Bijbenen

Neen hoor, ik steek mij helemaal niet weg zoals dit lantaarntje dat gisteravond bij de vijver zat! Maar ik heb achterstand, meneer en madam. Dus weinig tijd om te bloggen. Twee weken op reis gaan in het tuintopseizoen, ik zal het geweten hebben… Soit, ondertussen is de pelouze afgereden, is de moestuin weer pico-bello, is het hooiland gemaaid en afgevoerd,… (hooi maken zit er, gezien het Belgisch zomerweer, niet in dit jaar). Te laat overigens, dat afvoeren: hier en daar stond al een flinke toef gestreepte witbol ruimschoots in zaad, dus ik ben er weer aan voor de moeite, de komende vijf jaar :-/ De haag (die wel ontploft lijkt) heb ik dit jaar nog niet kunnen scheren, wegens de veer van de trekkoord van de haagschaar van den Aldi naar de wup getrokken :-/ :-/ En de pelouze is alweer zodanig gegroeid dat ik ze één dezer opnieuw mag maaien :-/ :-/ :-/

Maar och, ik klaag niet! Absoluut niet! Want kijk eens wat er overvloedig gekiemd is dit jaar, een kadootje van De Biodiverse Tuinier: grote ratelaar! En omdat die wat langer moeten blijven, kwestie van het zaad goed te laten afrijpen, heb ik de hoofdmoot van die grote ratelaars netjes laten staan.

En waarom ben ik dan wel zo blij met die grote ratelaar vraagt u? Welnu, grote ratelaar, dat is niet alleen een bijzonder mooie plant, maar dat is bovendien ook een (half)parasiet op grassen, zoals daar zijn de gestreepte witbol. Ha! Exit gestreepte witbol, ik zie het al helemaal voor me.

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten met de tags , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Bijbenen

 1. Fruitberg schreef:

  Die bloemetjes van de ratelaar lijken echt op de snavels van een roofvogel

 2. Elisa schreef:

  Geweldige foto’s

 3. LandsEinde schreef:

  Zou de ratelaar eigenlijk ook in ons weiland moeten hebben, hier overheerst de zuring die zich graag overvloedig uitzaait. Mocht je wat zaad van de ratelaar hebben… graag!

 4. bart schreef:

  @Fruitberg: inderdaad, ’t zijn speciallekes, zeker met die combinatie geel-paars.
  @Elisa: dankjewel :-)
  @LandsEinde: ik doe mijn uiterste best om er (eind augustus als ik het goed heb) zoveel mogelijk van te oogsten. Ik hou je op de hoogte!

 5. Menck schreef:

  Die eerste foto: super! (Eenmaal aangeklikt mogen je foto’s wat mij betreft gerust een groter formaat aannemen.)

 6. bart schreef:

  @Menck: Je bent eigenlijk den eersten niet die dat zegt. Wetewa, in de toekomst zet ik ze er een slagske groter op zie! Speciaal voor u! (geen dank, geen dank ;-) )

 7. Groentje schreef:

  Haha, die eerste foto.
  Wat een bijzondere plant op de twee andere foto’s. Ontvouwen de bloemtjes zich nog of staan ze nu in bloei?

 8. bart schreef:

  @groentje: groter dan op de foto worden ze niet. de onderste donkere is al zo goed als uitgebloeid, de gele bovenste is in volle glorie.

 9. De natte dweil schreef:

  @Bart: dat laatste is persies politieke commentaar, maar inderdaad, groter worden ze niet :)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.