even terug oprakelen

Maart alreeds, o dierbare lezer! Wat impliceert dat ik jou in februari schandelijk tekort heb gedaan, want met slechts 3 berichtjes op een maand tijd is een historisch lage frequentie bereikt, mea culpa. Edoch ziehier alvast een goed voornemen om het komende maand toch wat beter te doen. Laat ons in alvast beginnen met een oude discussie weer op te rakelen, want niks beter voor de leescijfers dan een fijne polemiek-in-een-glas-water.

Eind vorig jaar was er namelijk enige onduidelijkheid welke haagplant, haagbeuk of beuk, het langst z’n blaadjes zou bewaren in de winter. Meerdere bronnen -o.a. wikipedia- gaven beuk het voordeel: die zou ze het langst houden. Nu weten we allemaal hoe dat gaat op het wereldwijde web, met uit de context gerukte en klakkeloos gekopieerde beweringen, dus ’t is niet omdat het ergens staat dat het ook zo is. Uit de praktijk bleek immers dat bij een groot aantal mensen haagbeuk ook lang z’n bladeren houdt, misschien zelfs langer dan beuk.

Vandaar dus deze foto, zo op de eerste maart, van mijn haagbeukhaag die er deze winter flink van langs gekregen heeft wat betreft koude, stormwinden en hagelbuien. Nog flink veel blaadjes, vindt ge niet? Vandaar de vraag, beste lezers, of iemand onder jullie een beukenhaag staan heeft, en daar alstublieft ook eens een foto van zou willen nemen en mij deze doorsturen, zodat ik die – bij wijze van unieke uitzondering, want anders is’t hier strikt van eigen foto eerst – ter vergelijking hier bij kan posten en we eindelijk komaf kunnen maken met deze knagende onzekerheid!

 

Et voila, enkele uren later en al op mijn wenken bediend! Een foto van de beukenhaag van Muggenbeet, waarvoor dank.


foto Muggenbeet

 

Behalve dat de blaadjes van de beuk duidelijk minder opgekruld zijn dan die van de haagbeuk is er op zich niet zo’n groot (om niet te zeggen geen) verschil lijkt me. We weten het met andere woorden nog niet… Djutoch! Misschien volgende maand nog eens opnieuw vergelijken…

 

En nog enkele uren later stuurt Mario een foto door van een oude haagbeuk. Weliswaar geschoren, maar toch eerder een boom-op-stam-vorm, dus niet de gebruikelijke centrale as met zijtakken zoals in de klassieke hagen. En deze is wel degelijk zijn pluimen kwijt!

foto Mario

En ook van Zem ontving ik een foto (Bedankt Zem!!) van een vrijwel kale haagbeukhaag: “een foto geschoten van onze haagbeuken-haag nú, die een deel van onze tuin omzoomt. Die is nooit bladhoudend gedurende de winter. Wel zie je hier en daar wat restanten.”

foto Zem

Van mijn eigenste Pa (merci Pa!) kreeg ik dan weer een foto van een overtuigd bladhoudende beukenhaag.

foto Pa

Mijn besluit zo dus zo stilaan worden, gezien we hier van beukenhagen enkel bebladerde exeplaren te zien krijgen, en van haagbeukhagen zowel met als zonder bladeren, dat wie op zeker wil spelen dat hij in de winter nog enige bladeren aan zijn haag hangen heeft misschien toch meer kans op succes heeft met een beukenhaag. Tenzij dat alsnog tegengesproken wordt natuurlijk…

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

24 reacties op even terug oprakelen

 1. muggenbeet schreef:

  done, zie berichten in FB.

