beste eigenwijze tuinier,…

…en dan volgt doorgaans een paragraaf al dan niet opzichtige stroopsmeerderij, gevolgd door ‘De Vraag’: Of je even een tekst wil schrijven voor hun (commercieel) tijdschrift/website? (En o ja, gelieve wel een bindend contract te tekenen, maar ’t moet wel gratis, zie het als reclame voor uzelf!). Of ze je foto’s mogen gebruiken voor hun (commercieel) tijdschrift? (en o ja, ’t moet wel gratis, zie het als het uitbouwen van een portfolio!). Of ze even een ‘gastblog’ mogen plegen (stel je blog ter beschikking voor gratis reclame voor ons product, en o ja, je hebt verder niks in de pap te brokken). Of je even naar hun tuin 50 km verderop wilt komen kijken om daar je licht te laten schijnen op wat er dient te gebeuren. (Echt niet? Je krijgt nochtans een drankje op het terras!) Of je hun foto’s aub wilt posten op je blog (helaas, die vraag krijg ik te vaak om er op in te gaan, ook al zou ik heel soms wel willen). Of ze met 50 man mogen komen picknicken in je tuin tijdens hun fietstocht doorheen de Vlaamse Ardennen (mensen die ik van haar nog pluimen ken). Of je even hun groep wilt rondleiden en aub vooral aandacht wilt geven aan dit of dat. Of ik aub hun (totaal niet bij het thema van mijn blog passend) product wil promoten? Wanneer (niet óf) ze eens mogen langskomen voor een tuinbezoek? Of er aub een link kan geplaatst worden naar hun totaal onecologisch product? Of ik in de toekomst aub al mijn berichten niet langer op mijn blog, maar onder hun ‘koepel’ zou willen plaatsen, ik zou ongetwijfeld veel meer lezers hebben zo…

Enzovoort, enzoverder. Bovenstaande vragen krijgen steevast een vriendelijk (en bijwijlen zelfs een gemotiveerde) ‘neen’ als antwoord. Op vragen naar informatie,  mits enigszins beleefd geformuleerd,  ga ik wel in. Foto gebruiken voor een niet-commercieel doel? Doorgaans geen probleem! Een tuinboek bespreken? Met veel plezier!
En jawel, ook vorige maand kwam er een verzoek binnen waar ik graag op in ga. Of ik eventueel geïnteresseerd zou zijn om op hun kosten een fotoboekje te plegen bij Blurb, een soort online-boekenfabriek? ’t Zal wel zijn! Want ik kende Blurb al van enkele jaren terug, toen ik een reisverslag in boekvorm goot/liet gieten. En toen was ik best tevreden van het uiteindelijk resultaat.

Tussen dat boek en nu liggen een paar jaar, en ondertussen hebben ze blij Blurb duidelijk niet stil gezeten. De software is er serieus op vooruit gegaan: foto’s invoegen is a peace of cake, je wordt gewaarschuwd als de resolutie mank loopt en je hebt bovenal keuze uit veel templates voor foto’s en/of tekst waar je ook zelf nog aan kan sleutelen. Zo komt zelfs wie er niet veel kaas van gegeten heeft nog tot een mooi resultaat. ’t Grootste werk is nog het selecteren van de foto’s. Het geheel is wel nogal ondoorzichtig wat de uiteindelijke kostprijs betreft; die krijg je pas te zien wanneer je boek klaar is om de uiteindelijke bestelling te plaatsen. Ook een beetje flauwtjes dat de prijzen exclusief BTW en portkosten aangegeven worden, waardoor de niet-gesponsorde klant algauw een stuk hoger uitkomt dan hij/zij aanvankelijk dacht. Nu moest ik mij daar gelukkig niet te veel van aantrekken, gezien Blurb trakteerde. Soit, na enige avonden geploeter doorheen enkele tienduizenden foto’s was mijn ei gelegd. Een weekje later kwam meneer koerierdienst het netjes aan de deur afleveren.

Het boek is proper afgewerkt, met een heel behoorlijke printkwaliteit (al zie je wel duidelijk dat het een print is, met lijntjes zichtbaar die je met ‘echte fotoprints’ niet hebt). Dus ja, als ik nog een vwajage pleeg die een reisverslag verdient zou ik me gerust weer tot Blurb wenden. Tenzij de concurrentie mij ondertussen ook een mailtje stuurt natuurlijk… :-)

Dit bericht is geplaatst in fotografie. Bookmark de permalink.

18 reacties op beste eigenwijze tuinier,…

 1. Zandeik schreef:

  Zo’n ‘toffe’ aanbiedingen krijg ik niet (verwacht ik niet en zit ik ook niet op te wachten).
  Het fotoboek is gewoon waaw…

 2. Ja amaai – CEWE heeft me dat nog nooit aangeboden, nochtans goeie klant.
  Knappe album! De beelden zijn weer eens van ongelooflijke kwaliteit. Zoals steeds ben ik verbaasd dat de kleuren op jouw foto’s er altijd zo veel meer “verzadigd” uit zien dan bij ons het geval is.
  Ik mis in je boek wel wat: er zouden meer “tuinfoto’s” in mogen, genre die prachtige foto van je tuinhuis in lentesfeer of die foto van het glooiende hooiland.
  Maar inderdaad – Waw!

 3. muggenbeet schreef:

  sjieke dinges Bart en dat krijg jij zomaar cadeau? :) Slim om dat aanbod aan te nemen (over die andere vragen zullen we maar zwijgen zeker?)

 4. Fruitberg schreef:

  Tja, je houdt het niet voor mogelijk dat mensen dat allemaal durven vragen. Knap dat je daar dan nog een eigenwijs en vriendelijk antwoord kan geven.

