een kleine stinkerd

Het mag dan wel hoogzomer en gruwelijk warm zijn, het belet een kluit kleine stinkerds niet om groepsgewijs op te duiken tussen het halfvergane gevlochten wilgenscherm aan de rand van de moestuin. Normaal gezien zou dit de ‘kleine stinkzwam’ ofte Mutinus caninus moeten zijn, maar sinds enige tijd duikt in de lage landen steeds vaker de ‘roze stinkzwam’ (Mutinus ravenelii) op, een noordamerikaanse inwijkeling die pas in 1988 voor het eerst in Vlaanderen gevonden werd, zo lees ik op het wereldwijde interwebs. De soort zou vooral in tuinen aangetroffen worden, dus ik durf te vermoeden dat het hier een roze betreft. Maar eigenlijk ken ik geen bal van paddenstoelen, dus als ge’t beter weet dan moogt ge dat gerust zeggen.

In elk geval: het is net zo’n goeie stinkerd als z’n inheemse neef, want de vliegen komen er massaal op af, zowel in aantallen als in soorten. Bwaak, ziet dat die stinkzwam bezabberen op dat filmpje hier onder. Vliegen zijn vies jong.

Dit bericht is geplaatst in paddestoelen met de tags , . Bookmark de permalink.

5 reacties op een kleine stinkerd

 1. Menck schreef:

  Je had je lezers beter laten raden waarop die vliegen zitten. Daar zouden geheid, eh, fantasierijke antwoorden op gekomen zijn. *grijns*

 2. bart schreef:

  a dirty mind is a joy forever. Waarom ben ik weer niet verwonderd, Menck? :-)

 3. De Zandeik schreef:

  Nog veel plezier met je stinkertjes gewenst. Wij hebben hier ieder jaar wel ergens wel een grote stinkerd staan. Niet echt leuk.

 4. Fruitberg schreef:

  Een echte schoonheid kan je het iig niet noemen. En de naam vertelt weinig goeds over de geur.

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Zo’n vuil mannen wil ik niet in mijnen hof hoor ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.