sommige overdrijven

Amper een week ben ik van huis geweest (naar het voortreffelijke Polen, waarover later meer), en sommige planten zien al gelijk hun kans schoon om overdreven ambitie aan de dag te leggen. En dan heb ik het niet over de individuele grassprieten, die om-ter-hardst meenden te moeten groeien zodat ik er een halve dag over gedaan heb om mijn bescheiden strook gazon weer enigszins kort te zetten. Neen, het gaat hem over de butternuts, die naar alle kanten hun perk menen te mogen verlaten om de rest van de groentenbedden te koloniseren, alwaar frêle slaplantjes en tengere pastinaakjes in de verdrukking komen. Zodanig onversaagd zelfs dat ze de moestuin verlaten, in een poging het gazon te overgroeien. Zonder compassie heb ik er de snoeischaar in gezet, en de hele brousse teruggesnoeid tot de hen bemeten vierkante meters. ’t Zou anders proper worden, als ik iedereen en alles hier maar laat doen!

Soit, ondertussen ligt het hier ongeveer weer op zijn effen. Maar niettemin, ongelooflijk hoe snel alles op een weekje tijd groeit. Hoe doen mensen dat die drie weken van huis zijn, vraag ik mij dan af? Ik zou persoonlijk bijna niet meer naar huis durven komen denk ik.

Dit bericht is geplaatst in moestuin. Bookmark de permalink.

11 Responses to sommige overdrijven

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Bij ons werd heel de familie ingeschakeld; de vovo voor de dieren, een enthousiaste buurman voor de moestuin en de serre, de schoonmama voor de plantjes binnen en buiten in pot, de schoonpapa voor het gazon en die bosmaaierde ineens ook rondomrond en knipte al hagen nog eens bij, en de rest van de familie moest hier komen oogsten van bessen en groenten. In ruil steekt onze vriezer vol ingevroren bakskes bessen en allerhande confituur in de kast. Zalig ;-)

 2. muggenbeet schreef:

  Hopelijk is het daar in Polen wat meegevallen Bart. Ben benieuwd naar je ervaringen aldaar. groetjes.

 3. 'me' schreef:

  hihihi! ik ken dat ! mijn pompoenplant staat in een zak in de voortuin en die waagde het zelfs een stapke de wereld in te zetten richting overkant van de straat . Ik heb dat plan verijdeld natuurlijk :) Als wraak groeit mijn pompoentje nu niet meer :)

 4. Mijn butternuts die palmden zelfs buurmans tuin in :-) Zo zijn ze nu eenmaal – ze weten met hun enthousiaste groeikracht geen blijf. Maar belangrijker … hangen er ook vruchten aan die plant?

 5. Zem schreef:

  Ja, vakantie blijft penibel voor de ware tuinier. De brutale planten nemen onmiddellijk hun kans waar.
  Benieuwd naar Polen…

 6. onderdeappelboom schreef:

  Ik had dat gevoel toch ook al na 2 weken vakantie: durf ik wel rondkijken in de tuin? Achteraf bezien had ik beter niet gedurfd :-)

 7. Fruitberg schreef:

  De pompoenen willen ook hier niet begrijpen dat ze niet te hard mogen groeien, maar die butternut doet er nog een schep bovenop..

 8. hllde schreef:

  het IS gewoon een geweldig pompoenenjaar, veel zon en genoeg regen (donder en bliksem). Maar hier was ik er blij mee… want onder hun blaren groeit (bijna) geen onkruid.. :-))

 9. Loko Tosh schreef:

  hier geen meloenen of pompoenen, wel twee courgetten en die doen het idem dito

 10. aandewaterkant schreef:

  Hier ook zoveel butternutplezier…ben van het gedacht dat het dit jaar een beetje zijn gang mag gaan. Geeft rust, neem het van mij aan :-)

 11. Groentje schreef:

  Hoe andere tuiniers dat doen? Niet op reis gaan in de zomermaanden ;-) Desondanks ziet uwe pompoen er fantastisch uit!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.