April – old, new, borrowed and blue

Kihiiee! Alweer op de valreep! Maar kijk, hier zijn we alsnog binnen de deadline met something old, something new, something borrowed en something blue. En met de eerste foto sla ik gelijk twee vliegen in één klap. Old en New verenigd in één foto. Hoe makkelijk!

april old en new

Een splinterverse vuurjuffer, net uit z’n exuvium geklauterd en op z’n gemak de was z’n vleugels aan het drogen. Volkomen weerloos en zeer kwetsbaar ook, want eigenlijk kan hij geen kant op zolang zijn vleugels niet uitgehard zijn. Daarom ook dat het beest nog niet mooi uitgekleurd is in dit stadium, dan valt hij minder op.
Vooraan op de stengel de oude, nu nutteloos geworden huid waarin hij het laatste stadium van z’n onderwaterleven heeft doorgebracht. Eerdere vervellingen (een gemiddelde libel doorloopt er tussen de negen en de zeventien naargelang de soort) zijn onder water gebeurd. Bij sommige soorten is het hele proces tussen ei en volwassen dier op nog geen jaar tijd gepiept, bij andere kan het tot meer dan vier jaar duren voor ze boven water komen.

april borrowed

Voor ‘something borrowed’ heb ik voor u deze maand een blik op de tuin vanuit de woonkamer, weliswaar lang niet zo mooi op foto als in het echt. Af en toe kan ik daar op staan kijken, en mijzelf gelukkig prijzen met dit uitzicht en met het feit dat ik -voor de tijd dat het duurt- over dit stukje aardkloot kan beschikken.

april blue

Tot slot: Het was weer zoeken naar ‘something blue’ deze maand. Een bijtje op een tros (cultivar)hyacinten zal moeten volstaan. Hopelijk komen er in mei wat meer blauwe onderwerpen voorbij…

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

16 Responses to April – old, new, borrowed and blue

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik heb eens ingezoemd op je uitzicht, wat ben je daar rond de boomhut allemaal aan het doen joh, bloemenakker of gaat daar nu toch echt die langverwachte boerentuin-border ontstaan ;-) De hyacint vind ik erg mooi!

 2. Menck schreef:

  Foto 1 vind ik een fascinerende en bovendien zeer geslaagde prent.
  En kijk, komt daar nu een vogeltje piepen op de tweede foto? Wat een aandachtshoertje, zeg. ;-)

 3. Fruitberg schreef:

  Mooie foto’s weerom. Dat probleem om blauw in je tuin te vinden, is echt gek. Hier blauw in overvloed (in de tuin)

 4. Di schreef:

  Mooie foto’s! En super info over de libelle’s, had geen idee.

 5. TheHappyFive schreef:

  Niet zo bescheiden, ook op foto zie die tuin er heel mooi uit!

 6. muggenbeet schreef:

  je hebt het daar getroffen Bart in de Vlaamse Ardennen, mooie streek en die heuvels doen erg buitenlands aan. bij een recente wandeling zag ik wel in iemands voortuin allemaal klonters harde leem liggen en dat lijkt me niet zo handig om in te tuinieren. Heb al jaren bewondering voor je tuin, dat heb je prima gedaan.

 7. onderdeappelboom schreef:

  Is daar nu een stukje lang gras verdwenen, zo enigszins vooraan, of denk ik dat maar? En natuurlijk heb je daar een prachtig stukje grond (van gemaakt).

 8. Zem schreef:

  Het uitzicht is schitterend: de prachtige, grote paardenkastanje met de kaarsjes, de leuke boomhut en dan de ruimte… Ik kan me voorstellen dat je het als een voorrecht beschouwt dit stuk grond een tijd lang te beheren. Zo voel ik het bezit van een tuin ook aan. Je zou toch maar slechts baksteen zien vanuit je raam, menigeen moet het daarmee doen.
  En blauw zie ik ook maar sporadisch in onze tuin.

 9. bart schreef:

  Ooit woonde ik in een tuinloos huisje met zicht op de gevel van de overburen, ik zou absoluut niet meer terug willen. Maar inderdaad is dat een situatie waar veel mensen het mee moeten stellen (al zijn er ook een hoop die dat niet zo erg vinden blijkbaar).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.