een beetje boer heeft een stal

Een trouwe maar stille lezer dezer blog, genaamd Stijn, stelde mij emailgewijs de vraag hoe mijn stal ingedeeld was, vooral kwestie van lammerboxen en zo. Dat is vriendelijk van Stijn, want zo heb ik weer een onderwerp om over te bloggen.

Welnu, toen we, ondertussen alweer 17 jaar geleden, ons huis kochten hoorden daar de nodige stallen en koterijen bij. Die waren vanzelfsprekend geheel naar Vlaamse gewoonte zo beetje bij beetje en kotje tegen stalletje bijgebouwd, waarbij het ene bouwval het andere wankel muurtje stutte. Waar het huis nog te renoveren viel was het met de rest onbegonnen werk, en bleef er maar één optie over: afbreken tot op de grond.

stallen, kapot

Derhalve was er, nadat het huis weer enigszins tot bewoonbare staat gebracht was, ook nog nood aan een deftig kot voor de beestjes. Ik heb daar destijds eerst wilde plannen van gemaakt, wetetnog? En gezien mijn aangeboren procrastinatie bleef een en ander enkele jaren in een theoretisch stadium steken.

stal in wording

Edoch plotsklaps was daar de praktijk: betonvloerke gegoten, daarop rondomrond een laag betonklinkers (om optrekkend vocht van dierlijke oorsprong te vermijden) en het timmeren kon beginnen. In principe niet meer dan een rechthoek, met daar in het midden rechts ruimte voor het kippenhok. Een paar gerecupereerde ramen van onze verbouwing konden ineens dienst doen als venster.

stal, klaar

Voila zie, klaar is de stal. Naast het kippenhok (ingang daar waar de witte Brahma staat) waren er ondertussen ook nog konijntjes bij gekomen. Maar daar vertelde ik vroeger al meer over.

En van binnen vraagt u? Wel, daar kan door middel van een nifty modulair systeem van houten wandjes naar wens ont- en afgesloten worden. Dat is handig om in de winter slechts een deel van de stal open te stellen zodat niet telkens alles ondergesch*ten geraakt, of om in het voorjaar een lammerbox te bouwen.

wandenlammerboxen

Ik maakte twee lange wandjes (1m hoog, 2,2 meter lang) en zes kleintjes (1m hoog en 85cm lang). Hiermee kan ik tussen de twee wanden van de stal drie lammerboxen maken van telkens zo’n 2m². De wanden schuiven ineen door een ijzeren stang (zie rechts op de foto hierboven) doorheen de hengsels van twee aanpalende scheidingswanden te schuiven (zie rechts onderaan op foto hier onder). Ook in de wanden van de stal zelf zitten op strategische plaatsen dergelijke hengsels zodat de scheidingswandjes aan de stal zelf kunnen bevestigd worden. Muurvast en toch snel opgebouwd/afgebroken.

stal in gebruik

betty met lam

Zie, iedereen knus en tevreden met zo’n proper en handzaam systeem. En als ’t niet van doen is vliegt alles gewoon aan de kant en is de stal volledig vrij.

stal ingepikt

Al is ‘volledig vrij’ een relatief begrip ondertussen, met mijn paardrijdende madammen… Voila  Stijn, aan de slag!

Dit bericht is geplaatst in dieren. Bookmark de permalink.

12 Responses to een beetje boer heeft een stal

 1. Menck schreef:

  Tuttut, een beetje boer heeft een tractor! ;-)
  Maar eerlijk is eerlijk: prachtige stal. Handige harry’s/henriëttes hebben bij mij sowieso een streepje voor.

 2. Elisa schreef:

  Wat leuk om dit zo te lezen :D

 3. Loko Tosh schreef:

  ik hou wel van “edoch plotsklaps”
  goe bezig

  • bart schreef:

   Doorgaans valt mijn ‘goed bezig zijn’ onder de noemer ‘edoch plotsklaps’. Het ‘niet zo goed bezig zijn’ is dan eerder ‘continu latent lopende’

 4. Fruitberg schreef:

  Dat ziet er geweldig uit, mijn beste. Hoedje af.

 5. Jan schreef:

  Ewel, ik kreeg goesting om zelf een kot te zetten toen ik dit las. Dat systeem met die hengsels hou ik in gedachten voor als wij ooit naar ons boerhof verhuizen en ook kleinvee allerhande zullen in huis halen. Had je trouwens op voorhand bedacht dat die hengsels op verschillende hoogte moesten zitten? (ik zou die namelijk heel netjes even hoog hebben gehangen om dan vast te stellen…, juist :-)) Dus andermaal echt chapeau.
  En 5 jaar, dat is geen procrastinatie he, dat is een goed doordacht plan.

 6. Stijn schreef:

  Bart, bedankt voor deze deskundige uitleg! Zeer onbeleefd van mij om nikske niet te reageren, maar nu komt het er toch van. Ik las ondertussen dat je de lammerboxen in de komende tijd niet direct meer van doen zal hebben…
  Ik heb nog enkele maanden tijd tot de lammerperiode hier. Een betonplaat ligt er al, nu nog de stal uit de grond krijgen, maar daarbij zal ik toch de hulp van een stielman moeten inroepen.
  Ik zal zeker de ‘lechten’ gebruiken om de lammerhokjes te maken, goed idee dit.
  Staan jouw paarden ook in deze stal of heb je er nog ene bijgebouwd?

  • Bart schreef:

   De paarden beschikken over een open schuilhok (drie wanden+dak) zodat ze droog kunnen staan als ze willen. In geval van nood zouden ze wel een poosje in de bestaande stal kunnen wellicht, maar dat is eigenlijk niet nodig voor het ogenblik. Behalve van de stukgelopen moddervlakte die ooit een weide was hebben ze er eigenlijk geen last van om in de winter buiten te zijn.

   • Loko Tosh schreef:

    als ik het zo hoor Bart, wordt je nog een echte stalmeester, de leute !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.