 5. Marta schreef:

  Heel erg mooi, je foto’s zien is genieten. Dankjewel!

 6. Zem schreef:

  Dat is wel een heel mooi boek geworden.
  Was er nu maar een club, die een mooi boek van onze blog kon maken….
  Vermoeiend, lijkt me dat trouwens, al die vervelende vragen…

 7. madame boerenerf schreef:

  Kan niet anders dan een mooi boek zijn met zo een prachtige foto’s!
  Ze kunnen maar proberen hé de vragers. De marketeers hebben duidelijk de blogwereld en hun potentieel ontdekt.

 8. natuurlijk-rijk schreef:

  ‘T is de laatste tijd iddd ongelooflijk wat ze allemaal vragen, ze krijgen van mij ook een vriendelijke nee terug, je fotoboek is er wel echt eentje om mee uit te pakken. En in hoeveel exemplaren is ’t gedrukt? ;=)

 9. AnneTanne schreef:

  Oeps… ik ga me ineens verschrikkelijk onbeschoft voelen…
  Jullie zeggen dus allemaal vriendelijk ‘nee’ op de meeste van dit soort vragen?
  Ai, mijn moeder gaat zich vreselijk schamen, want die heeft zo haar best gedaan mij goed op te voeden. Ik negeer die vragen gewoonlijk compleet, en dirigeer die rechtstreeks naar de virtuele prullenbak.

  Hoewel, alhoewel, nochtans… mocht ik een aanbodje voor zo’n albummeke krijgen, misschien dat ik dan ook wel zou aarzelen om op de delete-knop te klikken.

 10. Angelika schreef:

  Het is een prachtig fotoboek geworden!

 11. L1 schreef:

  Mooi boekje Bart! heb je al boek- groupies? anders bied ik mij geheel vrijwillig aan! :-) hihihi!
  Knappe foto’s blijven maken Bartholomeus… je fleurt er de menshen en de muren mee op! ;-)
  Ik is fan!

 12. onderdeappelboom schreef:

  Dus ik mag mijn familiefeest niet in jouw tuin houden of wa? Allé gij, dat was al helemaal zo geregeld!

 13. Tineke schreef:

  Veel beestjes, en ik zag ook ‘de’ sneeuwklok langs komen!

 14. Gabriella schreef:

  Kwam hier bij toeval terecht. Heel mooie foto’s !

 15. Bart schreef:

  Heel mooi boekje, Bart.
  En gelukkig kreeg ik ook een vriendelijk “neen” van de eigenwijze tuinier, toen ik (zoals zovelen) de vraag stelde of hij eventueel enkele van mijn ideeën op z’n blog wou plaatsen. Maar het was wel een “neen” met een beetje uitleg hoe je zelf een blog kan opstarten. Dus dankzij de eigenwijze tuin is de blijentuin geboren! Bedankt voor het duwtje, hé.

 16. Mirjam schreef:

  Wát een mooie foto’s zeg! Misschien moet ik toch ook maar weer eens m’n èchte camera van stal halen… Maar ja, die iPhone heb je altijd bij de hand hè…

 17. bart schreef:

  @Zandeik: dit was inderdaad een leuke aanbieding. Afwachten of er nog komen… :-)
  @deBiodiverseTuinier: voor die verzadigde kleuren helpt het om vroeg op te staan, dan is het licht nog zacht en krijg je diepere kleuren. Of ’s avonds een uurtje voor de zon ondergaat. (dat laatste is al wat meer aan mij besteed). En daarna op de PC de levels een beetje bijschuiven indien nodig. Overzichtfoto’s maak ik eigenlijk niet zo veel, vandaar dat er dan ook niet veel in het boek staan.
  @Muggenbeet: gewillig slachtoffer van de commerce, ik :-)
  @Fruitberg: vragen staat vrij natuurlijk, eigenlijk heb ik daar geen probleem mee, ik kan uiteindelijk altijd ‘nee’ zeggen. Maar heel af en toe val ik wel achterover van de behoorlijk lompe manier waarop iets gevraagd wordt, en van het onbegrip als het dan ‘nee’ is.
  @Marta: graag gedaan :-)
  @Zem: de meeste (info-) vragen beantwoord ik met plezier als ik een zinnig antwoord kan geven, zo’n corvee is het echt niet!
  @Madam boerenerf: de vragen van de ‘beroeps’ komen inderdaad bij vlagen, als er weer eentje de blogs ontdekt heeft. Zo’n maand geleden was er ook weer zo’n piek(je). Ach wel, gaat wel weer over :-)
  @natuurlijk-rijk: eentje. Dat is ook weer het voordeel van Blurb: maken naargelang je er nodig hebt.
  @Annetanne: als het aanbod voor beiden een voordeel biedt: waarom niet? Maar de meeste vragers zijn behoorlijk op éénrichtingverkeer uit helaas.
  @Angelika: bedankt! :-)
  @L1: eveneens een verleidelijk aanbod! Moet ik nog eens over nadenken! ;-)
  @Onderdeappelboom: bovenstaande verzoeken zijn bovendien van wildvreemden, moenievragen wat bekenden mij allemaal durven vragen! Sommigen komen hier zelfs frambozenplanten roven! En tegelijk vuile pampers droppen! Zo schaamteloos!!
  @Tineke: dé sneeuwklok mocht toch niet ontbreken hé :-)
  @Gabriella: dankjewel.
  @Bart: graag gedaan, de blijentuin is leuk om volgen.
  @Mirjam: dankjewel. Zelf heb ik geen iphone. Mijn gsm is van het spartaanse type zonder ingebouwde camera. Dus ik móet wel met fotomathilda op stap…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.