ze de winter door komen. Vooruitziend jongk, ge hebt er geen gedacht van!

*: schande dat dat programma afgevoerd wordt. Awoe VT4! AWOE!

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op lebensraum

 1. Menck schreef:

  ‘De moestuin’ – en vooral de lichtjes fantastische Wim – was dan ook zowat het enige bekijkenswaardige onderdeel van heel Plan B. De rest is/was ronduit zwak.
  Strak plan heb je hier geschetst. De bakstenen ogen super, maar wat de vorstbestendigheid ervan betreft, heb ik toch ook mijn twijfels. Klinkers, misschien?

 2. supermasj schreef:

  Werken zoals de man van de Moestuin? Acaciabalken of thermowoo vertilaal plaatsen en daartussen gewoon blote aarde?

 3. Robin schreef:

  Let op als je haksel gebruikt, dat verzuurt de grond nogal als het niet van een goede houtsoort is gemaakt. Ik ben onlangs overgeschakeld op kastanjehout, maar dat valt nogal duur uit. Bakstenen hebben dan weer het voordeel dat ze extra warmte zullen opslaan van de zon, altijd handig in de lente om de laatste vorst een beetje op te vangen. Waarom zou je een stabilisé leggen, die bakstenen kunnen ook zo de grond in ? Dat geeft een gezelligere sfeer zo’n authentiek scheef liggend paadje én je kan nog je paadje verleggen als je verbouwingen aan je moestuin plant ;-)

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Inderdaad zonde dat ze dat moestuin-programma afschaffen, ik keek daar ook graag naar. Het enthousiasme is precies wat overgeslagen ;-) en dee schapen zullen precies wat gras moeten inleveren begrijp ik uit dit plan!

 5. willem schreef:

  ik kan je enkel helpen met wat advies hoe het _niet_ moet:
  – brede graspaden: niet doen, dat gras wortelt overal naartoe
  – tegels op aarde gelegd: niet doen, vanaf de randen van de tegels begint het killing gras aan zijn veroveringstocht
  – baksteenpaadjes: mooi he. Als je ze niet voegt, voegen ze zichzelf met modder, waarin na verloop van tijd weer nieuw leven ontstaat – lekker glibberig als het nat is. Vorstbestendigheid: hier hebben ze indertijd de overbakken, donkerpaars gekleurde stenen voor die paadjes gebruikt. De meeste stenen zijn in een paar stukken gebarsten (who cares ?) maar vorstschade a la afschilferen en verpulveren hebben deze geen last van.
  – planken en verhoogde bedden: dat probeer ik hier af te houden (madam …) Het ziet er in de boekskes mooi uit, maar hout in contact met de grond wordt volgens mij in de korste keren compost. Of je moet een dure-zame soort nemen, maar dat is dan heel veel geld om in de grond te steken … Of van die oude treinbiels, van in den tijd dat ze nog met ‘goed product’ behandeld zijn.
  – haksel/schors: mooi, werkt even, tot je kiekens die speeltuin eens ontdekken – haksel overal. En dan schiet er gras door, en dan moet je er eens met de bosmaaier over gaan …
  – stabilise zou ik niet gebruiken, gezien het tempo waarmee je om de paar jaar van inrichting van moestuin verandert ;o)

  Zo smal mogelijke paden, weelderig overgroeid door patat aan de ene kant, pompoen aan de andere kant vind ik nog het gemakkelijkste proper te houden. En er veel doorlopen ! Maar je hebt wel vaak een natte broek …

 6. aandewaterkant schreef:

  Ik heb een paar jaar paden met hakselhout gehad. Dit jaar ga ik alles open houden en ben het hakselhout al op een ander aan het leggen. Zo weinig mogelijk pad waar ik af en toe eens met de groffe borstel door zal hakken. Het hout waarmee ik bakken maakte is ondertussen rot en vliegt er ook uit. Het houdt naar mijn gevoel de bakken te droog in de zomer. Ik heb 1 groot pad in het midden van klinkers. Een aanrader! Een klein paadje bij van bakstenen in het zand vind ik nog te overwegen. Eerlijk gezegd moet ik Menck gelijk geven wat Plan B betreft…

