vogels fotograferen voor den gemakzuchtigen mensch

Oei! Daar bleken plotsklaps misverstanden in omloop te zijn op het facebook-gebeuren aangaande het Eigenwijze Erf. Zo werd hier en daar verondersteld dat ik, met het oog op een mooi vogelportret, urenlang roerloos in een schuilhutje de kou lag te verbijten, wachtend tot enig welwillend gevogelte zich zou laten fotograferen. Edoch neen, het masochisme op dat gebied laat ik met alle plezier over aan d’echte, die blijkbaar graag drie dagen bij -20°C onder een hoop takken liggen in een zompig moeras in Polen. Neen, op dat vlak neig ik richting salonfotograaf, en dat mag je in dit geval behoorlijk letterlijk nemen. Nagenoeg al mijn foto’s van tuinvogels maak ik namelijk vanuit mijn woonkamer. En het goede nieuws is dat jij dat ook kan, mits enige organisatie.

Het helpt vaneiges geweldig als er veel vogels in je tuin zitten. Een natuurlijk ingerichte tuin met voedsel en voldoende schuil- en vluchtplaatsen zal meer vogels lokken dan 400m² gemillimeterd gazon. Bovendien voelen ze zich in een natuurlijke tuin beter op hun gemak omdat ze snel de struiken kunnen induiken, dus zullen ze er zich minder schuw gedragen. Daarvoor hoeft je tuin niet groot te zijn, ook een stadstuin (en zelfs een balkon) kun je diervriendelijk inrichten. Er bestaan daar zelfs boeken over.

Lok de vogels naar de plaats waar je ze hebben wil met voedsel. Hierbij kan een mobiele voedertafel handig zijn, want die kun je dag na dag stapgewijs dichter bij je raam schuiven tot hij dicht genoeg staat om te fotograferen. Eenmaal aan het voederen gewend komen de vogels vanzelf mee dichter naargelang de voedertafel opschuift. Het mag een simpele voedertafel zijn, bijvoorbeeld een stuk boomstam zoals hier onder. Deze staat op zo’n 4 meter afstand van het woonkamerraam.

Plaats vlak bij de voedertafel fotogenieke takken die ze kunnen gebruiken als zitstok. Zorg er voor dat die takken hoog genoeg komen, zodat je de vogels niet van uit de hoogte fotografeert. Probeer ze op ‘ooghoogte’ te krijgen. Door de vogels op die takken te fotograferen in plaats van op de voedertafel zelf krijg je een veel natuurlijker beeld. Vervang om de zoveel weken de tak(ken), anders wordt het ook teveel van ’t zelfde.

Als je foto’s niet voor drukwerk hoeven te dienen kun je makkelijk wat wegsnijden zodat storende elementen uit beeld verdwijnen. foto boven: een koolmees op weg naar een voedertafel (lelijk beeld) <-> onder: môh kijk, een koolmezeken ergens op een fruitboom of zo (ietske mooier beeld).

Kijk ook eens rond: vaak zitten ze in de omringende struiken of op het gazon ook fotogeniek te wezen.

Voeder dagelijks, ook als je die dag geen foto’s maakt. Zo hoef je nooit lang te wachten op vogelbezoek. Ook voor de vogels zelf is het handig als ze een beetje zeker kunnen zijn van het voedselaanbod in je tuin. Beetje uw modellen soigneren, weetwel. Laat je vrouw het raam kuisen Kuis zelf het stukje van het raam waar je doorheen wil fotograferen. Een proper stuk glas maakt dag en nacht verschil.

 

Het fototoestel dan: een spiegelreflex met telelens is natuurlijk handig, maar hoeft op zich niet per sé. Ook compactcamera’s kunnen vaak behoorlijk inzoomen. De meeste compacts beschikken bovendien over behoorlijk wat megapixels, dus kun je (zoals hierboven) een uitsnede maken uit de originele foto en toch een aanvaardbare kwaliteit behouden. Bovendien zijn sommige soorten werkelijk belachelijk tam en komen ze probleemloos tot tegen het venster zitten, als er maar voedsel te rapen is.

Om ook de iets schuwere soorten te fotograferen plaats je aan de binnenkant van het raam een groot stuk karton met centraal een gat voor je lens. Een statief (of een rijstzak op een kruk) is handig, zoniet essentieel. En een krukje om op te zitten.

Ziet ge, mijn ‘schuilhut’, bij mijn warm chauffageke, koffie binnen handbereik, voorzien van alle comfort met een goed muziekje op de achtergrond. Gewoon even wachten tot er een vogeltje komt piepen en afdrukken.

 

Allez hop, ’t is aan u!

Dit bericht is geplaatst in dieren, fotografie met de tags , , . Bookmark de permalink.

