met verbolging en onsteltenis!

Betreft: het Grote Vogelweekend – tel de vogels in je tuin

Geachte Heer en Mevrouw van Natuur.(punt),

Zoals de meerderheid van vogelminnend Vlaanderen stond ook ik hedenmorgen paraat met aangescherpt potlood en blanco notitieblok ter aanstreping der aantallen, de vogelgids binnen handbereik (men weet, ook als beslagen ter ijs tredend vogelkijker, immers maar nooit) met de opgeblonken verrekijker omgord richting tuin gericht. Hoogdag immers voor ons amateur-ornithologen, want waar de rest van het jaar monkellachjes en nauwelijks verholen dubbelzinnige opmerkingen ons deel zijn was er dit weekend geen twijfel mogelijk: vogelen was heden een eerbare én volstrekt gelegitimeerde activiteit!

Genieten was het dan ook, met de neerstrijkende gemengde mezentroepen, de op en af vliegende huismussen, de aarzelende houtduiven. Edoch kort was het mij toebedeeld genoegen, want met de landing ener grote gele kwikstaart ter hoogte van de vijver maakte vertwijfeling zich van mij meester.

Want wat zou Jan Modaal daar immers van maken, van zo’n kwik? Een blik op de fotografisch opgelijste soorten op uw website liet alreeds het ergste vermoeden: geel = sijs! Of voor wie ‘goed’ keek (het geel zit ‘m vanachter), in het beste geval een groenling!
Want wáár, meneer en mevrouw van Natuur.(punt), zit ‘m de controle op het niveau van de gegevensverwerving? Wel?

Het acute schrikbeeld van Hubert van de naftpomp kwam mij voor de geest: enthousiast in zijn natuurliefde, maar kan -laat ons eerlijk zijn- nog geen huismus van een vrouwtje vink onderscheiden, laat staan als een groenling zijn voederperk zou betreden!? Of een staartmees zonder staart, benieuwd wat hij daar van bakt, le pauvre!

Om nog maar te zwijgen van vuile Norberke van nummer drie hiernaast. Altijd willen overtroeven, altijd meer en beter willen zijn, daarbij de waarheid zonder bezwaar geweld aandoend. Profiterend van de huismussen die in *míjn* tuin (gezien het alhier gul vertrekte kwaliteitsvoer) voortreffelijk gedijen, door die in *zijn* zieltogende tuin, als ze accidenteel langs die ene aldaar uit eerlijke schaamte opgehangen vetbol van dunaldi (gierig op de koop toe!) voorbijvliegen, DUBBEL (!) mee te tellen teneinde zo hogere aantallen te kunnen indienen om mij aldus geheel onterecht de loef af te kunnen steken!

Sta mij in dat verband ook toe hier mijn diepe ontgoocheling te ventileren aangaande de wel heel summiere kadrering wat de spelregels van de tuinvogeltelling betreft. Is dát nu een reglement? Er worden in deze totaal geen vereisten gesteld qua soortenkennis. Controle op de gegevensverwerving: nul-komma-nul-de-botten! En als kers op de taart komt dan nog de Joeri overal op de Nationale Televisie op de spreekwoordelijke proppen. Ne mens kan zijn TV niet opzetten, of daar is hij: de jeugd de kop zot makend om mee te doen! Schoolkinderen laten meetellen? Komaan zeg! Die willen toch alleen maar de eerste, de beste, de meeste! ’t Volstaat dat er ene ‘keep’ roept, of de rest van de meute heeft er op slag zeven gezien! Competitievervalsing!!!

