en we zijn weg!

’t Is met enige vertraging gezien het recentste koudestootje, maar nu is’t moestuinseizoen wel degelijk in gang getrapt op het Eigenwijze Erf. De pootpattatjes (Berbers) liggen scheuten te schieten in mijn kot, de paprikazaadjes zitten in potjes in de woonkamer ijverig te kiemen en de plantuitjes liggen te popelen om in de grond gestopt te worden (eerst de boel nog eens losfrezen en wat compost onder mengen, dan mogen ze er in).

Maar bovenal is in de serre eind vorige week al één en ander in de zaaitafel uitgezaaid geraakt. Radijzen, spinazie, pluksla en rucola. Gisteren dacht ik zelfs even dat ze hier en daar al aan het kiemen geslagen waren. Bij nader toezien bleken de verse sprieten echter niet op rijtjes te staan maar in verspreide slagorde, dus in plaats van sla en radijzen zijn het (onkruid)zaden die met de tuingrond mee in de zaaitafel gesukkeld zijn. Kan ik ineens beginnen wieden ook. Maar dat vind ik geheel en al niet erg, zelfs. :-)

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

8 reacties op en we zijn weg!

 1. zapnimf schreef:

  Terwijl dat allemaal voor geen geld in de winkel ligt… ;-)

  Ik heb mij vandaag ook laten verleiden tot het kopen van een paar groentenzaadjes, maar ik heb geen flauw idee wat ik er eigenlijk mee moet doen.

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Losfrezen, ook een frees aangeschaft? Hier zit den ajuin ook al in de grond ;-) olé olé!

 3. boer Thomas schreef:

  Aha, nog iemand met een frees, gemakkelijk dat dat is hé :)
  Hier komen de tuinbonen uit in de serre, binnen heb ik gisteren de courgetten en de komkommers verplant … groeien dat die planten doen, amai.
  In de loching staat nog winterajuinen, eens benieuwd wat dat gaat worden …

 4. Hier zijn het gloria en fresco die liggen te kiemen. Leuk hé – zo’n vliegende start met dat plotse lenteweer!

 5. AnneTanne schreef:

  Frezen? Dat is iets dat hier in de ruim 16 jaar dat we hier wonen nog nooit gebeurd is…
  Hooguit een beetje met de woelvork de bodem verluchten… En sinds we ‘permaculturen’ is zelfs dat amper nodig. De luie tuinier, met andere woorden…
  Maar het zaaien heeft hier toch wat achterstand… Er lag bij mij al een tijdje een griep op de loer… zo van: een dag ziek, een paar dagen weer beter… Maar halverwege vorige week was het dan echt zover. Een paar dagen flink koorts en spierpijn, en sindsdien hooguit genoeg energie om een beetje achter mijn computer te zitten of eens door de tuin te slenteren. Dat zal tegen het weekend dringend moeten beteren, want hier moet stilaan ook wat gezaaid.

 6. Fruitberg schreef:

  Aangezien ik me beperk tot pompoen, courgette en maïs is het hier nog ‘far niente’ moestuingewijs.

 7. De zandeik schreef:

  Ben benieuwd naar je ervaring met de Ramiro-paprika. Een paar maal geprobeerd uit zaad van een gekochte paprika, maar de opbrengst was zeer teleurstellend.
  Frezen doen wij hier ook, allez meneer Z. dan.

 8. bart schreef:

  @Zapnimf: op het geschikt moment in de grond steken, die zaadjes, en ge kunt niet veel misdoen.
  @Natuurlijk-rijk: een low-profile model uit de hubo. Doet zijn werk, op ’t gemakske, maar meer moet dat niet zijn natuurlijk. Is vorig jaar ook heel handig gebleken om het stuk weiland voor de bloemenweide vrij te krijgen van de laatste restanten graszode die van onder het karton te voorschijn kwamen.
  @Boer Thomas: ha ge weet het, niet dat het ‘a walk in the park is’, maar ’t is toch heel wat minder hard labeur dan alles met de spade omleggen. De ajuinen hangen hier al heel de winter buiten, nog altijd perfect te gebruiken.
  @de biodiverse tuinier: alleen jammer dat ‘ze’ volgende week weer op de rem gaan staan. Enfin, we leven op hoop…
  @Annetanne: och, achterstand, uiteindelijk haalt ge dat allemaal rap weer in met een paar weken goed weer hé. ’t Is vooral het plezier van al te kunnen beginnen dat nu speelt eigenlijk :-) Hopelijk ben je ondertussen helemaal van die griep af.
  @Fruitberg: voorzaaien? ;-)
  @De Zandeik: ’t zijn ook zaden uit een gekochte, als ik het mij goed herinner. Vorig jaar mooie paprika’s van kunnen oogsten, dus vandaar ook dit jaar opnieuw gezaaid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.