de Keuringsdienst van Werktuigen (KvW)

Wanneer er Onder de Appelboom een danig enthousiasme de kop op steekt dat er over geblogd dient te worden, dan verdient dat zonder de minste twijfel onze pertinente aandacht. Niet dat we dergelijke jubelberichten zonder enige korrel zout slikken, zelfs al zijn ze uit hogervermelde onverdachte bron afkomstig. Neen, zélfs dan kunnen we niet voorbij aan een grondige evaluatie door de Keuringsdienst der Werktuigen. Aan het werk dus, en derhalve hadden wij nodig:

1. een begroeid perceel tuin

2. het allaam in kwestie: een properemensending en een afplagding

Een geschikt perceeltje tuin was al snel gevonden: een stukje van het zogeheten hooiland, waar in de praktijk echter al jaren vooral gras, brandnetels en scherpe boterbloem de dienst uit maken. Jarenlang consequent maaien en afvoeren is hier namelijk niet zo succesvol gebleken als verhoopt. Een laag gelegen stuk leembodem vlak naast een zwaar bemeste maïsakker zodanig verarmen dat de voedselminnende soorten inbinden blijkt zowaar een werk van wel zéér lange adem. Netels en boterbloemen lieten zich maar mondjesmaat verdringen door fotogenieker kruiden. Met andere woorden: goed kort afrijden met de grasmaaier en vervolgens afplaggen die handel, en het vrijgekomen stuk inzaaien met een gevarieerd mengsel van wilde bloemenzaden. Strak plan!

een stuk tuin

Het vereiste alaam, geproduceerd bij de lokale alaamproducent, werd aangeschaft bij de lokale alaamdealer. Ge moet het niet moeilijker willen maken dan nodig.
Een fancy gebogen properemensending, ook wel “ergonomische graskantsteker” geheten en een afplagding ofte “landhak”vervoegden mijn collectie landbouwwerktuigen. De landhak in kwestie kocht ik zonder steel, want in mijn hoop gerief zwerft nog een pikhouweel rond dat ik slechts bijwijlen nodig heb. De steel die dáár aan hangt kan dus best voor beide gereedschappen dienen. Bovendien is die steel een stuk korter dan wat er bij De Juffrouw van Onder de Appelboom aan de landhak hangt, en dat leek mij eigenlijk handiger om mee in het rond te zwaaien zonder het risico te lopen mijn neus accidenteel te rammen. Zelfkennis, weetwel.

nog meer alaam voor mijn collectie

 

Aan het werk dus, en met flukse gezwindheid stak ik heelder stroken graszode af. Eerst parallelle snedes maken met de ergonomische graskantsteker, die begot écht ergonomisch en aangenaam in de omgang bleek, vervolgens met een gedecideerde zwaai strookjes gras afpietsen met de landhak. Na een tijdje begon ik er voorwaar enige handigheid in te krijgen en kon ik meterslange stroken aan één stuk door opzij rollen. En zeggen dat ik vroeger heelder vierkante meters met een gewone spade afgestoken had, onderwijl mijn rug verder naar de Filistijnen helpend. Neen, dan was dit toch wel een veel aangenamer methode. Waarmee nog maar eens te meer bewezen is dat, wanneer er Onder de Appelboom een danig enthousiasme de kop op steekt dat er over geblogd dient te worden, dat dat dan zonder ook maar de geringste twijfel onze pertinente aandacht verdient. Er zijn nog zekerheden.

afgeplagd!

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin. Bookmark de permalink.

21 reacties op de Keuringsdienst van Werktuigen (KvW)

 1. Fruitberg schreef:

  Ik denk dat ik eens aandelen van Polet moet gaan kopen, na zo’n positieve recensies. Of misschien gewoon beter zo’n afplagding…

 2. muggenbeet schreef:

  keurig werk geleverd Bart, ik ben benieuwd of je het beoogde resultaat gaat bereiken. Succes ermee!

 3. Elisa schreef:

  Jeetje wat een werk en netjes :)

 4. Loko Tosh schreef:

  ik ga de spade voor dit soort werkjes voortaan ook op stal laten, goe weten.

 5. Bart Blijentuin schreef:

  Properkes gedaan , Bart. Ga ik zeker ook eens proberen bij het volgende stuk gazon dat er moet aan geloven. Hopelijk heb je meer succes met de bloemenweide dan ik. Boterbloemen en ridderzuring in overvloed. (ook een leembodem) Misschien dit jaar wat meer succes.
  Mooie vormen trouwens.

 6. madame boerenerf schreef:

  Als er nu al 2 lyrisch over zijn zal ik er toch eentje moeten aanschaffen :-)
  Wij hebben namelijk nog heel wat borders en bloemenweides aan te leggen.

 7. Menck schreef:

  Speciale vorm van bloemenweide in spe; ik zie er precies het logo van een sterk merk in. (Een appel met een stukje uit.)
  Hm. Ik raak meer en meer overtuigd van de deugdelijkheid van zo’n landhak. Kunt ge er ook patatten mee rooien?

 8. natuurlijk-rijk schreef:

  Alleen al de vorm vind ik mooi. Kunt ge dat hier eens niet komen demonstreren, ik heb het niet helemaal begrepen ;-)

 9. onderdeappelboom schreef:

  Jawadde zeg, dat was nagelbijten nadat ik eerst ‘tip van onderdeappelboom’ las, en vervolgens ellenlang moest scrollen tot ik wist of het voor jou ook gewerkt heeft. OEF! Driedubbele OEF! En zeggen dat dat ding volgens de commentaren op mijn blog helemaal niet voor afplaggen is bedoeld. Wie had hier aandelen en een patent moeten nemen?! Toemme toch, weer een carrière-wending gemist!
  (straf hé, hoe je helemaal kan opgaan in die rolletjes en jezelf als een onnozele tot taak geeft ze steeds langer te proberen krijgen :-) )

 10. Heidi schreef:

  Mag ik de eigenwijze tuinier en de appelboomkes vriendelijk verzoeken zulks in’t vervolg een beetje vroeger op hun virtueel stekje te zwieren? Dan had ik waarschijnlijk ook het plezier kunnen ervaren van rolletjes maken, in plaats van met spa en schup heelder stukken gazon te verwijderen. Toemme toch, da’k da nie wist!

 11. Bart Blijentuin schreef:

  En oh ja, een collega van mij (en nee, niet uw eigenwijze broer) had voor het afplagding ook nog een andere naam : een schraapschup . What’s in a name?

 12. Stefaantje schreef:

  Ook ik heb een weide waar ik natuurlijk laat omvormen naar een bloemenweide … na drie jaar is ook het gras nog steeds in overmacht. Misschien ook overwegen om in te zaaien?

 13. Pingback: meanwhile, in de bloemenweide | De eigenwijze tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.