Derhalve valt, gezien de totale afwezigheid van ook maar enig toezicht op de gegevensverwerving, alleen maar te concluderen dat de wetenschappelijk noodzakelijke controle bij deze census dient plaats te vinden ter hoogte van de gegevensverwerking, en dan valt het ergste te verwachten voor mijn nochtans volstrekt legitieme observatie van de grote gele kwikstaart. Ongetwijfeld wordt deze in de kantoren van Natuur.(punt) achteloos afgekeurd, wegens té onwaarschijnlijk, en word ikzelf daarmee in één onachtzame beweging mee afgevoerd als zijnde een incompetent vogelaar, en bij uitbreiding een onbetrouwbaar fantast! Niettegenstaande ik hier (zie boven) nochtans beschik over onomstotelijke fotografisch bewijsvoering! En u zal het niet kunnen ontkennen: in de tuin! Daarmee voldoend aan álle vereisten dewelke gesteld werden in het door u opgestelde wedstrijdreglement! Ik verwacht derhalve, meneer en mevrouw Natuur.(punt), niet minder dan dat ook deze belangwekkende waarneming mede opgenomen zal worden in uw communicatie naar de nationale pers toe. Of zullen weer the usual suspects vink-mees-mus met alle eer gaan lopen? Ik mag hopen van niet!

Hoogachtend,
De Eigenwijze Tuinier

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

23 reacties op met verbolging en onsteltenis!

 1. J. schreef:

  Het is bij u in Belgie al net zo erg als hier in Nederland!! Tsk!

 2. Heidi schreef:

  Prachtige foto’s weeral, en een oprecht schoon schrijfsel aan Natuur.(punt); Ik mag hopen dat ge de pers haalt. Enneuh, ter info: ik had’em herkend :)

 3. willem schreef:

  Met seboort uitgevoerd onderzoek kom je niet op de voorpagina van het nieuws; dus je moet kiezen. Natuur.punt heeft blijkbaar voor het tweede gekozen.
  (De natuur.punters verdedigen zich meestal met het feit dat de spelregels elk jaar hetzelfde zijn, en de cijfers relatief tegenover de vorige jaren dan wel iets zeggen)
  Maar ik heb ook nog zin gehad om daar “3 papegaaien en 2 pinguins” in te vullen.

 4. Wouter schreef:

  Vogels voeren en beloeren is een citizen science project waarbij de meerwaarden vooral liggen in het aanspreken van een ruim publiek, het opwekken van interesse en het sensibiliseren voor de natuur. Natuurlijk zullen er regelmatig mensen zijn die iets toch dubbel telden of verkeerd inventariseerden. So what? Er worden door meer doorwinterde vogelaars, natuurpunters en natuurstudiemensen ook studies uitgevoerd op een ander niveau. Een niveau dat het niet behoeft de pers te halen. Deze studies hebben een andere, onderzoekende functie. En beide vormen van studie kunnen allebei. Het getuigt van weinig respect voor beginnende vogelkijkers om hun bijdrage op deze manier te bekritiseren. Ze getuigt vooral van zelfingenomenheid en gebrek aan inzicht en ontsiert uw overigens anders mooie blogs.

 5. tante annie schreef:

  als ge het niet weet, moet ge de stomste vogel pakken. dat hebben wij geleerd bij de vogelclub.

 6. Menck schreef:

  Mijn buurmeisje (9) telde vandaag zowaar 11 zwarte kippen in haar tuin. (Eigenlijk haar ouders’ tuin, doch soit.) Ze fotografeerde deze donkere bende met haar iPhone 5s (769 €) en kwam mij deze foto triomfantelijk tonen. Bleek ze 11 raven gefotografeerd te hebben. Voor haar lag het telformulier van Natuur.(punt).

 7. Ria Vanhees schreef:

  Ik kom niet bij van ’t lachen! Krijg er zowaar de hik van. Misschien heb ik al die etertjes dubbel gezien door mijn verrekijker. So what!

 8. Loko Tosh schreef:

  allez Wouter, boe boe
  yes tante annie en Willem en Menck en Ria en jochei jochei ’t is bijna mei :)
  goe op dreef hé, onze Bart!

 9. Fruitberg schreef:

  I got the message, maar het doel van deze vogeltelling is volgens mij alleen de bewustmaking bij het grote publiek (dat je je tuin diervriendelijker kan inrichten). De échte cijfers voor Natuurpunt komen van de veel kleinere schare maandelijkse tellers (ga er maar vanuit dat die wél goed vogelen).

