ode aan de mier (met voetnoot)

Mieren zijn coole beesten. Niet als ze in colonne over uw keukenblad richting suikerpot trippelen natuurlijk, ze dienen zich wél tot de buitenshuizige biotopen te beperken,dat spreekt! Maar voor de rest vormen ze een efficiënte schoonmaakploeg die samen met de wespen, schimmeltjes, pissebedden, springstaarten en andere collegae het werkelijk gigantische opkuisleger vormt dat de eigenwijze tuin bevolkt. Samen ruimen ze dode blaadjes, insectenlijkjes, veraccidenteerd gevogelte of afgestorven gezoogdierte en wie weet wat nog meer op. ’t Zou anders nogal proper zijn, al die sterfgevallen die overal blijven liggen, kunt peizen!
En ’t schone is, ondanks hun grote aantal generen ze totaal niet. Ge hoort dat niet, dat kruipt niet in uw Westmalle, ge riekt dat niet, ge ziet dat zelfs met moeite (dat kan dan wel weer een nadeel zijn als ge u accidenteel op hun nest neergevleid hebt).

Één euvel evenwel is dat ze zich al eens durven toeleggen op het fanatiek soigneren van hun bladluizenmelkerij. Dat zou op zich geen probleem hoeven te zijn, ware het niet dat die bladluizen zich natúúrlijk bij voorkeur ophouden op net díe planten waar ze niet gewenst zijn. En dat is toch een ernstige voetnoot op hun voor de rest smetteloos parcours. ’t Is toch altijd iets!

(fotootjes uit de zomerse voorraad die nog niet gepost geraakte)

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

4 reacties op ode aan de mier (met voetnoot)

 1. Loko Tosh schreef:

  het boek van e o wilson staat al te lang op mijn lijstje

 2. Fruitberg schreef:

  Ik vind ze ook vooral best sympathiek. Mooie foto’s trouwens

 3. Groentje schreef:

  Alweer prachtige foto’s! Fascinerende beestjes, inderdaad jammer dat ze het zo goed met bladluizen kunnen vinden.

 4. Sigrid schreef:

  Ik vraag me dan weer af of bij mieren het spreekwoord ook opgaat: “overdaad schaadt”. Bij ons zit er precies om de vierkante cm wel een mierennest…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.