rendement, alreeds!

Ghô, ik ben nog geen maand aan het voederen geslagen en mijn spektakelsoort van vorige winter, de keep, is al gesignaleerd aan de voedersilo’s. Dat belooft voor wat nog komen kan! (*frotfrot in de handjes*). Alleen te hopen dat ze zich niet allemaal zo halsstarrig vastklampen aan die lelijke plastieken zonnebloemautomaat zoals dit exemplaar, want veel mooie foto’s zullen er anders niet van komen. Neen, dan zijn de pimpel- en koolmezen, de huis- ring- en heggemussen, de vinken, het roodborstje en de merels beter gemanierd. Die poseren tenminste netjes op de kant en klaar gezette takjes.

Heeft het te maken met de huidige noorderwind die dat gevogelte in onze richting blaast? Of is het eerder het uitgebreid aanbod versnaperingen dat hier ten onzent à volonté ter hunner beschikking staat? Misschien eerder dat laatste. Ik heb mij immers begin november eens laten gaan bij Molens Maes in Maarkedal en aldaar 25kg zonnebloempitten en 25 kg pinda’s aangeschaft. Voeg daarbij een onduidelijk aantal kilogram gemengd zaad voor zangvogels plus een paar kratten langzaam rijpende appels van eigen kweek en u begrijpt dat ik hier met gulle hand kan strooien. Dat kost inderdaad allemaal wel een paar euro’s , maar de Eigenwijze Madam komt hier toch niet lezen dus ik moet niet vrezen voor meewarige dan wel vermanende blikken. Al meent ze toch nú al te moeten stellen dat ik overdrijf, met die drie silo’s en die voederplank. She ain’t seen nothing yet!

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

10 Responses to rendement, alreeds!

 1. Fruitberg schreef:

  MadaMasj vindt ook dat ik overdrijf (2 voedersilo’s, 1 pindasilo, 2 vetbollensilo’s, 1 vetblok en een voederplaats op de grond). Ik ben tevreden dat ik niet de enige ben in deze situatie.
  Hier zit trouwens ook al veel volk (vooral groenvinken en koolmezen)

 2. “Mijn” kepen zijn er nog niet. “mijn” vinken waren vorig weekend wel voor het eerst present.
  Grappig die kepen, die placeren zich ergens op een silo of een voederplankje en boucheren niet meer tot ze dik, vet en rond gegeten zijn.

 3. Heidi schreef:

  Ik meende vandaag ook dat ik er eentje gezien had, maar dacht dan dat het wel wishful thinking zou zijn. Misschien dus toch?
  Ik moet dringend nog wat bijhalen, en strategische takjes planten.

 4. muggenbeet schreef:

  dat is snel dat die kepen er zijn. Fijn om lezen dat je zoveel over hebt voor de vogels :)

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik vrees dat ik ook overdrijf ;-) Toch al 10 kg opgegeten alhier!

 6. Tineke schreef:

  in plaats van blauwe plastic silo kun je ook een natuurlijk ogend voederapparaat neerzetten. Zoals een halve kokosnoot (valt natuurlijk helemaal niet uit de toon , ahum.
  Is de pimpelmees vanuit binnen gefotografeerd, of buiten?

  • bart schreef:

   @ Tineke, ik zal inderdaad eens moeten nadenken over een natuurlijker ogend systeem. Kokosnoten zwerven hier nog ergens in de speelgoedbakken dacht ik… De pimpelmees is inderdaad van binnen gefotografeerd. Zat heel dicht, bijna te dicht :-)
   @ Natuurlijk-rijk: Inderdaad! U overdrijft ;-) Dat worden daar rolronde vinken in de kempen dit jaar!
   @ Muggenbeet: ’t is ook een beetje eigenbelang Ludo, kwestie van in een beetje comfortabele omstandigheden foto’s te kunnen maken ;-)
   @ Heidi Ik vond het ook vroeg voor Kepen, misschien is het zo’n winter met weinig voedsel in het noorden en staat ons nog wat bezoek te wachten als het kouder wordt.
   @ Hoow: Inderdaad, die keep trok zich werkelijk niks aan van mijn activiteiten achter het raam. Al de rest ging vliegen, maar hij bleef rustig zitten.
   @ Fruitberg: Groenlingen vertonen zich hier zelden. Misschien dat er dit jaar, gezien mijn overaanbod zonnebloempitten, verandering in zit. Afwachten…

 7. Elisa schreef:

  Dit jaar word hier weer een poging gedaan om de vogeltjes te lokken, helaas blijven ze bij mij hier ver vandaan. Misschien door de vele katten? Midden in de stad tussen twee grote parken waar genoeg te halen is?

  Maar ik geniet extra van jou foto’s hierdoor.

 8. Piet schreef:

  Haha, zalig om die vreugde die uit je bericht voortvloeit te lezen bij het gretig voederen van vogels achter de rug van je vrouw:) veel succes toegewenst met de bevederde winterbezoekers dit jaar!

 9. Johan schreef:

  Vorig jaar hadden we voor het eerst kepen op bezoek. Ben benieuwd of ze dit jaar gaan terug komen.
  Ik mis nog steeds die groene specht en het koppeltje bonte spechten die hier jaarlijks tijdens de winter zaten. Al 2 jaar laten ze me in de steek :(

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.