 10. Stefaantje schreef:

  Ik ga gedeeltelijk akkoord met je stelling. Maar weet dat jij een uitzonderlijke natuurlijke tuin hebt. De meerderheid van de tuinen bestaan enkel uit een mooi gemaaid grasveld al dan niet omringd met 1-soortige struik (al dan niet inheems) en misschien nog een boompje ergens aan de achterkant. Laat staan van een klein groentetuintje, wild plekje of een open compostbak.

 11. onderdeappelboom schreef:

  ‘ik vertrouw dat zaakje niet’, schreef ik bij Fruitberg. Da’s ongeveer hetzelfde als wat jij schrijft; zij het dan een ietsje korter :-) .

 12. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik heb genoten van je stukje en die gele kwikstaart is wel heel bijzonder. ik doe bewust niet mee met die telling omdat ik daar in de verste verte geen getal op kan plakken, hoeveel huismussen zitten hier; een hele kolonie maar zijn er dat 20, 30, 40, en ik geef het toe ook ik maak wel eens een foutje maar blijkbaar is dat niet erg als ik sommige reacties hier lees ;-)

 13. Als ik alle commentaren nog eens overlees besluit ik dat iedereen gelijk heeft, behalve onze eigenwijze – want het ging niet om een wedstrijd ;-)

 14. Oom Tuur schreef:

  Het beschermen van natuur kan enkel door mensen bewust te maken van hetgeen rond hen leeft. Als je iets niet kent, dan draag je er ook geen zorg voor. Simpel toch?
  Met deze actie staan de mensen toch 1 keer stil bij wat er in hun tuin leeft. Het cijfer is irrelevant.

 15. Milan Dunaldi schreef:

  Mijnheer,

  Met klem wil ik me verzetten tegen het beeld dat hier geschetst wordt van de in onze zaak te koop zijnde vetbollen. Ik zal u meer zeggen, wij gebruiken enkel transformatorolie van de allerbeste kwaliteit bij de vervaardiging van onze bollen. De heer Norbert van nummer drie hiernaast valt gezien zijn keuze trouwens helemaal niets te verwijten. Mogen we er u op wijzen dat het predikaat “vuil Norberke” stigmatiserend is voor iemand die gewoon wat last heeft vanhuiduitslag. We hadden nog zo gezegd: doe handschoenen aan als je die bollen ophangt.

  Mag ik tot slot nog vragen hoe lang u achter het photoshop scherm heb gezeten om die geelstaartvogel bij mekaar te prutsen. Want zeg nu zelf: uit de waterstanden af te leiden zou uw tuin welhaast een rijstveld moeten zijn. En welk beest gaat daar dan tot kniehoogte staan zoeken naar zaadjes, dan nog in de winter, in dat koud sop. Komaan Eigenwijze, dat geloof je zelf niet. De bruine drab op de voorgrond is trouwens weinig kunstzinnig gedaan, dus daar trappen wij niet in. En tenadere: kwik is helemaal niet geel (kom maar kijken in onze magazijnen).

  Met de beste vogelaarsgroeten en altijd ter beschikking voor het leveren van vetbollen van pure oostblokkwaliteit,

  Milan Dunaldi

 16. muggenbeet schreef:

  Ik lees dit stukje vooral als een stijlfiguur-oefening. De ietwat archaische lezersbrief. Natte dozen van Marnix Peeters bevat ook van die brieven.

 17. Dhr Natuur. schreef:

  Geachte heer Eigenwijze, T.

  Het spijt ons zeer te moeten vernemen dat u twijfelt aan de wetenschappelijke onderbouwing van onze onderzoeken. U beseft wellicht niet dat wij samenwerken met binnen- en buitenlandse organisaties (op welke dat zijn zouden wij nu liever niet ingaan) die ons heel wat vertellen over de enthousiaste natuurpuntleden en andere die waarnemingen invoeren, hetzij via telweekends, hetzij via waarnemingen.be.

