Bestolen!

Wie het linker deurtje op de foto hier boven opent, wordt op slag omwolkt door een heerlijk zoete appelgeur. Zelfs ikzelve, met mijn notoir onderontwikkelde reukzin, word elke keer weer vrolijk van de geur alleen al, daar in dat kot. De oorzaak daarvan hoeft niet ver gezocht te worden, want daarbinnen (koel, gepaste vochtigheid, donker) liggen meerdere bakjes appels van eigen oogst gestockeerd. Die liggen daar goed, en bewaren daar goed.

Nu snuistert er vanzelfsprekend van alles rond op mijn erf met een aanzienlijk capabeler reukvermogen dan het mijne, ziet dat van hier. Derhalve hoeft het niet echt te verwonderen dat één of meerdere knaagdieren toch binnen geraakt zijn en zich aan de aldaar opgestapelde appels vergrepen hebben, tedju!

Ik stel vast dat ze niet aan de pellekes zijn (die liggen in frutsels op de bodem van de kartonnen bakjes), en ook niet aan het klokhuis (daar wordt netjes rond gekloven). Fussy eaters op de koop toe! ‘k Zal eens een live-trap zetten en zien of ik de dader(s) op heterdaad kan betrappen…

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op Bestolen!

 1. Menck schreef:

  Ik bespeur hier meteen het werk in van de bij kwekers zeer gevreesde schuurappelmuis (Microtus malus ‘Bokrykius’). Deze appeleters zijn effectief niet zot van pellekes, temeer daar ze destijds genetisch gemanipuleerd werden in een kweekbad vol Blufamenol Forte waaraan een stevige geut Head & Shoulders was toegevoegd.
  Ik wens u alvast heel veel sterkte bij de bestrijding van deze nietsontziende rover.

 2. Di schreef:

  Muizen met smaak dus! ;)

 3. Elisa schreef:

  Ben benieuwt wie de dader is, hij of zij weet wel precies hoe ze een appeltje moeten eten :)

 4. Fruitberg schreef:

  Ge bekijkt dat verkeerd. De vitaminen zitten net onder de schil, die muizen laten dus de gezonde stukjes over en vreten alleen het junkfood-gedeelte van de appel op

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Misschien moet ge uw appels in de sauna leggen ;-)

 6. Loko Tosh schreef:

  en hoe zit dat met de belofte van vorig jaar om een deel van je oogst in plastic zakken te steken? Geen muis die daar doorheen een appel van een stuk kaas herkent.

 7. Bart Blijentuin schreef:

  Ge kunt het die muizen natuurlijk niet kwalijk nemen, als ge een 4-sterren restaurant opent op uw erf! En hoe meer muizen , hoe meer kans dat uw buizerds blijven hangen zeker? Ben ook wel benieuwd wie de kraker van uw restaurant is.

 8. Ze lusten blijkbaar niet de onderkant van appels.
  Benieuwd wat in de life-traps terecht komt. Ik hoop op een eikelmuis, maar die slapen nu wellicht.

 9. onderdeappelboom schreef:

  Ik dacht ook meteen aan die plastic zakken! En ik maar aan iedereen vertellen dat ik iemand ken die ervaren heeft dat appels in plastic zakken enz. enz. Wedden dat die muizebeestjes dat dan ook niet zouden ruiken?

 10. Loko Tosh schreef:

  Veel kans dat muizen uit pure baldadigheid (nieuwsgierigheid?) toch ook door plastic zullen proberen te geraken.

 11. bart schreef:

  Nog niemand in de val gelopen tot nu toe… Een eikelmuis zou weliswaar kunnen (ze komen voor in de streek en een eeuwigheid geleden heb ik eens een dooie gevonden in m’n tuin) maar ’t zou mij toch sterk verwonderen. Als’t een eikelmuis blijkt mag ze alle appels hebben :-)
  En inderdaad, ik heb appels in zakken gestopt om te bewaren, en die zakken zitten bovendien in een afgedankte ijskast, in datzelfde kot. Dus ’t zal al een straffe muis moeten zijn om tot aan die appels te geraken. Hoe ze er aan toe zijn (de appels in de zakken) weet ik nog niet, want eerst de bakjesappels wegwerken!

 12. meneer boerenerf schreef:

  ’t had gene waar geweest met poekie nog in de buurt!

 13. Tineke schreef:

  Elk jaar knagen de muizen aan de appels bij ons in de schuur, overigens wel steeds aan 1 appel tegelijk, die ze dan keurig helemaal opeten. Dit jaar zijn de appels onaangeraakt. Of dat door de warme winter komt , waardoor de muizen gewoon buiten genoeg te eten hebben, of toch door de steenmarter, die het muizenbestand heeft uitgedund en vlak bij de ‘appel’ schuur woont onder een takkenstapel… Wie het weet mag het zeggen.

 14. bart schreef:

  @meneer boerenerf: ha ge weet het! Volgende lente een nieuw kattebeest op mijn erf, zij maar gerust!
  @Tineke: een steenmarter! die mag hier gerust ook muizen (en die ellendig sluwe rat bij het kippenhok) komen vangen hoor :-)

  voorlopig nog steeds niemand betrapt bij de appels, al wordt er ondertussen wel verder geknaagd (inderdaad 1 appel per keer, Tineke).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.