29 reacties op vogels fotograferen voor den gemakzuchtigen mensch

 1. Heidi schreef:

  Als ik door de ruit fotografeer lijkt alles ok vanachter op mijn klein schermpje, tot ik de foto’s dan op de computer bekijk…hopeloos niet-scherp-genoeg. Met onze achterdeur open, en dus geen glas er voor was’t een merkelijk verschil, maar dat hou je niet lang vol met zo’n temperaturen als vorige week. En dat moet ook een beetje gepland worden natuurlijk, als de deur nog open moet als de modellekes er al zijn houden ze het voor bekeken. Jammer, want er vliegt hier veel, en tot heel dicht bij de ruiten..

 2. Katrien schreef:

  Goed idee van dat karton voor je raam!!!
  Ik zal dit ook eens uitproberen…
  Dankjewel

 3. L1 schreef:

  Tof stukske Bart! interessant! :)

 4. J. schreef:

  Joh! Door het glas heen? Dat had ik niet verwacht!
  Dat van het karton is een uitstekend idee, dat ga ik ook proberen. Want ik heb ook vogels zàt, da’s het probleem niet…
  Eerst ramen lappen, dus :).
  Dank voor deze uitleg.

 5. bentenge schreef:

  De groene specht is schitterend ! Toppie logje ook. TX.

 6. Ecotuinweetjes schreef:

  Een mooie en verhelderende les fotografie!

 7. Bioboer schreef:

  Woow wat een kanon!! 400 mm?

 8. Fruitberg schreef:

  Heidi : dat karton is ook voor een tweede reden van belang : zo verhinder je in theorie de reflecties van het glas. Best je lens zo dicht mogelijk tegen het glas zetten.
  Hier is de venster op de achtertuin nog niet verwarmd wegens verbouwingen, dus dat is iets voor volgend jaar

 9. natuurlijk-rijk schreef:

  Geweldige tips allemaal die duidelijk geweldige foto’ s opleveren! Volgend jaar neem ik een open voederhuisje, ik heb hier ook al gestaan met de gordijnen dicht en de lens tussen de gordijnen, maar door dat afdakske veel te donker ;-( en ook mijn andere voederplek staat niet foto strategisch genoeg, volgend jaar beter!

 10. Linda schreef:

  Wat een heldere uitleg. Ik denk dat het zelfs mij wel moet lukken op deze manier, al heb ik niet zo’n goede camera. Ik geniet trouwens erg van je vogelfoto’s. Zelfs de alledaagse types worden zo echte fotomodellen.

 11. Loko Tosh schreef:

  “Koffie” binnen handbereik, Ierse veronderstel ik?

 12. onderdeappelboom schreef:

  Wat een vriendelijk, interessant, goed, attent, grappig en vooral goudeerlijk stukje; ik ben helemaal fan!!!

 13. els schreef:

  ik fotografeer ook al heel de winter vanuit de woonkamer door het glas, en dat gaat prima! Alleen dat karton voor het raam, had ik nog niet aan gedacht, goed idee! Gaan we sevens uitproberen, heb er zin in! Leuk om lezen.

 14. Dat van dat karton – daar had ik ook al aan gedacht, maar het resultaat doorheen glas is toch niet zo goed – hangt wellicht ook van het glas af.

 15. Zem schreef:

  Hele goede uitleg! Vooral die opstelling achter dat karton vind ik super. Alleen dat ene raampje zal ik dan wat vaker moeten schoonmaken, aan beide kanten dan ;-)
  Je foto’s zijn werkelijk erg goed!

 16. Heidi schreef:

  Fruirberg, bedankt voor de tip, ik probeer het eens (als’ t hier ophoudt met regenen).

 17. Pieter schreef:

  Gebruik jij soms ook af en toe lenzen die focussen met de voorkant, m.a.w. waarvan de voorste lens en filter beweegt tijdens het (auto)focussen? Ik heb bij het fotograferen vanachter een raam namelijk een eigenaardigheid vastgesteld. Wanneer ik in open lucht ben focus ik meestal manueel, in de veronderstelling dat het het geluid van de autofocus is die soms de aandacht trekt en opschrikt. Geen probleem achter een raam …dacht ik. Maar dat is niet waar. Ook vanachter een venster reageren vogels op de beweging (geluid is immers uitgesloten) van de voorste lens wanneer de autofocus eventjes kort en snel heen en weer gaat rikketikken tussen twee objecten met gering diepteverschil. Voor het fotograferen zelf natuurlijk geen probleem: een beetje beter mikken met het AF punt of switch naar MF en klaar is kees. Maar het fenomeen op zich is bijzonder en roept bij mij het vermoeden op dat vogels in staat zijn om rimpels in lichtsnelheid op te merken. Dat zou toch wel straf zijn.

 18. Pieter schreef:

  Het kan te maken hebben met polarisatie van het licht. Ik gebruik weliswaar geen polarisatiefilters, maar de draaibewegingen van het lensfront zijn meer uitgesproken dan de verkorting/verlenging. Wellicht “zien” ze daar iets van.