 7. onderdeappelboom schreef:

  Ik kan vooral Willem volgen met de ‘slechte’ raad: graspaadjes, hakselpaadjes, steenpaadjes: allemaal miserie. Ik was het gelukkigst met mijn laatse versie van moestuin: een centraal middenpad, en dwars daarop de moestuinbedden zonder paadjes. Veel gemakkelijker te onderhouden en ook mooi. Zeker niet doen: verhoogde bedden èn gras, want je krijgt dat gras nooit afgereden tot tegen de rand. En hoeveel aangekochte aarde gaat daar niet in, in die verhogingen?!
  In de stijl van wat jij voorstelt vind ik deze wel nog altijd zeer mooi: http://pinterest.com/pin/185280972139698654/ Maar mooi en praktisch gaan niet altijd samen…

 8. the666bbq schreef:

  I beg to differ hier en daar :
  – al 10 jaar (brede) graspaden tussen en rond de 9 vakken, eigenlijk wel handig : wieden, oogsten,… afval op het pad, maaien : proper. hoogstens wat rechtsteken bij aanvang van het seizoen. gewoon gras is iets minder invasief dan weidegras (kweek en al). Alleen lastig bij het occasionele bakfrezen, maar dan ligt elk pad in de weg.
  – al 10 jaar bakstenen met dallen op het ‘hoofdterras’, verpulveren zichzelf nog niet…
  – plan X : tja, nee … maar ik word dan ook een oude zeur en vind vorm Niet belangrijker dan inhoud

 9. Alcyon schreef:

  Ik heb als pad in mijn tuin van die betonnen platen genomen die gebruikt worden bij een draadafsluiting; ge weet wel, die platen die dan een stukje de grond in gaan. Er komt natuurlijk weer stabilisé bij kijken, maar ge schiet wel met twee meter ineens op… Erg breed zijn die paden natuurlijk ook niet.
  Hopelijk krijgt Wim-de-Moestuinier nog verder de kans om op tv te komen, want de Moestuin – en ook wel de Loft – was voor mij de reden om toch weer telkens naar Plan B te kijken…

 10. bart schreef:

  Bedankt voor de tips allemaal, ik zal wel zien wat het wordt volgend voorjaar. In elk geval heeft Willem wel een punt ivm het tempo waarin de layout van de moestuin verandert :-)

 11. Buikberg schreef:

  Wat mij vooral opvalt – een heus kolenbed in de planning! ;-p
  En verder zoals mijn geliefde echtgenoot al schreef, ook hier nog altijd op zoek naar mooie maar vooral toch ook praktische paadjes…

 12. Wannes schreef:

  Als je enkel schors gebruikt op de paden, kan het wel. Schors verzuurt minder dan wanneer je hakselhout gebruikt.
  Traag groeiend gras lijkt me ook niet onoverkomelijk, af en toe met de gras-of bosmaaier eens over de paden gaan en één of twee keer per jaar afsteken om woekering te voorkomen. Bij ons is het middenpad ook gewoon gras, tussen de bedden laat ik op dit moment alles gewoon doen, maar dan moet je regelmatig wel eens bosmaaien. Zo erg vind ik het niet als het op bepaalde momenten wat woekert. ’t Is een moestuin hé, geen designtuin :-)

 13. hoow schreef:

  Oe!! Komt de moestuinman niet terug????!!?
  Ik zat al af te tellen naar maart naar een nieuw moestuinseizoen.

 14. bart schreef:

  Ik vrees van niet, hoow. Heel plan B is afgevoerd wegens tegenvallende kijkcijfers. Misschien dat de rubriek nog opduikt in een ander programma?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.