expansiedrift

Plaatsgebrek. Het is een wetmatigheid waar elke moestuinier op botst. Want hoe doordacht Het Plan ook moge wezen, na één of twee seizoenen blijkt er toch te weinig plaats beschikbaar voor al wat je wel zou willen zaaien, planten of poten. Maar au fond is dat geen drama, want een moestuin, dat kunt ge uitbreiden! Hetzelfde plaatsgebrek fenomeen steekt al even hardnekkig de kop op bij de serre. Maar daar is het iets minder evident om er een paar vierkante meter bij te lappen natuurlijk.


En toch valt ook hier een flinke mouw aan te passen. Want ziet ge daar links vooraan die paprika’s? Zo hoog wordt dat niet. En ziet ge daar rechts die peterselie? Zo diep wortelt dat niet. En sla ook niet, en basilicum, spinazie, radijzen en van die dingen. Met een flinke zaaitafel kun je die zelfs in etages boven elkaar kweken: onderaan paprika’s, daarboven in de bak het kleiner grut. Door de zaaitafel niet te breed te maken krijgen de paprika’s nog meer dan genoeg licht om goed te groeien.
Tijd voor enig timmerwerk dus: een bak van zo’n 14 cm diep (belangrijk, want minder diep droogt te makkelijk uit en geeft onvoldoende plaats aan de wortels), 2,4 meter lang (de breedte van de serre) en 0,6 meter (twee vloertegels) breed. Een paar stevige poten er onder, bodemlatten om de 30 centimeter en hopla! Klaar is Bart. Of nee, wacht, eerst nog de binnenkant bekleden met een restant vijverfolie (nooit iets weggooien!), dan gaat het hout wat langer mee.

Oei, wacht’keer… Hoe krijg ik dat spel begot vanzeleven nog op zijn plaats in de serre? Nog afgezien van de tomatensteunen die, muurvast voor de eeuwigheid verankerd, lelijk in de weg staan, krijg ik dat onmogelijk nog gedraaid eenmaal het doorheen de deuropening is (volle breedte van de serre weetwel). Edoch geen paniek! Het groot voordeel van zelf je serre gezet te hebben is dat je ook weet hoe je die zelf weer uiteen haalt. Dus gauwgauw een halve zijkant gesloopt, en simpelweg de zaaitafel langs opzij binnen geschoven.

Tenslotte nog een restant vloertegels (heb ik al gezegd dat je nooit iets mag weg gooien?) er in als bodem. Stevig genoeg, en overtollig water kan via de kieren weg. (En ja, ik heb de zijkant probleemloos weer toe gekregen ook :-) )

Nu alleen nog de tafel tegen februari zien te vullen, en ’t seizoen kan beginnen. Dat vullen doe je best met een mengsel van 1/3 potgrond, 1/3 gewone grond en 1/3 kokosvezel (cocopeat). Kokosvezel eerst goed nat maken en ook wat gesteentemeel of zeewierkalk bijkappen (een handvol op drie emmers). Ziedewel dat ik opgelet heb in de les!

Dit bericht is geplaatst in serre. Bookmark de permalink.

17 reacties op expansiedrift

 1. muggenbeet schreef:

  je hebt dat weer mooi in mekaar geknutseld Bart.

 2. the666bbq schreef:

  Nu maar hopen dat de onderbewoners niet te hard in het donker gaan – en dat druppelen van de bovenburen zien – zitten ;-)

 3. tina schreef:

  goe gedaan! ben benieuwd naar de groei van de paprikaplantjes!

 4. Ecotuinweetjes schreef:

  Mooi werk, zeg. Eindelijk een tuinier die ons nu al de kersverse winter doet vergeten! Leve de lente! :-)

 5. Loko Tosh@ schreef:

  ge zij ne krak, santé, ik drink op je serre en op al de rest :)

 6. Karel schreef:

  Knap werk; het lijkt altijd zo gemakkelijk als je de foto’s bekijkt en de uitleg leest… edoch, als ik eraan begin, is het eindresultaat heel wat minder fraai.

 7. Menck schreef:

  Voorwaar een fijne constructie, zeg ik u. En een geluk dat je de serre gedeeltelijk wist te ontmantelen.
  Het idee om tegels als bodem van de plantbak te gebruiken, ga ik zeker onthouden.

 8. Tineke schreef:

  Zie ik daar nu toch een barst in de ruit achterin? Of was dat al VOOR het plaatsen van de zaaitafel? Wat zijn die tegels glimmend schoon!

 9. Supermasj schreef:

  Knutselen in de tuin, hoop ik ook weer snel mee te kunnen beginnen (als het wat minder regent). Knap werk, ik hoop dat het daar niet te donker wordt daaronder

 10. madame boerenerf schreef:

  Weeral mooi gedaan zeg! Moet heel wat werk geweest zijn. Vooral de serre uit elkaar halen en dan terug toe krijgen. Ik zou er mee sukkelen, weet ik nu al.

 11. bart schreef:

  @Muggenbeet: bedankt, was niet zo moeilijk eigenlijk :-)
  @the666bbq: daar zou je wel eens een punt kunnen hebben, van dat gedrup. Moet ik een mouw aan passen! (gelukkig heb ik nog veel vijverfolie over… ;-) )
  @Tina: ik hou jullie op de hoogte volgend seizoen!
  @Ecotuinweetjes: winter? ik dacht dat het gewoon ‘regenseizoen’ was… ;-)
  @Loko Tosh: alle redenen zijn goed! Santé!
  @Karel: dit is nochtans een heel makkelijke constructie. Goed afmeten en recht op elkaar schroeven, dan kan er weinig mis gaan :-)
  @Menck: hopelijk blijken ze inderdaad sterk genoeg om het gewicht van de zaaigrond en planten te dragen, maar ik denk het wel.
  @Tineke: eerlijk waar, die barst zat er al in (als je het facebook-luik van de eigenwijze tuin volgt dan heb je het zien passeren): beetje onhandig manoeuver met een plank…
  @supermasj: daarnet m’n frambozen gedeeld en verplant, en het water stond gewoon in de uitgegraven plantgaten. ’t is inderdaad heel veel regen.
  @madame boerenerf: ba neet, een tweetal uurtje voor de bak en een half uurtje om de serre open en toe te doen. Makkie :-)

 12. LandsEinde schreef:

  mooie bak, ik wou dat ik dat ook zou kunnen maken! ’t bij mij kriebelen om erin te gaan zaaien :-)

 13. LandsEinde schreef:

  woordje : “zou” vergeten; ’t zou bij mij …..

 14. Wannes schreef:

  Ik kwam, las en was vol bewondering.

  Als er iets is waar ik telkens een tikje jaloers op ben, is het op tuinen met serre’s :-) Zodra we intrek nemen op de boerderij en het budget er is, volgt er gegarandeerd ook eentje!

 15. bart schreef:

  Elke week vijf euro in een potje steken Wannes, dan ben je er op zo’n twee jaar :-)

 16. Mirte schreef:

  Eindelijk een oplossing voor mijn kastafel gevonden, ga ik binnenkort maken. Bedankt :-)

  • bart schreef:

   Hij doet, na vier jaar, nog altijd goed dienst Mirte. Al vul ik hem de laatste jaren wel met gewone aarde gemengd met compost. Die kokosvezel droogt relatief makkelijk uit vond ik.

Geef een reactie