Odil heeft het vlaggen

Dit (wenk)vliegje, laat ons hem voor het gemak Odil noemen, is gechareld. Odil zit immers met een rode boebel. En dat is voor een wenkvlieg absoluut not-done. Want wenkvliegen, dat zit constant naar elkaar te gesticuleren en te wapperen met hun vleugels. Hoogst visueel van inborst met andere woorden, en dan durft zo’n knurft van een rode puist wel eens voor verstoorde sociale interactie te zorgen.  Odil wordt dan ook nadrukkelijk gemeden. Waar de rest met z’n tientallen, nee honderden, gezellig samen troept, blijft Odil stilletjes aan de rand van het gebeuren op z’n eentje eenzaam te wezen, gebukt onder zijn rode bron van schaamte. Ochere. ’t Is zelfs een beetje zielig.

Of is het omdat Odil zich niet zo lekker voelt, zo helemaal met z’n rode bol? En daarom zelf een beetje de rust en stilte opzoekt? Want die rode bol, dat blijkt bij nader toezien een mijt te zijn. Weetwel, zo’n klein achtpotig wriemelding. Sommige van die rode mijtensoorten zijn puur foretisch. Foretisch is een moeilijk woord om te zeggen dat de mijten insecten als taxi gebruiken om op een andere plaats (met nieuw voedsel) te geraken, maar voor de rest niks aan het insect in kwestie mispeuteren. Maar deze mijt is van het kwadere, parasitaire slag, en heeft zich met z’n monddelen goed vastgezet, nét waar Odil er niet bij kan. Om daar wat sapjes te zabberen, als ware Odil een tetrabrik multivitaminedrank. Ge zou voor minder schuimbekken van koleire.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op Odil heeft het vlaggen

 1. 'me' schreef:

  ocharme ! Red hem !

 2. Angelika schreef:

  Met een pincet misschien?

 3. bart schreef:

  Jamaarja, ‘me’ en Angelika, allemaal goed en wel, maar wat dan met de mijt in kwestie? – laat ons haar Hortense noemen- wat heeft zij au fond misdaan? Heeft zij dan geen recht op een gezonde maaltijd?

 4. Fruitberg schreef:

  Goed gezien. Leven en laten leven inderdaad in zo’n geval.

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Dat lijkt hier zowaar op ramptoerisme ;-)

 6. Heidi schreef:

  Odil en Hortense…volgens mij kunt ge dat verkopen aan Pixar.

 7. Loko Tosh schreef:

  hoezo, bij de overlevingskansen van die mijt wordt je zowaar romantisch, maar toen ik deze lente met wat rupsen van wilgenhoutmotten afkwam, was het van beurk en niet in mijnen hof? en baai de wee, oe ist met de salamanders?

 8. Menck schreef:

  Hortense heeft absoluut recht op een gezonde maaltijd, maar niet als haar maaltijd nog rondloopt. Kan dat kind dan echt niet even wachten?

 9. yech – doet me net te veel aan teken denken. Ook al zo’n Hortense-achtig bloedzuigend ondiertje. Ik voel mee met Odil.

 10. willem schreef:

  +1 voor Odil

 11. onderdeappelboom schreef:

  Een GAS-boete voor die mijt! En wel meteen!!!

  (Odil en Hortens, da’s inderdaad een goeie)

 12. Groentje schreef:

  De natuur is niet voor romantische zielen… ;-)

 13. Loko Tosh schreef:

  hé onderdeappelboom, in de natuur bestaan geen boetes, das één van de eerste uitvindingen van de zogeheten beschaving, wreder en wilder dan de natuur. Odil en Hortense (en hun respectievelijke genenpool) leven in evenwicht met elkaar. Een evenwicht, in ’t lang en in ’t breed uitgelegd door Dawin en uitgesponnen door een hele reeks recentere biologen en anderen, waarvan ik vooral Dawkins kan smaken.

 14. onderdeappelboom schreef:

  Alsof GAS-boetes in de mensenwereld wel een recht hebben van bestaan… ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.