  Zo zijn wij perfect op de hoogte van uw verleden als vorser in Gent, uw voorliefde voor bepaalde dranken, zelfs het feit dat u (vooral in het verleden) niet steeds uw statief degelijk neerpootte wat aanleiding gaf tot voor determinatie onbruikbare beelden. Dit is allemaal relevante informatie die wij toevoegen aan ingewikkelde statistische algoritmes, die samen met uw waarneming van de inderdaad zeldzame Grote gele kwikstaart, ons doen besluiten dat dat beestje inderdaad in uw tuin opgedoken is. Vooral ook omdat het uur van waarnemen buiten uw gewoonlijke periode van het nuttigen van uw lievelingsdranken valt. De lichte onscherpte die over de foto hangt is bovendien extra bewijs dat u het beeld zelf hebt gemaakt. Kortom, een aannemelijke waarneming.

  Het is maar zelden dat wij een tip van de sluier oplichten, maar ik hoop dat ik u met dit bericht heb gerustgesteld, en dat u hopelijk met nog meer animo, geestdrift en ijver uw observaties aan ons zult toevertrouwen.

  Met natuurvriendelijke hoogachting,

  Dhr. Natuur.

 18. bart schreef:

  @J. : Toch niet! Wij hebben nog altijd lekkerder bier! :-)

  @Heidi: Dank dank. En good on you, dat ge’m herkend hebt.

  @Willem: Dat weten ze bij Natuurpunt wellicht beter dan wie ook, maar dat kunnen ze natuurlijk maar moeilijk openlijk communiceren. Hoofddoel hier is sensibilisatie en mensen betrekken, en daar slagen ze wonderwel in. Prima actie dus wat mij betreft.

  @Wouter: Maar allez Wouter toch! Zelfs de titel van dit stukje is al een farce (‘verbolging’ bestaat geeneens). En ik was ook niet in de veronderstelling dat een waarneming van een grote gele kwikstaart wereldnieuws zou zijn (’t beest zit hier begot om de paar weken).
  Eigenlijk heb mij gewoon eens goed laten gaan in mijn schrijfsels, ik vind dat plezant, ’t is daarom dat ik blog! Het was ook helemaal niet de bedoeling om hier ‘de beginnende vogelaar’ op de korrel te nemen, als je het stukje eens op je gemak herleest zal je eerder zien dat de verwaande zelfingenomen ‘ancien’ die neerkijkt op al de rest een beetje te kakken gezet wordt. Alléhow Wouter toch!

  @Tante Annie: Gewoon stillekes afwachten tot er ‘m ene ziet die het wel weet. En vervolgens “a ja, die had ik al gezien daarnet”. Scoren!

  @Menck: Uw buurmeisje heeft teveel betaald voor haar iphone. Nog maar 632€ op’t internet! Maar misschien is bij haar de kiem gelegd voor een interesse in natuur, wat met de gemiddelde gegidste natuurwandeling op school zelden of nooit lukt. Alleen al daarvoor is dit vogeltelweekend de moeite waard. Ineens móeten die kinderen niet meer naar ‘de natuur’ kijken, maar wíllen ze het!

  @Ria: Ha, nog iemand die het gesnapt heeft :-)

  @Loko Tosh: Of jij het wel gesnapt heeft is mij nog niet geheel duidelijk ;-)

  @Fruitberg: Absoluut! Dit vogeltelweekend zie ik zeker niet als ‘studie’, en is ongetwijfeld ook zo niet bedoeld.

  @Stefaantje: Stelling? Welke stelling? Waar?! :-) En wie een ‘gelekte’ tuin heeft: eigen schuld! Doe er iets aan! Ge hebt nog tijd tot eind maart om aan te planten. Zelfs in heel kleine tuinen is veel mogelijk (er bestaan daar boeken over). En misschien zal daar nooit een grote gele kwikstaart landen, maar ook de ‘gewone’ vogelsoorten zijn de moeite waard.