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Beste bart, ik ben er zo goed als zeker van dat je eerste foto een beukenhaag is. Zelf heb ik zowel een haagbeukhaag als een beukenhaag staan en dan ook nog een groot stuk gemengd, wat trouwens prima gaat, zelfs met meidoorn ertussen. Aan de haagbeuken hangt momenteel geen enkel blaadje meer, terwijl de beukenhagen nog vol staan, getuige je foto. Hieronder nog eens de grootste verschillen op een rijtje;

  In de winter behoudt de beuk zijn verdorde blad beter dan de haagbeuk. Hierdoor is een beukenhaag het jaarrond meer gesloten dan een haagbeukenhaag. Dit zorgt voor minder doorkijk en de nodige privacy en dient dan eveneens als windscherm.
  In het voorjaar verschijnen de bladeren enkele weken vroeger aan de haagbeuk die er dan vroeger op het jaar fris groen bij staat.
  De haagbeuk groeit sneller dan de beuk.
  De haagbeuk is goedkoper in aanschaf.
  De haagbeuk stelt minder eisen aan de grond.
  De beuk krijgt in de herfst een mooie herfstkleur, van geel naar warm rood. De haagbeuk is in de herfst opvallend geel, maar na de eerste nachtvorst laat deze de meeste van zijn bladeren onmiddellijk vallen.
  Het jonge beukenblad is na het snoeien gevoelig voor verbranding.
  Haagbeuk is er enkel met een groen blad, terwijl je bij de beuken ook rode beuk kan kopen en varianten van de Fagus sylvatica ‘Purpurea’.
  Beuk heeft een gaafrandig en een glad blad, haagbeuk daarentegen heeft een ruw blad met opvallende diepe nerven.

 3. Heidi schreef:

  Wij hebben aan de zijkant haagbeuk en achteraan rode beuk. Voorlopig hangen aan alletwee de bruine blaadjes nog te ritselen in de wind. Ik hou mee in’t oog wie de wedstrijd om-ter-langst zal winnen.

 4. bart schreef:

  beste natuurlijk-rijk, de haag staat hier naast mijn keuken. Het is een haagbeukhaag, geloof me. (zie ook deze foto als je me niet gelooft). Lees ook eens de commentaren bij de oorspronkelijke discussie waarnaar hier boven verwezen wordt. Zoals daar staat: beuken die tot boom uitgroeien verliezen volledig hun bladeren in de winter. Haagbeuken ook. Beuken die als haag geschoren worden behouden hun bladeren in de winter. Haagbeuken even goed, even veel.
  Je reactie is eigenlijk een illustratie naar wat ik bedoel met ‘klakkeloos kopiëren’ en zo onwaarheden in stand houden, no offence.

 5. mario schreef:

  @bart: om de discussie nog wat te voeden heb ik je een foto doorgemaild van een stokoude geschoren haagbeuk. blaadjes? bitter weinig. niemand een oude geschoren beuk?

 6. mario schreef:

  nog vergeten: de foto is van vandaag (1 maart 2013)

 7. AnneTanne schreef:

  Eerste foto van Bart is zeker een haagbeuk haag…
  Morgen komt er een foto van onze haagbeukhaag (met nog hooguit een dun négligéetje aan), en onze beukenhaag, die nog duidelijk beter in blad zit. (Ben nog herstellende van een griepje, en geen zin om vandaag buiten te gaan…)

 8. bart schreef:

  Mario, bedankt voor de foto! Inderdaad geen blaadjes meer op, maar ook niet de klassieke centrale as met zijtakken zoals in de gebruikelijke hagen, eerder een stam met kruin-vorm. Ik sluit me aan bij je vraag: niemand een gelijkaardige beuk? :-)

 9. bart schreef:

  @Annetanne: allez jong, alles voor de wetenschap, toch? :-)

 10. muggenbeet schreef:

  Aan de bladnerven kan je goed zien dat de eerste foto haagbeuk is. Het zou nogal straf zijn dat Bart, na zoveel jaren tuinexpertise, het verschil tussen beiden niet zou kennen.

 11. natuurlijk-rijk schreef:

  Geeft zijn ongelijk toe ;-)

 12. Pingback: Op het eerste keuken-zicht | natuurlijk-rijk

 13. Fruitberg schreef:

  De theorie wil dat een haag van Haagbeuk het blad beter begint te behouden naarmate de planten wat ouder zijn. Maar wat nog veel belangrijker is, er is veel variëteit in Carpinus betula.
  Zo behoudt de cultivar Carpinus betula ‘Lucas’ zijn blad doorheen de winter. Nadeel is dat deze erg moeilijk te verkrijgen is en stukken van mensen kost. Misschien is de eigenwijze haagbeukhaag van de eerste foto (want ’t is duidelijk geen beuk) wel van die cultivar, of een soortgelijke cultivar.

