doe eens een Lybaertje

Wie het geluk heeft over een serre te beschikken heeft bij het huidig hondeweer het fijne voordeel om toch nog wat in de tuin te kunnen bricoleren. Al valt er niet zo héél veel meer te doen natuurlijk, op die tien vierkante meter. Maar ’t is ’t gedacht dat telt, niewaar.

En dus sopte ik deze namiddag, gewapend met mijn scherpste snoeischaar, over het doorweekte gazon richting serre. Want daar houdt nog steeds de meerderheid van mijn tomatenplanten stand, met nog een vijftigtal tomaten er op in een variërende graad van rijpheid. Veel zal er nu niet meer spontaan afrijpen, dus over tot drastische maatregelen!

Een paar afleveringen van het onvolprezen ‘De moestuin volgens Wim‘ geleden zag ik namelijk de immer montere heer Lybaert ijverig zijn tomatenplanten afknippen om ze vervolgens, tomaten inclusief, ondersteboven in de serre op te hangen. Dit zou de planten stimuleren om alles op alles te zetten om toch maar die laatste tomaten rijp te krijgen, in plaats van nog te investeren in nieuwe scheuten en blaadjes. Dat klonk mij dermate aannemelijk in de oren dat ik gelijk de proef op de som genomen heb: de ene helft van de serre is nu gekortwiekt en ondersteboven opgehangen, de andere helft van de tomatenplanten mag met de voetjes in de grond blijven verder doen. Benieuwd of ik verschil zal zien. Jullie krijgen het vanzelfsprekend als eersten te horen!

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags . Bookmark de permalink.

15 Responses to doe eens een Lybaertje

 1. Fruitberg schreef:

  Toen ik de titel van jouw logje zag vroeg ik me af “Wie is Lybaert nu weer”. Van zodra ik de foto zag werd het me opnieuw duidelijk. Ik ben benieuwd naar het resultaat

 2. Menck schreef:

  Er zijn zelfs groeizakken verkrijgbaar die opgehangen moeten worden. De tomaten groeien er dan via de onderkant uit. Je kweekt ze dus ondersteboven. Dat zou snelle rotting voorkomen en een betere opbrengst garanderen.

 3. Bart Blijentuin schreef:

  Ben ook benieuwd naar het resultaat van dit experiment. Ik kan het zelf niet meer testen wegens alle tomaten verorberd.

 4. Zem schreef:

  De buitentomaten hebben het hier al een paar weekjes afgelegd.
  Heerlijk om zo’n kas te hebben: het verlengt het seizoen. Ben benieuwd naar het resultaat.

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Mijn serre staat al vol veldsla, winterpostelein, spinazie, rucola en pluk-sla, het tomaten-seizoen is hier helemaal voorbij. Met de laatste groene tomaten maakten we een chutney een aanrader, info op mijn site ;-)

 6. madame boerenerf schreef:

  Ben benieuwd! Ik ben een grote fan van Wim. Ik vind vooral de conversaties tussen hem en zijn cameraman geweldig. En natuurlijk leer ik ook veel bij maar dat is bijzaak ;-)

 7. bart schreef:

  update update: voorlopig, na een week hangen, bougeert dat voor geen millimeter. Geen enkele verkleuring te zien, noch naar roodrijpend noch naar bruinrottend. Nog even afwachten dan maar. Aan de overkant, bij de rechtopstaande, is er ook amper tot geen vooruitgang.
  In chutney ga ik geen latijn noch tomaten investeren, wegens wij dat hier gezinsgewijs toch niet blieven.

 8. bentenge schreef:

  Verdemme, straks moet ik ook nog een serre toevoegen aan de to-do lijst.

 9. bart schreef:

  Ze moest er al lang opstaan, Bentenge! :-)

  finaal besluit van het Lybaert-experiment: ’t heeft niet gemarcheerd, niks geen extra rijping ten opzichte van de andere planten. Misschien had ik het een paar weken vroeger moeten doen, misschien had het dan wel gewerkt.

 10. Philippe schreef:

  Heb op ongeveer hetzelfde tijdstip als jou ook een Lybaertje gedaan met de tomaten en eveneens met onverdeeld weinig succes. Dan maar de tomaten bij de appels gelegd binnenshuis en na een paar dagen ontdekt dat de helft van de tomaten van goede wil was.

 11. Elisa schreef:

  Wat een mooi idee, helaas beschrikken wij niet over zo’n mooi kasje :)

 12. Piet schreef:

  Ik zou graag volgend jaar een aantal tomaten buiten willen telen, weliswaar onder een afdakje en zoek een aantal sterke rassen. Zijn er, uit ervaring, rassen die aan te raden zijn vanwege hun ziektebestendigheid en toch nog een degelijke smaak?

  • bart schreef:

   Piet, Hellfrucht is wat mij betreft een absolute aanrader. Heb de zaden destijds (voor ik een serre had) bij VELT gekocht als ‘buitentomaat’. Prima opbrengst, mooie halfgrote tomaten en bovenal zeer lekker.

 13. Piet schreef:

  Bart, bedankt voor je antwoord.
  Ik heb de soort al in mijn winkelkarretje gezet op biozaadgoed.be, daarnaast ga ik de tigerella bicolore, green zebra, yellow submarine en beauté blanche ook eens testen ondanks de beperkte plaats.

 14. the666bbq schreef:

  En wat zou er dan van zo’n afgeknipte stengel nog met de zwaartekracht maar tegen de capillariteit richting tomaat moeten zakken ;-) “Nog eentje, de allerallerlaatste” smaakt toch vooral bij bier en zelden bij tomaten … Touwen los en alles op de grond schijnt dan de betere strategie te zijn maar kom, het volgende seizoen staat alweer bijna voor de deur.

  (beste wensen trouwens ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.