 19. Leen schreef:

  moh geestig wè en goeie tips ! en schone foto’s

 20. bart schreef:

  Bedankt voor de appreciatie, tof om deze reacties te lezen.
  t.a.v. al wie slechte ervaringen heeft met fotograferen door het raam: let er eens op of je niet fotografeert doorheen een raam waar de zon (zijwaarts) op schijnt? Dan krijg je algauw strooilicht, en dat verknoeit inderdaad de scherpte en het contrast.
  @Bioboer: 300mm was een aanvaardbaar compromis tussen mijn ambitie en mijn portefeuille.
  @Loko Tosh: ik ben gestopt.
  @Onderdeappelboom: u is te vriendelijk, maar om mij nu een ‘stukje’ te noemen…
  @Pieter: ik beweeg mijn lens gezwind van links naar rechts, van boven naar onder zonder dat ze opvliegen, dus ik kan me niet inbeelden dat het scherpstellen van de lens meer zou storen dan de overige bewegingen. Over lichtsnelheid en rimpelingen in polarisatieverkortingen durf ik mij niet uitspreken ;-)

 21. Tineke schreef:

  Kartontruck ga ik ook proberen. Ik heb nu vaak reflecties van een witte achterwand die -als de zon schijnt- flink reflecteert in de ruit waardoor ik wil fotograferen.
  IK heb vorig jaar een keereen keer geprobeerd: fototoestel buiten op statief, scherpstellen op voedersilo of mooie vogelplek, naar binnen -met koffie- in de hand en miniafstandbediening (uit china voor paar euro) . Best geinig, behalve dat de vogelbeestjes toch vaak net ergens anders gaan zitten. Dus veel halve vogels op de foto.

 22. zapnimf schreef:

  Toen ik die karton zag, moest ik toch hardop lachen. De foto’s zijn desalniettemin prachtig. En de vogels ook. Ik ben jaloers op je mussen en je staartmees. En op uw tuin. En ook op je fototoestel, want mijn foto’s zijn allemaal mislukt. De eekhoorn die ondersteboven ging hangen op toch maar aan een voederbol te geraken zal het niet halen tot een leuk plaatje.

 23. Fielosophie schreef:

  Haha, ik zit ook al een paar dagen met mijn telelens voor mijn raam, maar ondanks het feit dat ik in een bos woon – waar de vogel variëteit toch behoorlijk groot zou moeten zijn – komen er alleen maar koolmezen van het uitgestalde voeder eten.
  Bon, na een week steeds dezelfde vogels te fotograferen, heb ik het dan maar opgegeven. Misschien ligt het aan de voederbollen, ’t zou kunnen. Ach ja, ik zal een koolmees posse in mijn tuin zitten hebben zeker :-)

 24. muggenbeet schreef:

  ik fotografeer met mijn compactcamera ook vanachter het glas. De vuilheid van het glas valt nauwelijks op maar het probleem is dat ik bij dit weer de sluitertijd zodanig moet rekken dat de minste beweging van de vogels een slechte foto oplevert. Bij zonnig weer lukt het beter. Bewonder wel je tactische aanpak ;)

 25. madame boerenerf schreef:

  Wat een goede tips! Moet dan wel mijn vensters kuisen en de vogels naar de koer lokken waar nauwelijks schuilplekken zijn. Hebben geen zicht op de tuin en het lukt dus maar zelden om vogels te fotograferen.

 26. De zandeik schreef:

  Allemaal supermooie foto’s, maar die staartmees vind ik de max en het idee van die boomstam als voedertafel ga ik onthouden.
  Ik werk ook met een compactcamera en dat door het glas fotograferen ging eigenlijk beter dan ik had verwacht. ‘k Had een klein stukje raam gekuist, maar uiteindelijk maakte dat weinig verschil. Oké, ze zijn niet zo zuiver als die hierboven, maar dat mag de pret niet drukken.

 27. AnneTanne schreef:

  Goh Bart… Dit was voor mij – natuurlijk op het eind van het seizoen toch een eye-opener…
  Tot nu toe heb ik driftig vogels gevoerd, en meteen van de gelegenheid gebruikt om foto’s te maken, maar het er nooit bij stilgestaan dat ik de omgeving toch ook een beetje kon ‘arrangeren’ om mijn foto’s wat beter te maken.
  En dus zitten ze bij mij ofwel te ver weg, ofwel (de boomklever verdorie, de boomklever) altijd met de opstaande rand van een voederschuitje plus een paar takken in de weg.

  Volgend jaar ga ik dat anders aanpakken… Dan blijf ik ze even driftig voeren, maar iets meer ‘met voorbedachten rade’!

 28. Karina schreef:

  Ik trek de vogels ook vanuit mijn raam, maar met jouw tips ga ik nu véél betere foto’s maken. Bedankt !

 29. Marthijn schreef:

  Leuk artikel! Ga ik zeker toepassen. Zeker dat karton voor het raam is echt slim bedacht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.