  @onderdeappelboom: ‘Vertrouwen’, ach, 80% van de waarnemingen zal wel juist zijn, en zoals gezegd: ’t is de bewustmaking van jan modaal die hier primeert (en leden werven voor Natuurpunt, of course…)

  @natuurlijk-rijk: De grote gele kwikstaart is in de Vlaamse Ardennen niet zo zeldzaam, dus al bij al geen uitzonderlijke waarneming. Dat je niet meetelt (ik doe dat zelf ook niet eerlijk gezegd) is niet erg: jij bent immers al geëngageerd, en hoort daardoor niet meer tot de doelgroep van deze actie.

  @de biodiverse tuinier: Jammer genoeg is dat wél wat een aantal fanatiekeling er altijd van maken, van dat vogelkijken: een rondje ‘tegen elkaar op’. Soorten tikken en rap naar de volgende locatie. Geeneens tijd om een kwartiertje te genieten van al die mooie beesten. Maar dat is een andere discussie :-)

  @Oom Tuur: Ik zou het niet beter kunnen samenvatten.

  @Milan Dunaldi: u hebt de weggeshopte staart van de staartmees gemist!

  @Muggenbeet: Ik vraag om verschoning! Betreffende welke gronden bezigt u hier de stigmatiserende term ‘archaïsch’ aangaande mijn onderhavige schrijfselen? Het stemt mij enigermate gramstorig deze zinssnede in de commentairia aan te treffen! En mag ik u tevens dringend verzoeken niet langer te refereren naar schrijfselen van bedenkelijk allooi als daar zijn de door vocht aangetaste kartonverpakkingen van de heer Peeters, dewelke een kwalijke afstraling zouden kunnen genereren op deze webstek!

  @Dhr Natuur. : Ik ben bijzonder verheugd te mogen bevestigd zien dat de door uw organisatie gehanteerde methodologie voldoet aan de meest strenge wetenschappelijke toetsstenen en dat u daarenboven ook mijn boven elke verdenking staande status als onfeilbaar vogelaar voor eens en altijd bekrachtigt. Dit alles natuurlijk geheel los van mijn voorliefde voor sprite-zero of een occasioneel almdudlerke. Overigens is het correct gebruik van mijn statief er werkelijk sterk op vooruit gegaan sedert ik mij minder in de kwalijke invloedssfeer van bepaalde charismatische natuurfotogra(a)f(en) bevindt. U begrijpt dat ook ik op mijn beurt hier liever niet dieper op de identiteit van deze perso(o)n(en) in ga.

 19. Loko Tosh schreef:

  Pfff, alsof er iets te snappen was.
  Hoezo, nu snap ik er niets meer van.
  Is’t nog ver? Wanneer eten we? Nog iemand een slokje?

 20. meneer boerenerf schreef:

  Zalig tekstje. Een verschroeiende demarrage waarbij alle medebloggers op een serieuse achterstand zijn geslagen.

 21. onderdeappelboom schreef:

  Edoch, meneer eigenwijs, uw stukje is leuk, maar zou ook ernstig mogen zijn. Moge ik opnieuw beroepshalve bezig zijn met één van uw blogonderwerpen en vaststellen dat hier rare kronkels mee verbonden zijn, waaronder bijvoorbeeld een overheid die denkt: ‘o, die gekke Vlamingen die bereid zijn mee te tellen en geloven dat dat wetenschappelijke waarde heeft? Prima voor ons, dan moeten wij minder postjes bij lne betalen. Beetje jammer van die biologen die geen job meer vinden, maar ach ja, hadden ze maar in Duitsland moeten wonen waar de overheid wèl twijfelt aan de waarde van dit soort vrijwilligerswerk en dus ecologisch/natuuronderzoek veel meer ondersteunt.’

  • bart schreef:

   Als er ernst om de hoek loert wil ik er niks meer mee te maken hebben! Anders had ik wel filosofie of zo gestudeerd! En in Duitsland is alles beter, vraag maar aan al die mensen met een minimicrojob daar.

 22. Pingback: Zou dat kunnen ? | Het huis van Tante Alice

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.