slakkendoder

slakkendoder

Kijk nu, een “slakkendoder”. Geef toe, voor al wie jonge sla, prille courgetteplanten of ander teer plantgoed heeft staan klinkt dit als een zeer welkome gast in de tuin. Want die slijmerige ellendelingen (zijnde de slakken) hebben er een handje van weg om zich systematisch te vergrijpen aan wat net ingezaaid of uitgeplant werd in plaats van zich te concentreren op het welig opkomend onkruid in datzelfde groentenperk. Een enkeling slaagt er zelfs in het dichte mijnenveld van milieuvriendelijke escar-go korrels te omzeilen teneinde zich alsnog op mijn frisse bladgroenten te storten, de ellendeling. De vijand van mijn vijanden is mijn vriend, is dan algauw het logische besluit, ook al horen vliegen per definitie niet tot mijn favoriete diergroep. Soms wordt men nu eenmaal genoopt tot ongemakkelijke allianties.

Limnia unguicornis heet, zo vermoed ik toch, het exemplaar op de foto. Een slakkendoder in gewone mensentaal, ook al leeft hij/zij als volwassen dier op een dieet van nectar en andere sapjes. Het slakken-slachten situeert zich namelijk in het larvale stadium: de larven parasiteren op slakken of jagen er op. Er is nog maar weinig geweten over de exacte levenscyclus, maar de meeste larven zouden aan het  water gebonden zijn, al bestaan er ook land bewonende soorten. Ze doorlopen verschillende larvale stadia, eerst parasitair binnenin een slak, om dan in het laatste stadium een actieve rover te worden die verschillende slakken verorbert. Nu nog hopen dat ze zich vooral concentreren op de moestuinslijmerds, in plaats van zich ledig te houden met het verorberen van de zeer talrijke maar verder onschadelijke poelslakken in het vijvertje. Dan zijn we allemaal content.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

12 reacties op slakkendoder

 1. Fruitberg schreef:

  Eentje die ik niet ken. Je mag ze altijd de weg wijzen naar de Fruitberg

 2. Bart Blijentuin schreef:

  Dat ziet er inderdaad een echte killer uit. Maar spijtig genoeg nog niet gezien hier. Ben dan maar vlug deze ochtend zelf de onverlaten van m’n pompoen en courgette planten gaan plukken na de fikse regenbui van gisterenavond. Ik zal m’n antislak barrières , zijnde houtas, schelpenzand en escar-go weer mogen vernieuwen straks :-(

 3. Menck schreef:

  Een zeer geslaagde foto van deze aparte vliegensoort. Mail me eens wat van die landbewonende larven door, wil je? (Ooit zal dit kunnen, believe you me.)

 4. TheHappyFive schreef:

  Wij gaan hier dagelijks op pad om te zien of we van die slijmkruipbeesten kunnen ontdekken. Ik dacht onze kippen er een plezier mee te doen maar ze halen er potverdikke hun snavel voor op. Kieverbekken nondeju.

 5. onderdeappelboom schreef:

  Waarover het gaat, interesseert me eigenlijk niet :-). Ik geniet vooral van de heerlijke woordenschat waarmee je het neerschrijft. Wie moet hier eigenlijk een boek schrijven, vraag ik mij dan af. (retorisch!)

 6. Kunt ge mij er zo’n stuk of honderd leveren?

 7. groentje schreef:

  Weer iets bijgeleerd! Nu nog ontdekken hoe we de rode loper uitgooien voor deze beestjes ;)

 8. Zem schreef:

  Tja, als we het menu van die soort larfjes nu met zekerheid kenden, wisten we op welke variëteit we op jacht moesten gaan ;-)

 9. Tineke schreef:

  Da’s ook wat. Heb net vanmiddag een paar foto’s van een vreemde ‘vlieg’ gemaakt en was van plan op te zoeken wat het is: hoeft niet meer. Het is deze slakkendoder!
  Overigens foto’s weer weggegooid, had helaas met te klein diafragma getal gefotografeerd, wel mooi voor de bokeh, vage achtergrond, maar de scherpte-diepte bleek te klein: of voorkant van vlieg scherp, of de achterkant. Kijken of ik hem weer terugvindt morgen :-)

 10. Elisa schreef:

  Wat een prachtige foto’, ik had er nog nooit van gehoord :)

 11. AnneTanne schreef:

  Wow… Een vlieg dus…
  Ik dacht even aan een sprinkhaan, maar dat had allicht te maken met het feit dat zoonlief mij gisteren kwam vertellen dat hij toen hij – blokpauzegewijs – in de zwemvijver aan het rommelen was, op de gele lissen een sprinkhaan zag die van een slak aan het peuzelen was.

  Nooit bewust waargenomen deze schoonheid, maar gezien de slakkenpopulatie hier de laatste jaren terugloopt zou dit beest – of ééntje met dezelfde functiebeschrijving – er wel eens voor iets tussen kunnen zitten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.