slaapcomfort

Daarzie, spiksplinternieuwe slaapstokken voor mijn poelekes. Twee stevige maar comfortabele stokken iepenhout. Genoeg plaats voor Brahma en zijn vijf concubines. Al leek  Ganesha nog niet helemaal overtuigd en zocht ze aanvankelijk het legnest op om te slapen. Maar Shiva was hier al op haar aan het inpraten (“allez gij kalle, kom op de stok zitten in plaats van in die bak hooi”) dus dat is rap in orde gekomen, ondertussen slapen ze allemaal op stok.

Waarom iepenhout vraagt u? Wel, omdat er daar behoorlijk wat van staat op mijn erf en ge daar ongestraft van kunt kappen; het jaar daarop loopt dat gewoon weer uit. Dat kan ik weliswaar ook met de haagbeuk, hazelaar, wilg en al die andere soorten doen die er staan, maar iepenhout van een paar jaar oud heeft het bijkomend voordeel dat er een soort kurklijsten over de schors lopen die wat meer grip en isolatie bieden aan vermoeide kippenpoten. Spaanse aak (=veldesdoorn) heeft die ook, maar die plantjes zijn nog niet groot genoeg om al van te oogsten.

Bemerk ook dat de slaapstokken op metalen bouten gemonteerd zijn, meerbepaald op deze constrabtie:

Dat laat toe om de stokken makkelijk weg te nemen als het kiekeskot eens grondig moet uitgekuist worden, zodat ik met mijn borstel/schup tot in de verste uithoekjes geraak. Bijkomend (belangrijk!) voordeel van dat ophangsysteem: het houdt bloedluizen op afstand. Bloedluizen zijn mijten die zich overdag  in kieren en spleten verborgen houden om ’s nachts bij de kippen bloed te gaan aftappen, the dirty bast***rds! (read all about it alhier). Niet dat mijn kippen er gruwelijk last van hebben, maar er zitten er toch af en toe (die ik vervolgens met de bunsenbrander te lijf ga – knisperknetter).  Maar met dit systeem wordt het dus al veel moeilijker voor die vieze zuigbeesten om bij hun voedselbron te komen, zeker als, zoals op onderstaande foto, nog een extra barrière onder de vorm van een flinke klod vaseline aangebracht is.
Slaaplekker tiekietiekie!

 

Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op slaapcomfort

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Moh, ge moet daar een patent op pakken, zo ingenieus!!!

 2. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: ik heb dat eigenlijk gewoon afgekeken van ergens op ’t internet :-)

 3. tim schreef:

  Mo… hoe krijg jij je dames zo netjes op die stok?
  Die van ons kruipen nog liever met hun vieren in één legnest om te slapen, dan op gelijk welke stok te kruipen. Ik heb nochtans al vanalles gepresenteerd: dikke, dunne, met laddertjes, op een betonblok… Niets is goed genoeg voor onze veeleiseinde legkiekens. … -kiekens jawel…

 4. Menck schreef:

  Een proper en ingenieus systeemke, dit. Het idee van de vaseline is top.
  De dames en heer worden nogal verwend in de eigenwijze tuin.

 5. Piet schreef:

  @ tim hier ook meegemaakt. Wat gelukt is bij mij: de legnesten afsluiten tegen de avond voor ze gaan slapen en desnoods zelfs eens een kip op de stok zetten.

 6. Elisa schreef:

  Oh wat een handig systeem, ziet er erg goed uit :)

 7. Fruitberg schreef:

  Ik gebruik ook de verfbrander tegen de bloedluizen. Het horen knetteren van die kleine rode rotzakskes heeft iets therapeutisch.
  Maar vooral het witkalken van de binnenzijde van het kippenhok was een voltreffer, ik heb al maanden geen enkel smeerlapke meer gezien in ons nachthok.

 8. Heidi schreef:

  Alhier niks te stok. Uw eigenwijze zilverbrakels blijven de moerbezieboom verkiezen boven hun hok-met-stok. Winter en zomer slapen ze daar. Zo van “allé kalle, komaan”, dat zeggen de twee ersten ook altijd wel tegen nummer drie. Die heeft wat hoogtevrees denk ik, en is nogal traag als ze op tak moet.

 9. Zem schreef:

  Dit is toch wel een perfekt kippenhotel voor de heer met zijn dames. De stok vind ik super, niet alleen technisch is op alles gelet , maar ook nog eens op het comfort en de hygiëne.

 10. Johan schreef:

  Vermits gijzelf het ook afgekeken hebt zult gij geen bezwaar maken dat ik het van u afkijk? Weldra beginnen hier de bouwwerken aan een nieuw kiekenkot, dus deze pagina staat netjes te pronken in mijn evernote :)

 11. bart schreef:

  Tuurlijk dat Johan, doe er uw voordeel mee! :-)

 12. Pingback: twintigstippelige wilgenterreur | blijentuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.