 14. bart schreef:

  @Muggenbeet: pas op, ik heb geen beuk staan in m’n tuin, dus eigenlijk kan ik niet vergelijken. Maar als bioloog annex natuurgids annex bosgids durf ik toch te veronderstellen dat ik een haagbeuk kan herkennen :-)
  @natuurlijk-rijk: allez vooruit, ’t is u vergeven ;-)
  @fruitberg: geen cultivars op mijn erf! ;-) Neen, ’t zijn zelfs meer dan ‘gewone’ haagbeuken, ’t zijn autochtone haagbeuken: opgekweekt uit zaad dat in het Brabants district (waar de Vlaamse Ardennen onder vallen) geoogst werd. Wilder than wild, baby ;-)

 15. Zem schreef:

  Een groot deel van onze tuin is omzoomd door haagbeuk, die in de late hefst zijn blaf laat vallen. Op mijn foto zie je nog kleine restanten blad.
  Een grote, oude beuk, die op de grens van ons terrein staat, is ’s winters bladloos.
  Jonge beuken, en zeker beuken die geregeld gesnoeid worden, zijn bladhoudend. Ook mijn “bonsaibeuk”, die zo’n twintig jaar oud is en jaarlijks bijgesnoeid wordt, is bladhoudend. Pas als de bladknoppen zwellen, laat hij het blad vallen.
  Een beukenhaag geeft dus meer “privacy”in de winter dan een “haagbeukenhaag”, kennelijk is er een uitzondering.

 16. Pingback: Haagbeuk en Beukenhaag… de Blaadjes « AnneTannes Tuin

 17. Fruitberg schreef:

  Bart: ik ging er vanuit dat jij die cultivar niet in je tuin zou hebben staan, ik wou vooral aangeven dat er heel wat genetische variëteit is in de haagbeuk (die ‘Lucas’ is ook een geowne zaailing van haagbeuk). De jouwe houdt zijn blad wat beter, die op de meeste andere plaatsen wat minder. Prijs je gelukkig zou ik zo zeggen

 18. bart schreef:

  @Fruitberg: doorgaans ben ik al blij als planten bij mij in leven willen blijven, dus ik ben inderdaad dik tevreden met mijn haagbeukjes :-)

 19. madame boerenerf schreef:

  Ga me niet moeien met deze discussie. Ik ken er niets van :-)

 20. Tineke schreef:

  ‘Gemiddeld’ hebben de haagbeuken hier in het noorden van nederland minder (soms geen) bladeren. Maar ik heb een laag blokje haagbeuk, kubusvorm, nog geen meter hoog, die heeft wel wat blad. De beukenhaag bij ons heeft nog heel veel blad. ‘Gemiddeld’ heeft de beuk dus meer blad in de winter. Maar ja, wat doe je met gemiddelden…

 21. Loko Tosh schreef:

  Goe gezien Bart, geef de meute een been om aan te knauwen en je hebt een fijne polemiek in een glas water.

 22. zapnimf schreef:

  Komt gewoon onze beukenhaag eens live bekijken allemaal. Ik maak chocomelk en steek de vuurput aan.

 23. Joren schreef:

  Om het mysterie voor eeuwig en altijd uit de wereld te helpen =)!
  De (hage)beuk behoudt zijn bladeren in de winter in hun juveniel stadium.
  Naarmate deze ouder worden (20-25jaar) zullen ze tijdens de winter bladloos zijn.
  Geniet dus van de privacy die je maar “even” hebt.

 24. AnneTanne schreef:

  Echt niet Joren…
  Een beuk of haagbeuk die je niet snoeit gaat inderdaad als ‘volwassene’ zijn blad verliezen. Maar als je ze (in een haag) snoeit blijven ze ‘kunstmatig’ jong.
  (Tussen de tuin van mijn ouders en die van hun buren staat een beukenhaag die, 50 jaar oud, in de winter nog steeds bladhoudend is. Maar die wordt dan ook keurig elk jaar door de tuinman van de buren gesnoeid.)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.