le plastique c’est fantastique

2012 was een behoorlijk droevig jaar wat appels betreft in de Eigenwijze tuin. Amper fruit aan de bomen, en niks kunnen oogsten. Derhalve was het niet van doen om, zoals de voorbije jaren, zorgzaam appeltjes in bakken te schikken teneinde ze nog enkele maanden te kunnen bewaren. Want dat wordt doorgaans aangeraden als standaardprocedure voor het bewaren van fruit.

reinettekes op een rij

 

Au fond is dat een corvee; appel per appel op rijen schikken zoals op de foto hier boven, er over wakend dat ze elkaar niet raken en dan om de zoveel weken controleren of er geen rotte exemplaren tussen zitten die de andere dreigen aan te steken. Een heel gedoe.

“Dat het ook anders kan”, wist ene L.T. mij te melden. “De goede er uit selecteren en in een plastic zak pleuren, die je goed luchtdicht afsluit.” beweerde hij. “Niet meer naar omkijken en gewoon om de paar weken uitnemen wat je nodig hebt, daarna de zak weer goed afsluiten. Maandenlang blijven ze goed” overdreef hij. ’t Moet zijn dat hij mijn sceptische blik opgevangen had, want kort daarna kreeg ik een flinke zak Double bellefleur appels, in oktober door hem geraapt/geplukt en sindsdien in een luchtdichte zak bewaard. Al ruim een maand liggen die geheel verwaarloosd in mijn garage, waarbij ik er, naargelang de nood zich voordoet, appels uit haal.

En die appels blijven, zoals je op de foto hierboven ziet, begot inderdaad in bijzonder goede conditie, zo in die zak. ’t Zou ermee te maken hebben dat de lucht binnenin die zak binnen de kortste keren opgebruikt wordt, zodat ze niet verder rijpen. In elk geval, als er volgend jaar weer appels aan mijn bomen hangen zullen er toch een hoop in plastieken zakken verdwijnen vermoed ik zo. In afwachting: alle eer voor L.T. (en ook wel voor S., alwaar hij naar verluid de mosterd haalde).

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op le plastique c’est fantastique

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Dat is wel echt een super-tip! En ik ben even op mijn eigen boomgaardenlijstje gaan kijken, en op rij 3.4 staat daar begot ook nen dubbelen bellefleur, dat gaan schoon appeltjes worden seg euh sorry dat ik het moet zeggen maar die zien er precies toch beter uit dan de uwe ;-)

 2. supermasj schreef:

  Dat is een erg fijne tip. Ik had al eens iets vergelijkbaars gelezen voor kiwi’s, maar wist niet dat dta opging voor appels…

 3. robert schreef:

  Tip: bewaar appels in een oude diepvriezer of frigo, in een tuinhuis bvb. Ze bevriezen niet, en ze kunnen lang bewaard worden. Dit ook omdat de lucht binnenin beperkt is. Zelfde principe als de plasticzak.

 4. madame boerenerf schreef:

  Goede tip! Als we dit jaar überhaupt appels hebben om te bewaren ga ik dat zeker proberen. Heb ook eens ergens gelezen dat je ze in een bak met zand ook langer kan bewaren maar heb dat nog niet getest.

 5. Loko Tosh schreef:

  Ik meen me te herinneren dat de Galliërs en de Romeinen (ja, zo oud ben ik) kersen en appels in tonnen onder water bewaarden tot laat in de winter … zelfde principe.

 6. willem schreef:

  ’t schijnt zelfs dat ze druiven in flessen bewaren, en dat die met de jaren zelfs nog beter worden. (van horen zeggen he)

 7. onderdeappelboom schreef:

  Mo, dat had ik nooit durven bedenken… In bakken zand was ook een optie, geloof ik? Maar ik ga dat van die zakken zeker nabootsen, met dank aan T.L. Of was het L.T.?

 8. Nu dacht ik dat dat truukje ook in het groot gebruikt wordt in de fruitindustrie. Alles dicht opeen in grote hangars die luchtdicht afgesloten worden… of zoiets.

 9. Loko Tosh schreef:

  De industrie gebruikt, dacht ik, stikstofgas in haar koelhuizen (en -schepen) om de rijping te stoppen.

 10. Wannes schreef:

  Geweldige tip! Wordt genoteerd!

 11. tante annie schreef:

  en de appelen van den delhaize maar rimpselen

 12. Mexican Blackbirds schreef:

  @tante annie: als er -ongewild- toch een verscholen appel begint te rimpelen in de koelkast dan vliegt die hier netjes in de tuin i.p.v. op de composthoop. Merels en spreeuwen kunnen ze best appreciëren!

 13. Loko Tosh@ schreef:

  @onderdeappelboom: in de juiste omstandigheden laten beiden hun licht schijnen in de duisternis

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.