een steun en toeverlaat

steun uw boom

Het is eigenlijk géén zicht, met die steunpaal zo dwars op z’n stam. Maar met het debacle van 2006 nog in het achterhoofd (zie helemaal onderaan deze pagina, ik ben er nog altijd niet goed van), wou ik liever geen risico nemen. Het zonovergoten en warme voorjaar heeft immers voor prima bestuivingscondities gezorgd, en het resultaat is er dan ook naar. Honderden en honderden pruimen hangen in dikke trossen te rijpen, gestaag groter en zwaarder wordend. Uitdunnen is geen optie: de boom is te hoog, te groot en vooral te broos om er met vertrouwen een ladder in te zetten.

pruimen! veel!

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat de boom in kwestie al in vergevorderde staat van aftakeling verkeert en bovendien vervaarlijk overhelt. Prima recept dus voor een herhaling van de grote boenk van 2006. Hoog tijd om daar een stokje voor te steken, en omdat we op het Eigenwijze Erf niet van half werk houden werd dat stokje zelfs een flinke spoorbiels. Al lijkt die, in verhouding tot de boom, nog altijd relatief pover. Vingers gekruist houden dan maar zeker? En hopen dat het houdt.

pruimelaar

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

7 Responses to een steun en toeverlaat

 1. ewel, ik vindt het nog zo mis nog niet. een oefening in evenwicht

 2. Fruitberg schreef:

  En dan maar hopen dat de boom het redt inderdaad. Je ziet dat wel meer, bomen die nog enkele jaren worden gestut

 3. Woelmuizenier schreef:

  Bij mij staat een 140jaar oude berk, zo krom als een kapstok en zonder steun. Spijtig kan ik hier geen fototje tonen. Er is natuurlijk altijd Murphy’s Law.

 4. muggenbeet schreef:

  Die pruimelaar is echt wel de moeite waard om te behouden. Ik ben ooit ook eens te lui geweest om een tak te onderstutten, dat heeft me wel een verminkte boom opgeleverd die pas nu stilaan terug op iets begint te trekken. Met snoeiwerk kan je het gewicht misschien wat naar achteren verplaatsen.

 5. Zem schreef:

  Hopelijk gaat de boom het zo nog een aantal jaren redden. Gezien de vruchtzetting verdient hij het.
  En met de te verwachten onweerstoringen met windvlagen is de nieuwe stut een verstandig besluit.

 6. Bart Blijentuin schreef:

  Dat wordt elke dag pruimenconfituur op uwen boterham ;-).
  Ferm boomke dat niet van opgeven weet .

 7. Groentje schreef:

  Valt nog best mee zo! Ideale plek om een kamp onder te bouwen (of toch maar niet…)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.